Langšádlová: Zmatek způsobil pozměňovací návrh v parlamentu

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

19. 10. 2012

Když prezident Václav Klaus vetoval technickou část penzijní reformy, tvrdil, že změnu v systému důchodů je možné rozjet i bez těchto detailů. Možná ano, ale zřejmě to bude stát nejmíň 20 miliard korun. Jak si všimnul deník E15, takzvaně technická novela měla odstraňovat chybu, kvůli které živnostníci můžou platit sociální pojištění 8,5 procenta místo současných 28 procent. Stačí, aby se přihlásili do nového fondového pilíře. Zmatek v normě způsobily podle ministerstva práce pozměňovací návrhy v parlamentu. Takový výpadek inkasa sociálního pojištění od živnostníků by i podle premiéra Petra Nečase do značné míry destruoval státní rozpočet. Helena Langšádlová je místopředsedkyní rozpočtového výboru sněmovny za TOP 09. Dobré odpoledne.

Dobré odpoledne.

Hrozí skutečně, že rozpočet přijde o těch odhadem 20 miliard korun?

Tak, obecně, pokud nebudou přijaty ty prováděcí zákony, které vetoval pan prezident, tak hrozí, že tady bude velká právní nejistota. A pokud by přesto nepřijetí vlastně těchto prováděcích zákonů byla reforma "rozjeta", tak samozřejmě to riziko, riziko této ztráty by mohlo nastat.

A kde se podle vás stala chyba? Jenom tím, že prezident tuto část novely zablokoval, anebo, jak říká ministerstvo práce a sociálních věcí, tak že chaos způsobily pozměňovací návrhy v parlamentu?

Tam byl jistý souběh legislativního procesu. Protože zákon o jednom inkasním místě vlastně počítá s tím, že bude spuštěn v roce 2013, to znamená stejně jako penzijní reforma. Později byl přijat, byla přijata novela tohoto zákona, která posouvá účinnost zákona až na rok 2015. A tam došlo právě v tomto došlo k chybě, respektive nepodařilo se zkoordinovat, zkoordinovat tyto dva zákony. To znamená zákon o jednotném inkasním místě a důchodovou reformu, která by měla vstoupit v účinnost a v platnost od roku, v účinnost od roku 2013. Ono totiž v roce 2011 při připravě zákona o jednom inkasním místě se koalice dohodla, že se sazba pojistného pro osoby samostatně výdělečně činné výrazně změní. Místo 28 procent z 50 procent vyměřovacího základu na 6,5 procenta ze 100 procent vyměřovacího základu. A vlastně tím, že se nepodařilo zkoordinovat tyto v obou případech poměrně dvě komplikované legislativní normy, tak opravdu dochází dnes k tomuto problému, který měl být odstraněn právě v těch prováděcích zákonech vetovaných panem prezidentem.

Vy říkáte: nepodařilo se zkoordinovat. Ale jak je to možné? Může za to někdo konkrétní, posunul někdo třeba i záměrně účinnost toho zákona?

Já věřím, že to určitě nebyl úmysl. Já si myslím, že tam zkrátka to jsou legislativní normy, které každá má několik set bodů paragrafového znění, byť je tam nastaven velmi komplikovaný systém vlastně kontroly, protože tak tu kontrolu provádí jak legislativní úseky jednotlivých ministerstev, tak legislativa Poslanecké sněmovny i Senátu. Tak se nepodařilo tento, tento fakt uhlídat. Rozhodně ...

A vy jste si toho jako poslanci v té době nevšimli?

Víte, ono tohle ani není možné uhlídat. Protože ve chvíli, kdy máte při jednom zasedání Poslanecké sněmovny třeba 150 předloh a jednotlivé předlohy jsou ještě velmi, velmi obsažné a navíc mají provázanost s dalšími právními předpisy, tak pokud nejste, nejste expert na legislativu, tak v podstatě to opravdu nelze uhlídat.

Já bych předpokládal, že se ten omyl budete snažit napravit teď.

Nepochybně.

A to tím způsobem, že budete chtít přehlasovat veto prezidenta. Máte na to ve sněmovně dostatek poslanců?

Tak, já mohu hovořit pouze za stranu TOP 09. Samozřejmě všech našich 41 poslanců, tak jak bylo od počátku, je připraveno vlastně hlasovat pro, pro tento návrh. A zvrátit veto pana prezidenta. Ta otázka v tuto chvíli musí být směřována k našim koaličním partnerům.

A myslíte si, že kdyby sněmovna přehlasovala veto prezidenta, tak tenhle problém s OSVČ automaticky pomine?

Ano, ano. Pokud ty ...

Ale, ale, promiňte, ale podle daňového experta osloveného E15, se ty paragrafy dotčeného zákona vzájemně ruší, tudíž by nebylo jisté, co z toho bude nakonec platit.

Já tak jak jsem měla možnost konzultovat, konzultovat tuto, toto s legislativou ministerstva práce a sociálních věcí, tak by to mělo být přijetím toho zákona vetovaného panem prezidentem vyřešeno. Ale opravdu to jsou velmi komplikované legislativní otázky, pokud, na které se ještě musíme zaměřit, pokud by tam byl ještě jakýkoliv další problém, museli bychom ho řešit.

Místopředsedkyně rozpočtového výboru sněmovny za TOP 09 Helena Langšádlová. Děkuji vám, na shledanou.

Děkuji, na shledanou.

Tomáš Pavlíček