Langšádlová: Vláda musí mít jasnou legitimitu

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

24. 4. 2012

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka

Dobrý večer. Velká neznámá, to je i po dnešku počet poslanců, které má premiér Petr Nečas ve sněmovně k dispozici pro svou příští vládu. Kolik jich je? 101, 102 nebo 103? A stačí to k bezpečnému vládnutí? A podepíší všichni premiérovi muži a ženy bianko šek o bezvýhradné podpoře reformních zákonů, které chce kabinet prosadit? Je otázka, zda v tomto bude jasno ještě před pátečním hlasováním o důvěře vládě. Touto otázkou se budeme zabývat i my v komentovaných událostech.

Vláda si dnes poprvé ve sněmovně otestovala, jakou sílu po vypovězení koaliční smlouvy vlastně má, a to tak, že přerušila jednání do příští středy. Chce totiž poslance nejdříve požádat o vyslovení důvěry, a to, jak už víte, se má odehrát už tento pátek. Teprve potom chce schvalovat běžné zákony. Dnešní schůze tak trvala jen 10 minut.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Říkám, pokládám to za velmi zvláštní situaci, jestliže vláda, která tvrdí, že má věc zcela pod kontrolou ...

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Pane předsedo, víte co za situací já pokládám za zvláštních, ale s tím se nedá nic dělat.

Bohuslav SOBOTKA

Je to vaše rozhodnutí, ale děláte chybu.

Lukáš DOLANSKÝ, redaktor

Napjatému sněmovnímu jednání předcházely neméně napjaté debaty, a to i v předsálí. Koalice se totiž rozhodla, že v dané situaci nechce schvalovat zákony do té doby, než si ověří, jestli ještě pořád ovládá ve sněmovně většinu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/

Přednáším jako předseda poslaneckého klubu návrh na přerušení schůze do středy 2. května do 14. hodin.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny, místopředsedkyně strany /ODS/

Pro 100, proti 87. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Lukáš DOLANSKÝ

Jednání Poslanecké sněmovny tak trvalo přesně 10 minut.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda sněmovny a strany /ČSSD/

V této zemi se hraje podivná hra na nahánění poslanců, která především je stejně netransparentní a neprůhledná jako to dnešní dění ve sněmovně.

Petr GAZDÍK

Je to strach z toho, aby například tak zásadní věc, jako je církevní restituce, nebyly zpochybňovány falešným argumentem, že vláda v té době neměla ve sněmovně jasnou většinu.

Lukáš DOLANSKÝ

Poslanci se tedy sejdou až v pátek kvůli hlasování o důvěře a další práce začne až po prodlouženém víkendu příští středu.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /nezař./

Procedurální hlasování prošlo tak, jak navrhovali vládní poslanci. Jsem ráda, že jsme se takto dohodli.

Lubomír ZAORÁLEK

Já si myslím, že to nedůstojný stav, který je proti demokracii.

Lukáš DOLANSKÝ

To ve vládním táboře zavládla ihned po ukončení veselá atmosféra. Vládní koalice si hlasováním ověřila, že většinu má už dneska. Pro totiž hlasovalo 100 poslanců a další 3 zástupci vládních stran dnes ve sněmovně z pracovních důvodů nebyli. A tak třeba ministr Kalousek po skončení schůze laškoval s novináři.

redaktorka

To půjde?

redaktor

To je holicí strojek, to nevadí.

redaktorka

Tak až se doholíte, můžeme?

Lukáš DOLANSKÝ

Jen znepřátelené tábory současných i bývalých véčkařů dnes zažily trošku nepříjemnou situaci. Kvůli zasedacímu pořádku musely vedle sebe usednout do sněmovních lavic. Kamenné pohledy střídalo zaryté mlčení. To ovšem, jak už zaznělo, trvalo jen 10 minut. Už příští týden se dá očekávat, že sněmovní křesla si prohodí své dočasné majitele. Lukáš Dolanský, Česká televize.

Daniela DRTINOVÁ

Ve studiu vítám místopředsedkyni TOP 09 a poslankyni Helenu Langšádlovou. Dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany, poslankyně /TOP 09/

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Nezařazeného poslance z platformy Karolíny Peake Martina Vacka. Dobrý večer.

Martin VACEK, poslanec /nez./

Dobrý večer vám i televizním divákům.

Daniela DRTINOVÁ

A zdravím taky předsedu KSČM a poslance Vojtěcha Filipa. Dobrý večer.

Vojtěch FILIP, předseda strany, poslanec /KSČM/

Dobrý večer i vám.

Daniela DRTINOVÁ

A připojuje se k nám taky předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Dobrý večer.

Zbyněk STANJURA

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ

Pana Josefa Dobeše přivítáme malinko později. Paní Langšádlová, poslanci, kteří podporují vládu, dnes odmítli pracovat ve sněmovně, dokud si vláda neověří, jestli má podporu většiny poslanců. Má tohle zajímat daňového poplatníka? On platí, vy nepracujete.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak na programu schůze bylo mnoho bodů, které jsou předloženy vládou a já jsem přesvědčena, že před tím, než o těchto bodech budeme jednat, takže je nezbytné prověřit, jestli tato vláda má ještě legitimitu, kterou jí předává Poslanecká sněmovna.

Daniela DRTINOVÁ

A má to zajímat daňového poplatníka?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že my pracujeme bez ohledu na to, že nesedíme zrovna na plénu Poslanecké sněmovny.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Stanjuro, stejná otázka na vás. Daňový poplatník si vás opravdu platí za práci, ne za to, abyste nejednali, protože si nejste jistí, jestli ještě máte kontrolu nad svými poslanci. Nepřijde vám to tak?

Zbyněk STANJURA

Ne, nepřijde mi to tak. My samozřejmě pracujeme, debatujeme ty jednotlivé návrhy zákonů tak, abychom příští týden, pokud vláda dostane důvěru, o nich mohli hlasovat. Protože pokud vláda v pátek nedostane důvěru, tak chceme v úterý, respektive ve středu navrhnout rozpuštění sněmovny a v tom okamžiku všechny návrhy zákona končí a museli by se znova projednávat v nové Poslanecké sněmovně. Takže si myslím, že ten postup je naprosto logický, protože v této chvíli nevíme, jestli Poslanecká sněmovna bude ještě po pátku pokračovat.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Filipe, jakého názoru je opozice? Co soudíte o takových testech vlády, aby zjistila, jestli má nebo nemá kontrolu nad poslanci, jestli má nebo nemá kontrolu nad hlasováním o zákonech?

Vojtěch FILIP

To je dobrá otázka, protože v tuto chvíli otázka legitimity vlády je otázkou podružnou, protože tady jsou zákony, které vrátil Senát, případně prezident republiky, a pak jsou samozřejmě mezinárodně-právní závazky, zejména smlouvy, alespoň ty v druhém čtení, to znamená ty, které jsme začali projednávat, a už jejich legislativní proces je v určitém stadiu. Nikdo nebránil, ani opozice, aby se takové návrhy projednaly, protože mají svým způsobem dopad na jméno České republiky v zahraničí. Krok vládní koalice mi připadal jako krok strachu.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane Vacku, jen abychom si na úvod udělali jasno, za koho tady jste. Vy jste poslanec, nezařazený, bez politické příslušnosti, ale zvolen za Věci veřejné, teď v platformě Karolíny Peake, členem přípravného výboru její nové politické strany a chystáte se podpořit vládu. Říkám to správně?

Martin VACEK

V podstatě jste vynechala pouze to, že téměř za 50 tisíc obyvatel Zlínského kraje.

Daniela DRTINOVÁ

Víte, ono je to trochu jako rébus. Podle vás, není přerušení dnešní schůze důkazem politického chaosu v zemi?

Martin VACEK

Tak je jasné, že to, co prožíváme, tak není úplně standardní. Uvědomují si to úplně všichni, a proto jsme se dneska v Poslanecké sněmovně zachovali jako koalice tak, jak jsme se zachovali.

Daniela DRTINOVÁ

No, otázka je, jak ten dnešní test tedy ve sněmovně pro příští vládu dopadl. Kolik poslanců na papíře má po dnešku vicepremiérka Peake?

Martin VACEK

Tak je otázka, čemu říkáme poslanců na papíře, protože ...

Daniela DRTINOVÁ

Podpis na papíře těch poslanců, kteří vysloví podporu.

Martin VACEK

Je 8 poslanců, kteří se přihlásili k filozofii Karolíně Peake, ke změně, kterou přinesla, a jsou 2 poslanci, kteří se přihlásili podporovat vládu.

Daniela DRTINOVÁ

Kolik jich je na papíře?

Martin VACEK

Já si myslím, že na papíře je v tuto chvíli 9 poslanců.

Daniela DRTINOVÁ

Paní místopředsedkyně, vám to stačí jako bezpečná většina k příštímu vládnutí? Pokud to tedy dobře spočítám, je to 101 poslanců na papíře. ODS chtěla nějakou institucionální dohodu.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Pro mě je naprosto rozhodující to páteční hlasování. V pátečním hlasování, při pátečním hlasování se ukáže, kolik poslanců stojí za touto vládou, kolik poslanců je připraveno podporovat program této vlády.

Daniela DRTINOVÁ

To je přece něco úplně jiného. Páteční hlasování o důvěře vládě ještě nerovná se to, kolik poslanců bude v příštích potom dnech podporovat samotné to vládnutí a reformní zákony. To jsou dvě odlišné věci. Proto se vás ptám, bude vám stačit 101 poslanců na papíře pro to, abyste věřili tomu, že tito poslanci budou podporovat příští případné vládnutí?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Samozřejmě, že lepší by byla větší část poslanců, ale ...

Daniela DRTINOVÁ

Bylo by to lepší, ale takto to je. Je to 101 na papíře.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

... takto to je. Ale já jsem přesvědčena, že ti poslanci, kteří v pátek vysloví důvěru vládě, vyslovují tímto i souhlas programu této vlády.

Daniela DRTINOVÁ

Takže se 101 myslíte, že dovládnete do konce volebního období.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já věřím, že se nám podaří získat ještě další poslance, přesvědčit je o tom, že je to správná cesta.

Daniela DRTINOVÁ

A jak je budete přesvědčovat a jak a koho?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Právě ... No samozřejmě, my budeme v rámci projednávání jednotlivých zákonů jednat se všemi poslanci a přesvědčovat je, že jsou to správné návrhy.

Daniela DRTINOVÁ

Takže to bude ad hoc. Nebude to institucionální dohoda o příštím vládnutí, ale bude to "lov" na jednotlivé poslance během jednotlivých hlasování?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Nebude to žádný lov na jednotlivé poslance. Předpokládám, že ten, kdo v pátek zvedne ruku pro tuto vládu, tak se tímto vyslovuje i pro programové prohlášení této vlády a bude ...

Daniela DRTINOVÁ

To předpokládáte vy, ale je otázka, jestli to předpokládají ti poslanci, jejichž podpisy nemáte na papíře.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

... a bude podporovat vládní návrhy.

Daniela DRTINOVÁ

Ale to předpokládáte vy, paní místopředsedkyně.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ano, předpokládám.

Daniela DRTINOVÁ

Ale jisté to není, protože zkrátka ta institucionální dohoda jasná není. Ty podpisy tam nejsou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ale institucionální dohoda je opravdu druhotná.

Daniela DRTINOVÁ

No, tak ODS si to nemyslí.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já jsem přesvědčena, že je to druhotné, že to, jakou podporu má vláda, jakou má legitimitu, je dáno opravdu podporou v Poslanecké sněmovně.

Daniela DRTINOVÁ

No, o tom není pochyb. Pane Stanjuro, podle Aktuálně.cz poslanec Petráň tedy už podepsal, Milan Šťovíček pořád ne. To není zatím 102 nebo 103 na papíře, jak jste chtěl včera v Událostech, komentářích, ale 101. ODS to stačí? Stačí to vám po tom včerejším vyjádření, kdy jste říkal dobrých by bylo 102, 103?

Zbyněk STANJURA

Tak já jsem ten názor nezměnil. Uvidíme, jak dopadne hlasování v pátek. Podle toho, jak to hlasování dopadne, se zařídíme a rozhodneme se, jak budeme pokračovat.

Daniela DRTINOVÁ

Takže je ve hře i varianta, že v případě, že ta podpora nebude dostatečná při tom pátečním hlasování, že Petr Nečas řekne: Ne, s touto jistotou, nejistotou do dalšího vládnutí nepůjdu. Je ve hře tato varianta?

Zbyněk STANJURA

V tom případě bychom ve středu navrhli rozpuštění Poslanecké sněmovny, protože my chceme vládnout tak, abychom mohli prosazovat reformní zákony, ne, že by existovala vláda, která by v zásadě nebyla schopná prosazovat své zákony ve sněmovně. A musíme počítat s tím, že oranžový Senát nám ty zákony bude pravidelně vracet, takže potřebujeme 101 aktivních hlasů pro to, aby ty zákony, abychom mohli Senát přehlasovat. Takže tato varianta je samozřejmě ve hře a právě vyhodnotíme ...

Daniela DRTINOVÁ

Jak vysoce je pravděpodobná?

Zbyněk STANJURA

... to páteční hlasování a podle toho ... No, to já nevím, to uvidíme v pátek. Dneska jsou možné v zásadě dvě varianty, říkáme to vlastně od včerejška, to znamená buď ta podpora bude dostatečně jasná, nebudeme hlasovat jenom v pátek o důvěře, ale budeme hlasovat i o budoucím programu této vlády. Určitě premiér předstoupí s vystoupením před Poslaneckou sněmovnou a my chceme pokračovat v tom samém programovém prohlášením. Nechceme měnit program této vlády. To znamená uvidíme, kolik poslanců z těch původních 118, kteří pro ten program hlasovali, bude ochotno tento program nadále podporovat a podle toho se rozhodneme a ve středu buď bude pokračovat standardním průběhem schůze Poslanecké sněmovny, nebo navrhneme rozpuštění Poslanecké sněmovny, to znamená pak by všechny ty, tak, jak jsem říkal, všechny ty návrhy zákonů vlastně skončily svoji legislativní cestu a musela by je projednávat znova nová Poslanecká sněmovna po mimořádných volbách.

Daniela DRTINOVÁ

To už jste říkal. Ale, pane předsedo, jak už jsem řekla, jedna věc je hlasování o důvěře v ten pátek, a potom druhá věc je to, jak vysokou, od kolika poslanců budete mít podporu pro to samotné vládnutí. A reformní zákony se 101 nebo kolik hlasů je tedy minimum podle ODS? Je to těch 103, 102, jak jste říkal včera?

Zbyněk STANJURA

Ano, od včerejška se nic nezměnilo, to číslo je pořád stejné a my chápeme páteční hlasování ne jako jednorázový akt, ale jako hlasování všech poslanců a poslankyň o tom, zda budou podporovat reformní úsilí vlády Petra Nečase.

Daniela DRTINOVÁ

Jak to bude vypadat v ten pátek? Premiér přednese vládní programové prohlášení to staré, které už všichni známe? Pane Stanjuro.

Zbyněk STANJURA

To je otázka na pana premiéra.

Daniela DRTINOVÁ

Tak jste předseda poslaneckého klubu ODS.

Zbyněk STANJURA

To je otázka na pana premiéra. No, ale máme do pátku dostatek času. Zítra zasedá vláda. Ta by měla přijmout usnesení, kterým pořádá sněmovnu o vyslovení důvěry. Určitě pan premiér vystoupí. Nepředpokládám, že by předčítal celé programové prohlášení s případnými korekcemi, které jsme za ten rok a třičtvrtě přijali, ale předpokládám, že jasně nastíní, co vláda chce činit v budoucích dvou letech.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane Vacku, vicepremiérka Peake dál přesvědčuje ty dva poslance, aby vstoupili do jejího poslaneckého klubu, nebo tato snaha je marná a vznik klubu už je pohřbený?

Martin VACEK

Tak pro nás především má význam to, že chtějí podporovat tuhletu vládu. To znamená, že diskuse není o tom, jestli za každou cenu vstoupí do nějakého klubu, ale podstatné je, jestli budou vládu podporovat. O této věci rozhodně s těmito poslanci bude diskutovat.

Daniela DRTINOVÁ

Ale víte, proč se na to ptám. Klub, poslanecký klub, to by byla ta institucionální jistota, po které volal premiér. Teď se bavíme o tom, kteří poslanci z Věcí veřejných, ti, kteří se přidali k platformě, podepíší nějakou podobu té institucionální podpory příští vládě. A tady stále mluvíme o té 101. Vy máte nějakou jistotu, mluvil jste s některými těmi poslanci z vaší bývalé strany, že oni skutečně podpoří i dále reformní zákony, že podpoří to vládnutí v té budoucí podobě?

Martin VACEK

Ano, já jsem s některými z nich hovořil. Já jsem přesvědčený o tom a pevně věřím, že se podaří získat větší než 102 většinu.

Daniela DRTINOVÁ

Vy všichni říkáte, nezlobte se, vy říkáte pevně věřím, paní říkala jsem přesvědčena. Jak je o tom přesvědčíte, ty poslance, aby to tak bylo?

Martin VACEK

Víte, ono těch možností, jak diskutovat se svými kolegy, máme celou řadu. Já jsem přesvědčený o tom, že ta nejlepší je názorové přesvědčení. To znamená vysvětlit argumentačně ...

Daniela DRTINOVÁ

Já tomu nerozumím, pane poslanče. Tady se řeší budoucnost této země a vy, politici této země, říkáte slova jako jsem přesvědčený, budeme názorově přesvědčovat a podobně. Já se vás ptám naprosto konkrétně, jak přesvědčíte ty poslance, s nimiž půjdete do budoucího vládnutí, aby skutečně podporovali to vládnutí v podobě hlasování o reformních zákonech? Tady nejde jen o páteční hlasování o důvěře vládě.

Martin VACEK

To cítíme takhle úplně stejně.

Daniela DRTINOVÁ

To je moje otázka. Není to otázka mého cítění.

Martin VACEK

Já rozumím, ale říkáte, že všichni to takhle vnímají. Já bych byl rád, kdyby to tak opravdu všichni vnímali. Není to tak. Jsou tady členové bývalého klubu VV nebo možná ještě dneska standardního klubu VV, nicméně klubu, který se rozpadá, a ti se chovají trošku jiným způsobem. Proto já mluvím o tom, že je potřeba těmto lidem argumentovat, říct jim, zdůraznit jim význam této situace a myslím si, že se podaří tu většinu získat.

Daniela DRTINOVÁ

No to je velmi slabá jistota nebo institucionální podoba podpory vládnutí, pane poslanče.

Martin VACEK

Paní redaktorko, a těm osmi, kteří to podpořili u Karolíny Peake, to stačilo.

Daniela DRTINOVÁ

No, tak o těch samozřejmě nemluvíme. My mluvíme o těch, kteří tou jistotou evidentně na tom papíře nejsou.

Martin VACEK

A já pevně věřím, že to bude stačit.

Daniela DRTINOVÁ

Pevně věříte. Jako politik této země, který rozhoduje o budoucnosti této země, pevně věříte.

Martin VACEK

Ano. Věřím ve schopnosti Karolíny Peake, že to vyjedná.

Daniela DRTINOVÁ

Tak. Do Dolína zdravím člena poslaneckého klubu VV Josefa Dobeše. Dobrý večer. Spojujeme se teď i s vámi.

Josef DOBEŠ

Hezký večer.

Daniela DRTINOVÁ

Pane poslanče, já i u vás si potřebuji ujasnit nějaké věci. Opustil jste Věci veřejné, jste poslancem bez politické příslušnosti, který odešel a vrátil se do poslaneckého klubu VV, podporuje stranu Radka Johna a budete hlasovat proti vládě, v níž ještě, v níž jste ještě nedávno seděl jako ministr školství. Je to tak?

Josef DOBEŠ

Je to tak. Všechno, co jste řekla, je pravda. Já jsem se vrátil ke klubu, protože tam je skupina statečných lidí, kteří se nenechají koupit lidmi typu pana Vacka nebo Karolíny Peake, a já budu hlasovat proti vládě v pátek, protože je něco bezprecedentního v tomto stavu. Zde premiér chytá přeběhlíky a snaží se s nimi vytvořit budoucí vládu. Kdybych to parafrázoval slovy Miroslava Kalouska, z Věcí veřejného ukáplo cosi odporně slizkého, a jak Miroslav Kalousek, tak Petr Nečas budou šťastni, že s těmito přeběhlíky mohou tvořit budoucnost vlády.

Daniela DRTINOVÁ

Mě zaujalo vaše odůvodnění toho rozhodnutí, že budete v pátek hlasovat aktivně proti vládě. Řekl jste vláda postavená, řekl jste to serveru iDNES: "Vláda postavená na přeběhlících mě děsí víc, než když se komunisté vrátí k moci." To je myšleno vážně?

Josef DOBEŠ

Jednoznačně. Podle mě je to úplné dno morálky. Jestliže zde stavíme vládu na přeběhlících, legitimizujeme korupci, která tu probíhá, namlouvání a přetahování poslanců, to je něco nechutného a nemožného. Já si myslím, že klesáme na samé dno a jdeme do pekel, zatímco pan Filip přece jenom nemá rohy a kopyta. A ať se budeme snažit my středopraví poslanci nebo politici, stejně jednou komunistická strana se dostane k moci, čeká nás to jako všechny okolní země a není toto morální dno jako stavět vládu na přeběhlících.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Filipe, nemáte kopyta, nemáte rohy. Jak se vám to poslouchá? Nerýsuje se vám nějaká spolupráce s Věcmi veřejnými ve sněmovně po těch slovech podpory?

Vojtěch FILIP

Já jsem to slyšel poprvé. To je zajímavý názor. Já bych řekl jednu věc, která podle mého soudu je skutečně o tom nechutném přeběhlictví. Víte, pan kolega Vacek říká, že je budou přesvědčovat a já se ptám, které dozorčí rady budou vyměněny, jestli v Českých drahách, na ČD Cargo, jestli to bude tam nebo onde. Mně to připadá opravdu odporné. Místo přesvědčování o programu, a tady se hovořilo o programu, si vládní koalice vytvořila prostor, aby mohla jednat o tom, kdo, koho vymění v té které dozorčí a správní radě. Opravdu, vždyť přece politika není kšeft. Politika je přece služba veřejnosti a místo té služby veřejnosti nám tady vládní koalice předvádí pouze ty kšefty. A opravdu je mi to odporné, musím to říct na rovinu, a důvěryhodnost premiéra je nulová. Protože jestli řekne: Já chci institucionální dohodu, pak si nechá od grémia odhlasovat, že vlastně institucionální dohodu ani nepotřebuje, tak, prosím vás, je to ještě premiér, nebo to je člověk zmítaný vlastní politickou stranou?

Daniela DRTINOVÁ

Tak bude to přesvědčování různými pobídkami, paní Langšádlová?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ne, já o žádných pobídkách nevím, my se rozhodně do žádných pobídek nebudeme zapojovat. Pro nás je rozhodující, aby tady byla stabilní situace, aby vláda dostala ještě šanci v prosazování svého programu, protože je to náš závazek voličům. Já nesdílím názor pana bývalého ministra Dobeše a my si nepřejeme vládu sociální demokracie s komunisty.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Stanjuro, ještě prosím vás stručně reakce důvěryhodnosti premiéra, který neustále mění názor.

Zbyněk STANJURA

Já myslím, že to není žádná pravda. Pan premiér naopak zachovává pevný postoj celou dobu a já chci zdůraznit, že vláda měla podporu 118 poslanců a nemění své programové prohlášení. Takže jestli někdo utíká, tak ti, kteří pro ně hlasovali, a v pátek pro ně hlasovat nechtějí. A nevím, proč se pan Filip tak hned rozčiloval, když ...

Daniela DRTINOVÁ

No, ale ta podpora, pane Stanjuro, se teď skutečně krátí. Jsme těsně nad stovkou.

Zbyněk STANJURA

... přeběhl poslanec ... Ano, ta podpora se krátí, ale říkat těm, kteří to podporují dva roky, že jsou přeběhlíci, je opravdu odvážné tvrzení. Podle mého jsou přeběhlíci ti, kteří pro ten program hlasovali, dneska se k němu nehlásí. A divím se, že pan Filip takhle ostře nevystupoval na adresu svých potenciálních koaličních partnerů ze socdem, když přeběhl poslanec Věcí veřejných Stanislav Huml do klubu i do strany ČSSD a to bylo ticho po pěšině. Ani sociální demokraté, ani komunisté to nekritizovali, protože člověk z vládního tábora přeběhl k opozici a to je v jejich podání v pořádku. Jestliže vládní poslanci, kteří hlasují rok a třičtvrtě nebo takřka dva roky s vládou, chtějí pokračovat v tom samém, tak to označovat nějakým, že to je nějaký morální problém nebo že to je dno a tak dále, ta silná slova prostě svědčí o tom, že opozice chce k moci za každou cenu. A pomlouvat ty, kteří konsistentně hlasují celé dva roky a chtějí takhle pokračovat ...

Daniela DRTINOVÁ

Ano, děkuji.

Zbyněk STANJURA

... další dva roky.

Daniela DRTINOVÁ

Nechme zareagovat stručně pana Filipa.

Vojtěch FILIP

Já jen technicky. Panu Stanjurovi je dobře známo, že jsem předložil návrh zákona, ústavního zákona o ztrátě mandátu a o tom přeběhlictví tam samozřejmě je, tak bych ho žádal, aby nelhal aspoň občanům, když mluví do televize.

Daniela DRTINOVÁ

Tak, pane Dobeši, vy čekáte, že poslanci Věcí veřejných budou v pátek o vládě hlasovat volně. Řekl jste to právě serveru iDNES. Nemůžete se na klubu dohodnout na jednotném hlasování? Je to problém?

Josef DOBEŠ

Já myslím, že to bude hlasování podle svého svědomí. Ten klub je pevný v tom, že neudrolí ani jediného poslance, který by vystoupil z klubu, nicméně nepochybně se ještě o tom budeme bavit a já si myslím, že dospějeme k volnému hlasování. A já bych panu Stanjurovi ještě jednu věc řekl. My přece v programovém prohlášení naší, ještě té minulé vlády, jsme měli celý odstavec o přeběhlictví a tam bylo jasně dáno, že si nebudeme trhat jednotlivé kluby, že si nebudeme přetahovat poslance. A co se děje dneska? A, paní Langšádlová, to, co se děje, to přivede ...

Zbyněk STANJURA

Vy jste vypověděli koaliční smlouvu, takže koaliční smlouva už neplatí.

Josef DOBEŠ

Pardon, já domluvím. ... to přivede komunisty a sociální demokracii k moci. Přesně tohleto morální dno nahrává opozici.

Zbyněk STANJURA

A vám to nevadí.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Stanjuro, velmi stručně.

Zbyněk STANJURA

No, tak současně varuje pan Dobeš před příchodem komunistů a současně před minutou říkal, že mu to vlastně nevadí. Tak podle mě si musí vybrat. Já jsem pro tu variantu, že bychom tomu zabránit měli samozřejmě.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Dobeši, na druhou stranu dva vaši poslanci jasno mají. Budou hlasovat pro vládu, Šťovíček a Petráň. Jak to, že váš klub proti tomu nijak neprotestuje? Vyhovuje vám tedy to, že vláda v pátek s největší pravděpodobností obstojí? Máte obavy z předčasných voleb?

Josef DOBEŠ

My ještě o tom budeme jednat a budeme jednat o stanovisku klubu. Já nevylučuju, že to může dopadnout vázaným hlasováním, ale nemyslím si, že by to bylo dobré. Já myslím, že každý má své svědomí a podle toho bude hlasovat, ale znovu říkám. Pan premiér chtěl v pondělí 10 poslanců, chtěl mít klub, teď se slevilo. Já mu budu velmi držet palce, aby se 102 poslanci nebo 103 tady táhl dva roky a ODS sama je rozštěpena. Tam je několik frakcí. Tam je přece frakce pražská, tam je tluchořovské křídlo, tam jsou dva nezařazení. Tady není jednoduchá mapa, která tady je. A 102 nebo 103 poslanců, to bude velmi těžká práce pro koalici dvou stran a toho ukápnutého slizu.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Dobeši, na druhou stranu ale ani vám, ani vašemu klubu nevadí to, že dva až tři vaši poslanci vládu podpoří. Vy odcházíte do konstruktivní opozice, dva poslanci budou tu vládu podporovat. Vy přece sami tu mapu politickou tímto způsobem velmi silně zamlžujete. Čtu to dobře, že si zkrátka nepřejete předčasné volby, a že vám vlastně vyhovuje to, že byť v konstruktivní opozici, tak vaši dva poslanci podpoří vládu?

Josef DOBEŠ

Já jsem řekl svůj názor a já budu hlasovat proti této vládě a já znovu říkám, pro mě jsou lepší předčasné volby než postavit vládu na přeběhlících a tvářit se, že to je legitimní vláda.

Daniela DRTINOVÁ

Neměl by být zásadový postoj vyloučit ty dva poslance, pokud odcházíte do konstruktivní opozice a oni chtějí podporovat vládu? Nebyl by toto zásadový postoj, pokud chcete být zásadovou stranou, jak říkáte?

Josef DOBEŠ

Ale já myslím, že každý poslanec má hlasovat podle svého vědomí a svědomí a nemá cenu lidi trhat, přetahovat a dělat z nich vazaly. To, co se stane v koalici, to bude vazalství sedmi, osmi poslanců, kteří odhlasují cokoliv, co si zamanou ty dvě velké strany.

Daniela DRTINOVÁ

Chápu to správně, že vám nevadí být v klubu se dvěma poslanci, kteří podpoří vládu?

Josef DOBEŠ

Vadí mně to, kdyby někdo nehlasoval podle svého svědomí a byl za to vylučován.

Daniela DRTINOVÁ

Takže vám to nevadí.

Josef DOBEŠ

Já ne... Já znovu říkám. Je třeba v pátek hlasovat podle svého svědomí a toto respektovat u kolegů.

Daniela DRTINOVÁ

Paní Langšádlová, zazněla tady 101, 102 nebo 103 vládní většina. To bude velmi těžké vládnutí a v minulosti se ukázalo, že to bývá velmi těžké. S tím problém nemáte?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

No, patří to už téměř k naší politické tradici posledních 20 let, ale já jsem přesvědčena, že obtížnější, než bylo to vládnutí v uplynulých téměř dvou letech s Věcmi veřejnými, to nebude.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Vacku, by se budete chtít samozřejmě nějakým způsobem podílet na vládnutí, myslím platforma Karolíny Peake, pokud to v pátek dopadne dobře. Řekněte mi, budete chtít místa ve vládě?

Martin VACEK

No, já předpokládám, že jestliže máme naplňovat svůj program, tak je to nezbytnost. Já jsem ale cítil hlavně potřebu vyjádřit se k tomu, co řekl pan Dobeš. Přece Věcem veřejným v tuto chvíli, v tom stavu, v kterém jsou, už nemůže nikdo věřit, že to takhle bude ještě v pondělí, že to takhle bude příští týden, za 14 dní. To jsou postoje, které se mění každou hodinu. A my bysme také byli rádi, kdyby poslanci, kteří se můžou vyjádřit pro podporu vlády, tu svobodu měli a mohli se takto vyjadřovat i v budoucnu. Ale vidíte to sama, ještě teď přiznává pan Dobeš, že se budou radit o tom, co s nimi dál budou dělat.

Daniela DRTINOVÁ

Pane Vacku, vy jste dva roky v té vládě byli.

Martin VACEK

Ano, my jsme v té vládě byli a podle toho jsme také vystupovali. Snažili jsme se o to, abysme naplňovali náš program a spoustu věcí se nám podařilo. A já předpokládám a je to v rozporu ...

Daniela DRTINOVÁ

Proč by ale někdo ...

Martin VACEK

... s tím, co tady říkal pan kolega.

Daniela DRTINOVÁ

Proč by ale někdo měl věřit vám? Skutečně, v té vládě jste dva roky byli.

Martin VACEK

My jsme jasně dali najevo, těch 8 poslanců dalo jasně najevo, že není ochotno pokračovat v ...

Daniela DRTINOVÁ

Po dvou letech?

Martin VACEK

... demagogii, která tady byla. Prosím vás, to nebylo po dvou letech. My jsme dlouhodobě vystupovali v tom, že jsme předpokládali, že uvnitř strany budou očistné mechanismy nastaveny tak, abysme mohli pokračovat v ní. Dokonce Karolína Peake ještě před zhruba měsícem a půl chtěla kandidovat na předsedkyni strany. Ale ve chvíli, kdy ty procesy prostě nebyly, nebylo možné je uskutečnit, tak jsme volili toto řešení a myslím si, že je správné. Teď je potřeba se podívat na to, jaký kroky bude kdo dělat dál, a my si stojíme za tím, že podpoříme vládu.

Daniela DRTINOVÁ

KDU-ČSL dnes obvinila vládní strany, že svou politikou a skandály posilují pozice komunistů a extremistů. KSČM nedělá vůbec nic a dostává hlasy zásluhou pravice. Tolik KDU-ČSL. Souhlasíte s tím?

Vojtěch FILIP

Nesouhlasím. My pracujeme. Já myslím, že naši zastupitelé, krajští radní, vicehejtmani pracují a odvádějí velmi dobrou práci. Podle toho je taky KSČM hodnocena. A nakonec vláda neumožňuje, aby některé zákony, které předkládáme, aby byly vůbec projednány, přestože jsou velmi potřebné, například ztráta mandátu při odsouzení pravomocném a podobně. Ale v tomto ohledu řeknu jednu věc. Víte, mně na tom nejvíc vadí, že tady se vůbec nebavíme o tom, že existuje nějaká hodnota lidské práce. Tady se přetahujeme, jestli tam bude 101 nebo 102, a že to neumí možná premiér zkomunikovat. Ono to vůbec není o komunikaci. Ono je to o tom, že si nevážíte těch lidí, že si nevážíte toho, že jste byli zvoleni a za nějaký program. Vy jste ten program opustili. Tady funguje jakési rozdělování postů místo té práce pro ty občany, kteří se musí živit poctivou prací, jestli rukou nebo hlavou, to je vedlejší. A vy jste ..., a to bylo v sobotu jasné, tato vláda nemá důvěru veřejnosti a vy si hrajete na to, že sežene důvěru 101 poslanců. Prosím vás, to vám to není trapné?

Daniela DRTINOVÁ

Paní Langšádlová.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já v každém případě si velice vážím práce každého člověka, jsem v kontaktu se svými voliči dennodenně a rozhodně, pane Filipe, se nenechám takto obviňovat.

Daniela DRTINOVÁ

Tak a, pane Stanjuro, pravice zadarmo posílající hlasy komunistům. To není hezká vizitka podle KDU-ČSL.

Zbyněk STANJURA

Tak já myslím, že KDU-ČSL by se měla starat hlavně o své voliče, aby se příště do sněmovny dostalo a mohlo ovlivňovat případně politiku ...

Daniela DRTINOVÁ

Ta námitka není nelogická.

Zbyněk STANJURA

... této země. Tak potřebujou se vůči někomu vymezit, tak se vymezujou vůči vládě, což je samozřejmě legitimní názor mimoparlamentní strany. Já chci jenom připomenout volební období 2002 až 2006, kdy měl Jiří Paroubek 101 hlasů, včetně odpadlíka z ODS, a pan Filip se svými kolegy s ním vesele hlasoval a vůbec proti tomu neprotestoval a vůbec neříkal, že ten 101. poslanec Paroubkovy koalice kandidoval za ODS, protože mu to vyhovovalo a protože hlasovali o komunistických a socialistických zákonech ruku v ruce.

Daniela DRTINOVÁ

Ano.

Zbyněk STANJURA

Takže já myslím, že musí měřit buď všem stejně, anebo nemá takhle osočovat nás, kteří neustále hlasujeme pro stejný vládní program, který se nezměnil. Takže já myslím, že on mate veřejnost. Žádný program se nezměnil. Jestli někdo odpadá, tak jsou to ti, kteří pro ten program původně hlasovali ...

Daniela DRTINOVÁ

Pánové ...

Zbyněk STANJURA

... a dneska o něm hlasovat nechtějí.

Daniela DRTINOVÁ

Pánové, děkuji vám. Děkuji vám za účast v komentovaných událostech. Dobrou noc přeji. Paní místopředsedkyně, spolu ještě jedno téma. A taky ještě pana Stanjura prosím, aby setrval. Projdeme ještě volební senátní nespolupráci. Děkuju vám všem. Na shledanou.

Vojtěch FILIP

Děkuji. Dobrou noc.

Martin VACEK

Dobrou noc.

Josef DOBEŠ

Na shledanou.

ČT 24, 24. 4. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme