Laudát: ODS musí přestat lavírovat

Rozhovor s předsedou pražské TOP 09 Františkem Laudátem

5. 11. 2010

e15: podle Top 09 nejde oDS o změnu stylu politiky, ale o udržení dosavadního kartelu moci ve prospěch podnikatelů napojených na občanské a sociální demokraty. proč takové ostré vystoupení?

Souhlasím, že bylo ostřejší. Nicméně máme velké množství signálů o tom, že v Praze je připravena koalice ODS a ČSSD. Z mediálních výstupů šéfa pražských občanských demokratů Borise Šťastného je čitelné, že veřejnost na tuto variantu připravuje.

e15: Dobře. proč ale padlo ono obvinění?

Už je zřejmě dokáže rozzuřit cokoliv. Dokonce i konstatování holých faktů, o nichž pochybuje asi jen málokterý Pražan. A podívejte se na velká města. V plné třetině z nich už jsou uzavřeny koalice ODS a ČSSD. Vypadá to jako generální linie, tato spojenectví vznikají jak na běžícím pásu.

e15: někdo to ale může vnímat tak, že jste přibouchli dveře možné koalici Top 09 a oDS?

S tím nesouhlasím. My se naopak snažíme vlámat do dveří, které ODS a ČSSD zavřely už před několika týdny a možná i měsíci. Veřejnost nám začala vytýkat pasivitu.

Podnikáme všechny dostupné kroky k tomu, abychom spojení modrých a oranžových zabránili.

e15: Chce oDS rezignaci Top 09 na post primátora?

Oficiálně to vzneseno nebylo. Neoficiálně k nám ale takový požadavek doputoval. Padl i návrh na rotaci. Dva roky by byl primátorem Zdeněk Tůma, dva roky Bohuslav Svoboda. Obě varianty jsou pro nás absolutně nepřekročitelné. Vyhráli jsme nad ODS velkým rozdílem. A kdyby nebyla Praha rozdělena na volební obvody, výsledek by byl ještě přesvědčivější.

e15: pokud jednání s oDS zkrachují, budete jednat s ČSSD, anebo odejdete do opozice?

Oslovili bychom ČSSD a zároveň zveřejnili návrh koaliční smlouvy s ODS.

e15: Z jakého důvodu?

Je zjevný rozpor mezi obsahem návrhu a tím, co Bohuslav Svoboda říká. Vůbec není pravda, že by byl zásadní rozpor mezi TOP 09 a ODS v otázce možné změny rozpočtového určení daní. V návrhu  je jasně napsáno, že obě strany by společně usilovaly o to, aby Praze byly zachovány její stávající příjmy s ohledem na její důležitosti při tvorbě HDP.

e15: Svoboda říká, že změnil složení kandidátů oDS do rady pražského zastupitelstva. prý jste ho měli v této souvislosti obvinit ze lži. Bylo to tak?

O personáliích jsme nemluvili. Bohuslav Svoboda na sebe vztáhl výrok, který se netýkal nejen jeho, ale ani ostatních vyjednávačů. Vyzval jsem je, aby přestali zdržovat jednání a na rovinu řekli, jestli s námi uzavřou koalici. Dodal jsem, že nemá cenu si vylhávat zástupné argumenty, což vůbec nebyla osobní invektiva. Svoboda ale odešel se slovy, že není lhář.

E15, 5. 11. 2010, Rubrika: Události, Strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme