Laudát: Potřebujeme svobodné inovace

2. 2. 2017

Moderátorka

Slyšeli jsme chválu na ministerstvo průmyslu a obchodu z úst ministra průmyslu. Mluvil například o růstu HDP, nejnižší nezaměstnanosti v rámci EU. Podle ministra jde o výsledek uvědomělé politiky ministerstva průmyslu a obchodu a nejen jeho. Co vy na to?

František Laudát, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Pokud jste zaznamenala, paní redaktorko, pan ministr za to, co více méně přišlo, za ekonomický růst, nemůže. Co se týká věcí, které měl ministr, respektive celá vláda realizovat. Ministr mluvil v budoucím čase o Průmyslu 4.0, v budoucím čase mluvil o start-upech, o inovačním fondu. Kdybychom šli do nedávné minulosti, tak to byl pan Babiš, kdy jedním z prvních zákonů v podstatě zničil možnost, aby tady vznikaly fondy rizikového kapitálu, což jsou základní nástroje pro inovace. Pokud jde o vzdělání. Paní ministryně Valachová sem sice přinesla několik zákonů, které byly schváleny a týkaly se toho, kam budeme posílat peníze, vnější obálky organizací. Byla tady ale nulová diskuse o vnitřní struktuře vzdělání, o tom, co máme děti učit. Neposunulo se to ani o píď. Nejenom, že jsme nezaznamenali pokrok, ale ještě v tom ve srovnání se světem dále ztrácíme. Pan ministr je velmi vzdělaný a přesně ví, co český průmysl potřebuje. Mluví o tom bohužel pouze v budoucím čase. Co se týká nezaměstnanosti,tak to souhlasím. České firmy si našly zakázky.Všechny odpůrce Evropské unie ale upozorňuji, že si firmy svoje zakázky našly hlavně na evropských trzích. To znamená, že jakékoli turbulence Evropské unie na nás můžou fatálně dopadnout. Z vystoupení pana ministra bylo zcela jasně cítit, že má velké obavy z budoucnosti. On totiž ví, že pokud neaplikujeme, co máme společného s Němci a nazýváme to Průmysl 4.0, tak se může v horizontu několika let stát, že začneme masivně ztrácet pracovní místa. Abudou tu v prvé řadě montovny klasické výroby.

Moderátorka

Tady se dostáváme k investicím, o kterých ministr mluvil. O významu investice GI Aviation, která počítá i s výzkumem v České republice a s vývojem na místní univerzitě. Není to také cesta směrem k výrobě s vyšší přidanou hodnotou, nemá v tom ministerstvo nějaký úspěch? Nebo to nestačí?

František Laudát, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Patřím k velkým podporovatelům této investice. Dokonce si myslím, že už bychom měli, a teď to říkám trochu nadneseně,skoro zákonem zakázat budování skladů a takzvaných logistických center pro distribuci spotřebního zboží. U těchto věcí, které přicházejí ze zahraničí, je problém, že špičkové české mozky budou něco vyvíjet a není jasné, že tady výroba zůstane. Toto je světová výjimka, o které jste mluvila. Nicméně upozorňuji, že některé nadnárodní firmy tady velmi rády rozšiřují svojí výrobu, protože přidanou hodnotu jí dodávají čeští inženýři. Jenže potom zisky a realizace často plyne pryč. Máme tady řadušpičkových věcí, ale obávám se, že výsledky jejich práce bude sbírat a kasírovat někdo jiný.

Moderátorka

Jak by to mělo ministerstvo průmyslu a obchodu změnit? Není tohle spíše o dividendové politice a širokém politickém rozhodnutí v Poslanecké sněmovně? Protože to samozřejmě nebude nic populárního.

František Laudát, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí tlačit na totální změnu obsahu vzdělávání mladých generací. Nemůže přicházet s restriktivními zákony. Inovacím se daří tam, kde je svoboda, kde nejsou lidé kriminalizováni. Ministerstvo nemělo podpořit ministra financí, který dramaticky zdanil různé rodiny fondů, které slouží jako základní finanční nástroj pro inovace. Další věc je, že ministerstvo průmyslu a obchodu, není to sice jeho agenda, mělo více tlačit, aby se změnil stavební zákon. Kroky ministerstva pro místní rozvoj jsou ve Sněmovně naprosto zoufalé. Každý to ví, přesto tady máme novelu, která zase nic neřeší. Nástrojů je celá řada. Především si však myslím, že vláda jako celek nezměnila atmosféru této země. Naopak přesvědčila většinu veřejnosti, zejména pan Babiš, že „všetcikradnú“, že je jak na běžícím pásu třeba schvalovat restriktivní zákony. Pan Mládek ale neřekl to B. Jde o svobodu, důvěru lidí a vytváření podmínek pro malé a střední podnikání, protože ne u velkých, ale hlavně u malých firem se rozvíjejí inovace. Všechny ekonomiky, které mají malé a střední podniky v inovaci, letí nahoru, zajišťují prosperitu. Českou republiku čeká velká restrukturalizace produkce, a pokud tak neučiní, bude postupně ztrácet a upadat. O nějaké vyšší životní úrovni a spokojenějším životě si budeme moci nechat jenom zdát.

Moderátorka

Pan ministr mluvil o tom, že je potřeba zlepšit absorpci výsledků vědy a výzkumu do průmyslové praxe. Jak toho dosáhnout?

František Laudát, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Nemůžou to dělat lidé, kteří o tom nic nevědí. Mluvím speciálně o panu vicepremiérovi Bělobrádkovi. Bohužel, já ho lidsky chápu, ale tu agendu nezvládl. Český vědeckotechnický prostor potřebuje zásadním způsobem zrekonstruovat. Potřebujeme vytvořit lepší vazby firem s výzkumem a aplikacemi, potřebujeme zakládat start-upy, start-bidy a další instituce. V tomto se nezměnilo nic. Akademie věd by měla mít větší prostor. Místo toho dneska vzdělané lidi v této společnosti urážíme ústy státní představitelů a domníváme se, že je to nějaká Pražská kavárna. Všechno souvisí se vším. Pan ministr Bělobrádek za tři roky své činnosti nepředložil zásadní zákon o podpoře vědy a výzkumu. O dílčích novelizacích se dohadujeme až nedůstojným způsobem.

zdroj: ČT24, 2. 2. 2017

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme