Laudát: Magistrátní a oranžové čištění

Komentář předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta

17. 12. 2010

Nejsem lékař, ale  domnívám se, že aktuální chování sociálních demokratů  by lékaři  diagnostikovali jako politickou schizofrenii. Jak jinak si mám vykládat  rozhodnutí ČSSD vyvolat hlasování o nedůvěře vládě? Na ministerstvu životního prostředí propukl velký skandál. Ten se však  bytostně týká pražské radnice, kde vesele vládnou občanští a sociální demokraté. Kouzlem nechtěného se povedlo, že  pražská koalice  smetala ze stolu problém tendru na novou čistírnu odpadních vod  v Troji prakticky souběžně s rodícím se skandálem na ministerstvu. Pokud tedy budou sociální demokraté  konzistentní, zajisté stejně razantně, jako požadují pád vlády, budou na svých pražských předácích požadovat okamžitý konec  pražské koalice. Nebo opět nebudou mít na pražskou buňku vliv?

Neochota projednat otazníky kolem sporného tendru byla veliká a některé důvody pro zamítnutí návrhu programu poměrně kuriózní. Tak například sociální demokrat Březina byl pohoršen tím, že TOP 09 zde nerespektuje elementární nepsaná politická pravidla např. o sto dnech hájení pro zcela novou politickou reprezentaci hl. města (copak asi pražská koalice chtěla za těch sto dní s čističkou udělat, když původní termín uzávěrky tendru byl 9. prosince?).

Škoda, že čerstvý primátor Svoboda se jen letmo bez dalšího zmínil o jednání s ministrem životního prostředí Drobilem. Zajisté si jednání pochvaloval. Pro předsedu pražských sociálních demokratů Hulínského  se jednalo o mediálně navržený bod. To další sociální demokrat Poche zašel podstatně dále (je to ten zastupitel, který rozepisoval  svoje dary do pokladny strany na jiné členy, aby nemusel platit daně, i když jsou dary straně ze zákona od zdanění osvobozeny).  Ten rovnou obvinil TOPku, že chce  vnutit jinou technologii  konkrétní společnosti. Co na tom, že předmětem protestu jsou hodně pofidérní kvalifikační podmínky tendru, které vylučují téměř všechny tuzemské zájemce ze hry dříve, než  mohou do soutěže vstoupit? To jeho kolega Plachý tak okatě nevystupoval a kouzlem nechtěného lze dnes spekulovat, co myslel tím, že řekl: „Prosím, tendr, který kritizuje TOP 09, je do určité míry  vrcholkem ledovce…“

I předáci ODS chtěli mít čističku co nejrychleji  odbytou. Pro radního Kabického bylo těch cca 90 minut drahým časem. Obávám se, že pro kapsy daňových poplatníků to bude ještě dražší. Závěrem celého podniku všechny svým brilantním projevem  utřel poslanec Bém. Hudečka poučil o červeném fideku, který garantuje křišťálovou čistotu tendru a poslal ho společně s Tůmou pro peníze ke Kalouskovi.

Tentýž den, po dvaadvacáté hodině  v České televizi v přímém přenosu odvolaný  ředitel Státního fondu životního prostředí sdělil,  že zakázka v Praze má být předražena o 3 miliardy a z nich má jít 500 miliónů  na mimorozpočtové  financování ODS. Zatím se nikdo nezeptal, v čí kapse skončí zbylých 2.5 miliardy. Tak snad už i zbylá část občanů pochopí, proč se dvě „tradiční“ politické strany s „nezkušenou TOPkou“  v Praze dohodnout nechtěly. Tak s těmito metodami opravdu, ale opravdu zkušenosti nemáme.

Několik faktů na závěr: ČR se zavázala  v přístupové dohodě k EU k čištění odpadních vod v určitém rozsahu a na určité parametry. Tento závazek se týká zejména hlavního města. Jedná se o to, že Severní moře je silně znečištěno zejména  sloučeninami dusíku a fosforu. Míra znečištění dosáhla takové úrovně, že lze situaci označit za ekologickou katastrofu. Přirozená fauna moře nejen vymírá, ale někteří přeživší živočichové spontánně mění  vlivem chemických sloučenin svoje pohlaví.

Výjimka na čištění končí k 31. prosinci 2010. Praha v tuto chvíli má vypsaný tendr na tzv. novou vodní linku s parametry dodavatele, které vylučují celou řadu potenciálních dodavatelů a neumožňuje nabídku alternativních řešení. Vůbec není dořešena likvidace kalů, tzv. kalová koncovka. Kaly měly být čerpány do obce Drasty na území Středočeského kraje. Dotčení obyvatelé a následně i kraj toto řešení jednoznačně odmítli. Prodloužení smlouvy na provoz pražské vodárenské soustavy s privátní společností do roku 2028 podle stávajících pravidel EU neumožňuje získání dotace z fondů EU. Podstatná část projektu bude realizována na Císařském ostrově, který je podle studie Stavební fakulty ČVUT nejkritičtějším místem při povodňových situacích na celém pražském úseku Vltavy. Za nesplnění podmínky čištění odpadních vod hrozí metropoli vysoké pokuty od EU až do nápravy stavu.

P.S. Pod tlakem skandálu na Ministerstvu životního prostředí začíná pražská buňka ČSSD otáčet. Občané tak mohou názorně vidět, jak vypadá práce efektivní opozice.

František Laudát
předseda pražské TOP 09
Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme