Langšádlová: Zachování podpory hypoték není vzpoura

7. 4. 2011

MÍSTOPŘEDSEDKYNĚ ROZPOČTOVÉHO VÝBORU HELENA LANGŠÁDLOVÁ (TOP 09):

* Poslanci TOP 09 požádali svého ministra Miroslava Kalouska, aby změnil návrh daňového zákona. Nebyla vaše iniciativa spíše chytrým politickým tahem, aby reforma daní prošla bez potíží? Zrušení podpory u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření by VV asi nepodpořily?

Nevím, co zvažují či zvažovaly jiné politické strany. Požádali jsme ministra, aby nerušil podporu hypoték a úvěrů stavebního spoření poté, co jsem upozornila na to, že rušení podpory hypoték by poškodilo mladé rodiny. Vycházela jsem z podnětů lidí, našich voličů, kteří mě na to upozorňovali. K mému názoru se přidali kolegové z regionů. Takže to asi problém je a na ten je třeba reagovat. Proto jsme se rozhodli veřejně vystoupit.

* Není to tedy náznak rozkolu či vzpoury poslanců uvnitř TOP 09?

To rozhodně ne. Nezmítají námi rozpory a naši poslanci se nehádají se svými ministry. V tomhle ostatní politické kluby rozhodně dohánět nechceme. Za reformou daní ministra Kalouska stojíme. Samozřejmě se ale o různých návrzích logicky bavíme, diskutujeme.

* Nepodpoří to spíše jiný ve veřejnosti rozšířený názor, a to že TOP 09 podporuje spíše bohaté a uleví těm svým voličům, co si staví vily na hypotéku?

Požadavek poslanců TOP 09 je v souladu s naším programem, protože chceme nejen slovně podporovat zodpovědné chování ve vztahu k vlastnímu bydlení, ale takové chování v době, kdy se zvýší DPH, zejména mladým rodinám i umožnit. S ministrem financí jsme v jednotě, že by se měl snížit strop pro odečet z daně ze stávajících 300 tisíc někam mezi 80–100 tisíc. To odpovídá hypotéce do dvou miliónů. Ta stačí na pořízení normálního bytu. Takže o vilách se skutečně nebavíme.

* TOP usiluje o co nejmenší počet výjimek z placení daní. Jaké by ale měly zůstat?

Vedle zmíněné podpory vlastního bydlení například u charity. U stravenek ale svému ministrovi nebudeme navrhovat, aby je jako daňovou výjimku zachoval.

Jiří Vavroň

Právo, 7. 4. 2011, Rubrika: Trhy a ekonomika, str. 17

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme