Laudát: Celníci mají vyšetřovat, ale ne trestně stíhat

31. 8. 2016

(editovaný přepis debaty s předsedou poslaneckého klubu Františkem Laudátem)

David BOREK, moderátor

Andrej Babiš nenašel u většiny sněmovních stran podporu pro svůj záměr posílit pravomoci celníků. Ti by měli mít podle ministra financí možnost vyšetřovat trestné činy podobně jako policisté. Koaliční ČSSD a také opoziční strany se obávají přílišné koncentrace moci v Babišových rukou. Zastání se ale předseda hnutí ANO dočkal u prezidenta Miloše Zemana. Proč zrovna teď ministr Babiš navrhuje posílení pravomocí celní správy?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

On má různé nápady. Samozřejmě to zapadá do jeho strategie výběru daní. Nejde ale o výběr daní, ale velmi často spíše o zastrašování daňových poplatníků. Základní spor není o tom, jestli Babiš nebo neBabiš. My se domníváme, že celní správa má asistovat při výběru daní. Zavírat podvodníky a zločince - o to se má starat policie. To je zásadní koncepční spor. Byl bych opatrný a nechtěl bych tady řešit, jestli to posiluje něčí moc. Andrej Babiš byl ale vždy zvyklý rozhodovat sám bez ohledu na cokoliv a tak mu samozřejmě jakékoliv dělení kompetencí překáží.

Jan VOLNÝ, poslanec, místopředseda rozpočtového výboru /ANO/

Chtěl bych upozornit, že od roku 1995 má Celní správa a její vyšetřovací orgány pravomoci rovnající se policejním vyšetřovacím orgánům. Jde přece o logičnost celé věci. Ať to vyšetřuje ten, kdo je správce daně a kdo tomu rozumí, kdo má přímý kontakt na finanční úřady a na další organizace. Přece víme, že od roku 2007 o tomto všechny vlády uvažovaly. Všichni víme, že 90 % států v Evropě kromě Rumunska, Slovinska a Dánska, to mají zavedené.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ne, to není pravda. Zásadní rozdíl je, že Celní správa má shromažďovat podněty a vyšetřovat. Ta dělicí čára ale je, zda bude mít právo trestně stíhat. Celní správa to dnes může s pověřením státního zástupce dělat například u DPH. Je tady ale další velmi významný krok, a sice že tam přichází pan Šlachta. Můžeme se tedy těšit na další kolo války, tentokrát ne policajtů, ale celníků a policie. To je velmi nešťastné.

David BOREK, moderátor

Pan Volný řekl jasnou námitku. Podle něj hrozí časové zdržení při předávání spisu policistům a možnost úniku anebo znehodnocení získaných informací.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Jestliže celní správa řekne, že nejde o pochybení, které se dá napravit v rámci standardních zákonných mechanismů a že se jedná o trestný čin, tak orgány mají spolupracovat až do momentu, kdy dojde k obvinění. Vy ale kolego takhle můžete rozebrat policii. Takže až budou vznikat trestné činy na poli, tak to budou vyšetřovat zemědělci?

Jan VOLNÝ, poslanec, místopředseda rozpočtového výboru /ANO/

Znovu opakuji, o tomto, a pan kolega mi to potvrdí, se mluví už od roku 2007. Má to celá Evropa.

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

To samozřejmě. O tom se mluvilo asi od roku 2006 nebo 2007, když jsme vstoupili do Schengenu. Celníci tehdy téměř ztratili podstatu své existence. Názory byly různé - jestli to bude součást policie, nebo zda má dokonce celní správa zaniknout, protože se úplně změnil systém. Pamětníci si možná vzpomínají, že jejich význam byl především na hranicích při proclívání. Po vstupu do Schengenu se pak řešilo, jak je uplatnit, aby o ně stát nepřišel. Diskuzi, která tehdy proběhla, prosím, kolego, nezneužívejte. Byla jiná doba, jiná situace. V pracovních materiálech to možná bylo, ale žádný ministr před Babišem to nikdy nechtěl.

David BOREK, moderátor

Není to trochu kýč, když TOP 09 je v jedné linii s ČSSD, s ODS, s KSČM, s Úsvitem, všichni si notují?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

V žádném případě nejsme v jedné linii, protože někteří sedí v koalici. My jsme opozice. Jde o zásadní střet. ANO dělá to, že chce na daňové poplatníky předběžně pohlížet jako na zločince. Pan Babiš kromě toho, že funguje v koalici, tak se dnes prezentuje jako opoziční politik, protože ANO je protestní hnutí. On ví, že v konkrétní práci, například v resortu dopravy, nemají výsledky. Tak pořád dělá ukřivděného, že mu někdo škodí. Takto lidem pořád nalhává, že za to, co se nedaří, může někdo jiný.

David BOREK, moderátor

Pokud platí, pane Laudáte, že jdou všichni proti Babišovi nebo v různých věcech rozhodně někteří proti Babišovi, TOP 09 nikdy nepůjde do tiché nebo přímé koalice s Úsvitem a s ČSSD? U ČSSD jsme slyšeli náznaky, že by něco takového vyloučeno nebylo. Jak je to u Úsvitu?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

My máme zcela jiný program.

David BOREK, moderátor

Je to vyloučeno? Úsvit nikdy nebude vaším koaličním partnerem nebo stranou, kterou byste podporovali nepřímo?

František LAUDÁT, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Nám je, dejme tomu, názorově blízká ODS a demokratické strany obecně. Na tom si trváme. Některé věci jsou pro nás absolutně nepřijatelné.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 30. 8. 2016

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme