Laudát: Dohoda s Íránem vyvolává obavy

15. 7. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Františkem Laudátem)         

David BOREK, moderátor

Dohoda o íránském jaderném programu. Možná vejde do učebnic. Ale otázkou je, v jakém smyslu. Geniální geopolitický tah podobný tomu, když Nixon vyrazil do Číny, anebo bláhovost západních politiků, za kterou zaplatí příští generace obyvatel svobodného světa. Tuhle hádanku dnes asi nezodpovíme, ale na mnohé se zeptáme. Události, komentáře začínají, vítejte. Teherán světovým mocnostem po 9 letech vyjednávání slíbil, že nebude nikdy usilovat o výrobu jaderné zbraně. V příštích 10 letech ze země zmizí 2/3 centrifug na obohacování uranu. Írán také za určitých podmínek vpustí inspektory OSN do svých zařízení.

David BOREK, moderátor

A za chvíli bude také v našem studiu následovat politický duel, které se zúčastní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. Vítejte.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor

A předseda KSČM Vojtěch Filip. Zdravím.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor

Pane Laudáte, s jakými pocity jste přivítal dnes během dne ty zprávy z Vídně, že bylo dosaženo dohody?

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Přiznám se, že málokdy mám v politice tak smíšené pocity. Pokud se týká dopadů na naše hospodářství, naše podnikatele, naše firmy, tak je to velice dobrá zpráva. Otevře se milionový trh, který je doslova hladový po zboží, po zbraních, po technologiích, po spolupráci. Na druhou stranu, co se týká politiky a budoucího vývoje, tak na to koukám s velkými obavami. Přiznám se, že sdílím ty velké obavy nejenom Izraele, ale i republikánů ve Spojených státech. Írán veřejně vyhlašuje, že chce zničit Izrael. Jeho církevní hodnostář ještě nedávno a teď zřejmě díky kvůli těm rozhovorům zmírnil svoji rétoriku, označoval Spojené státy za satana. Já se obávám, že z toho nemusí vzejít nic dobrého do budoucna.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Tak já určitě jsem to přivítal s ulehčením, protože jsem sledoval ten proces už ještě předtím, než došlo k tomu prvnímu kroku v Lausanne a myslím si, že je to krok správným směrem, protože celá oblast je nestabilní a Írán je jedna z mála zemí, která může pomoci při boji proti terorismu proti Islámskému státu, protože samotný Írán považuje Islámský stát za teroristickou organizaci a v tomto ohledu spolupracuje se svým bývalým soupeřem, neboli nepřítelem Irákem, a to velmi účinným způsobem, kde už dávno spolupracuje například se státy nejen Rady bezpečnosti a Spojenými státy americkými, ale dalšími státy v oblasti.

David BOREK, moderátor

Ale zároveň sice bojuje proti Islámskému státu, ale zároveň podporuje jiné teroristické skupiny na Blízkém východě. To v tuto chvíli ...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

To bych vám musel oponovat, to bych musel říct, že prezident Obama také podporuje finančně ty takzvané umírněné  revolucionáře, odpůrce Bašára Asada. V tomto ohledu si nemyslím, že zrovna v Íránu je nějaká podpora nějakých teroristických organizacích. Oni sami podle mého soudu a musím říct, že s tím mám i určitou zkušenost, pracují na tom, aby právě ty organizace, které mají teroristický nádech a v podstatě znevažují islám, jak oni tomu říkají, aby byly potlačeny.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já se obávám, že jeden ze sousedů Íránu je velice nestabilní, to je Afghánistán, s nepředvídatelným vývojem do budoucna. Z druhé strany rozvrácený Irák, s ním sousedící Sýrie. Já se domnívám, že Írán si v tuhle chvíli vyhodnotil, že je pro něj možná výhodnější i z hlediska budoucí expanze, anebo nějakého významnějšího postavení v regionu prostě ukončit to dohadování se. Prolomit sankce, získat ekonomickou sílu na další silnou roli v tom celém regionu. Takže já se toho vývoje z hlediska dalšího bojím. Navíc i co se týká kontroly dodržování té smlouvy. Ten mechanismus podle těch informací, které pronikly ven, může být zpochybněn. Protože já nevím, jakou roli tam hrají ty jednotlivé mocnosti. Jestliže bude Teherán požádán o možnost kontroly, tak on to může odmítnout. V případě, že to odmítne, pak rozhodují ty mocnosti, které se teďka podílejí na té dohodě. A tam už zase může dojít k rozporu, protože jiné zájmy má Rusko a Čína, jiné zájmy mají Spojené státy, Německo, Velká Británie.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

No já si, za prvé to není klasický arabský stát, je to Persie bývalá a je stabilnější než ostatní arabské státy. Souhlasím s tím, že to, co říkal František Laudát, že ty státy v okolí zejména Irák a Afghánistán jsou rozvrácené, ale ty rozvrátily právě ty nesmyslné vojenské akce, které tam pořádaly Spojené státy americké, takže v tomto ohledu si myslím, že Spojené státy americké postupují tím způsobem, aby si, se oni nestaly jediným nepřítelem tohoto území, protože ten tlak, který je vyvíjen z ostatních arabských zemí, které nebyly napadeny vojensky jako je Irák a Afghánistán, tak samozřejmě musí udělat nějaký krok, který vede k míru, a v tomto ohledu je Írán dobrým, dobrým partnerem.

David BOREK, moderátor

Mimochodem, jak se daří íránské komunistické straně?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

To je velmi složité, protože ...

David BOREK, moderátor

Nedaří se jí nijak.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Ne tak, ta strana se jmenuje TÚDE a je, je svým způsobem velmi slabá, i když politicky je činná, ale ...

David BOREK, moderátor

Ta otázka, já nechci to rozvádět, ta otázka spíše mířila k tomu, jestli nemáte přece jenom třeba vy specificky komunisté u sebe nějaké ale. Vaše strana historicky sekulární levicová a zatím v těch 5 minutách našeho rozhovoru jste neřekl vlastně nic kritického ke klerikálnímu islamistickému, konzervativnímu režimu.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Tak já samozřejmě ten režim považuji za jejich věc, protože se držím článku 1 mezinárodního paktu občanských a politických právech, že každý národ má právo na vlastní režim a na vlastní využívání přírodních zdrojů ...

David BOREK, moderátor

Jižní Afrika měla právo na aparth, režim apartheidu?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

No to ale nebyl režim jejich původních obyvatel snad, ne? Proto ...

David BOREK, moderátor

To je režim demokratický v Íránu zvolený ve svobodných volbách?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Tak ten je zvolený ve volbách. To bysem se musel zeptat, jestli Saúdská Arábie je demokratický stát. Jako jestli chcete tu debatu, můžeme ji vést.

David BOREK, moderátor

Ne, já jsem se ptal specificky vás, jestli, jestli komunisté mají pochyby jako historicky strana sekulární levicová, socialistická mít pochopení pro režim, který je vlastně antitezí těchto myšlenek?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

V tomto ohledu samozřejmě my jsme ve sporu s těmi tezemi, ale na druhou stranu respektujeme ten stát. To na druhou stranu, kdybych, kdybychom se bavili o tom území, tak jestli někdo nejvíc jaksi likvidoval komunisty, tak to byl právě Saddám Husajn v Iráku.

David BOREK, moderátor

Pane Laudáte, což když je pravda ta první ze dvou tezí pro budoucí učebnice, kterou jsem zmiňoval na začátku našeho pořadu, tedy že to je vlastně podobně geniální tah jako když Richard Nixon vyrazil do Číny? Překreslil globální geopolitickou rovnováhu, vytvořil vlastně novou rovnováhu, která umožnila výrazné změny v pozici i svobodného světa.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já si myslím, že je rozhodně velká pravděpodobnost, že to do budoucna bude historicky zásadnější událost než například současná krize v Řecku.

David BOREK, moderátor

Ale co když to bude tedy historicky pozitivní událost. Chápu, jsme v rovině spekulací, ale v 73 roce také mnoho lidí nevěřilo, že z Číny je možné mít vypočitatelného, strategického partnera.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já si myslím, že tohle je jiný případ. Prostě dneska náboženství a celé dění v arabských zemí, v Persii je o něčem jiném, než byla Čína. Ta má zcela jinou kulturu, zcela jiný lidský přístup, zcela jiné ambice. Je to prostě jiná kultura. Já se tady obávám, že skutečně i po nepokojích, které byly sice potlačeny, ale byl to významný signál, ať si veřejnost vzpomene na Ahmadínežáda. Vždyť někteří ho srovnávali dokonce s jakousi obdobou karikaturu Hitlera, jak byl agresivní vůči demokratickým zemím. To znamená, já tady se obávám, že spíš Obama se chce zapsat nějak do dějin, protože to jeho prezidentské období nechápu jako zrovna nejšťastnější v éře Spojených států. Také se nedivím tuhému odporu, který se zatím rekrutuje v řadách politické opozice.

David BOREK, moderátor

Já bych na závěr tu naši debatu vrátil na zem. Z analýzy levicovosti komunistické strany Íránu nebo Baracka Obamy k tomu, čím jsme zde začínali, čím začal pan Laudát, byznys. Potenciál českého byznysu v Íránu a mimochodem něco z parlamentu se chystá, delegace třeba do Íránu.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Tu jsme v dubnu absolvovali ...

David BOREK, moderátor

Ano, ale jestli teď třeba něco nového už není rozplánováno.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/

Předpokládám, že některý z výborů a pravděpodobně rozpočtový by měl příští rok, protože podstata po uvolnění těch sankcí bude v platebních podmínkách, protože Írán nemá swifty, to znamená mezinárodní kódy pro platby a ty platby jsou české firmy to musí řešit přes banky mezinárodně uznávané, které obchodují s Íránem a proto je také ten, ten objem obchodu malý, ale jinak v té samotné delegaci, ať už v září loňského roku, kterou tam vedla hospodářská komora nebo ta letošní delegace, ty podnikatelé byli úspěšní a zvýšil se objem toho obchodu. Je to jinak velmi bohatý stát mimo jiné, přes ty sankce je to velmi bohatý stát a je pravda, že má zájem o některé, František Laudát říká, že je to hladové po technologiích, anebo po zboží, tak to není, tam je zboží spousta, ale samozřejmě určité technologie tam budou velmi významné i pro české podnikatele a pro české firmy zejména v oblasti dopravy a energetiky.

David BOREK, moderátor

Vojtěch Filip, František Laudát. Pánové, děkujeme, že jste přišli, na shledanou.

František LAUDÁT, místopředseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Na shledanou.

zdroj: ČT 2414. 7. 2015, Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme