Langšádlová: Začíná cílená likvidace živnostníků?

Komentář místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové

29. 5. 2014

Na předvolebních billboardech nám Andrej Babiš sliboval podporu podnikání. Prezentoval se jako úspěšný podnikatel, který ví, co by měl stát udělat. Jeho první kroky však nasvědčují tomu, že pro něj podpora podnikání znamená zřejmě jen podporu molochů typu Agrofert (dotace a daňové výjimky), zatímco drobní živnostníci jsou mu ukradení. Jak jinak si vykládat nejnovější návrhy ministra financí?

Chce zrušit pravicovou vládou prosazené zřízení jednoho inkasního místa od roku 2015, včetně souvisejících opatření. Například sjednocení základu daně z příjmů, zdravotního a sociálního pojištění včetně sjednocení sazeb mělo přinést úlevu především drobným živnostníkům. A nejvíce těm, kteří nevyužívají výdajové paušály, ale mají vysoké náklady (řemeslníci, zemědělci).

Kromě toho, daňová administrativa nejvíce dopadá na drobné podnikatele, kteří si nemohou dovolit drahé daňové poradce a účetní. Právě těm mělo pomoci jedno inkasní místo prosazené ještě bývalým ministrem Kalouskem, které by živnostníkům snížilo papírování a ušetřilo čas. Již by nemuseli obíhat několik úřadů, vyplňovat spoustu formulářů a vyřizovat mnoho podání, ale mohli by si odvodovou agendu vyřešit na jednom místě a rychle. Všechny tyto plány padají těsně před jejich spuštěním díky nové vládě.

Pokud se výše uvedené změny spojí s plánovaným systémem evidence tržeb a dalšími plánovanými kroky proti živnostníkům, které přinášejí nemalé náklady, může to být pro mnohé podnikatele opravdu likvidační. Ale to ministra financí zřejmě nezajímá. Zákazníky zkrachovalých živnostníků může převzít Agrofert, jehož firmy dostávají veřejné dotace, ucházejí se o veřejné zakázky a likvidují malé zemědělce. Ministr financí, který se neustále nachází ve střetu zájmů, by měl právě tento motiv veřejnosti vysvětlit.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Lidové noviny, 29. 5. 20143, rubrika: Názory, str. 11