Langšádlová: V boji s daňovými úniky jsme se inspirovali v zahraničí

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

21. 11. 2013

V podnikatelské anketě Absurdita roku zvítězila povinnost firem zjišťovat, zda jejich obchodní partneři řádně platí daň z přidané hodnoty. Podle novely zákona o DPH, která letos vstoupila v platnost, se musí podnikatelé podívat do registru plátců daně z přidané hodnoty, jestli tam jejich partneři nejsou vedení jako takzvaní nespolehlivý plátci. V opačném případě jim hrozí, že DPH za ně zaplatí sami. Novelu prosadila minulá vládní koalice. Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové to bylo nepříjemné, ale nutné opatření.

Tak, já bych chtěla říci, že samozřejmě žádná další zátěž podnikatelů není něco, z čeho by měl kdokoliv z nás radost, ale toto opatření bylo přijato po velmi dlouhé diskusi, kdy my víme, že v České republice je poměrně rozsáhlý daňový únik na dani z přidané hodnoty a inspirovali jsem se i jinými zeměmi, protože podobná opatření platí v jiných zemích jako je Británie nebo Rakousko a je to opravdu jeden z nástrojů, který zavedla ta vláda proti daňovým únikům.

Co říkáte ale, paní poslankyně, na to, že podnikatelé si stěžují vlastně na to, že stát takto přenesl část zodpovědnosti za správný a řádný výběr daně právě na podnikatele? Neměl by se skutečně o nedoplatky a o problémy s vybíráním daně, včetně DPH, starat stát a státní orgány?

Určitě měly. Je potřeba říci, že to, že to přenáší částečně na ty plátce, jak jsme říkala, je to nástroj, který je obdobný i v jiných evropských zemích, to je první věc a my jsme použili těch příběhů, kde vlastně byla založena firma, která žádala o odpočet daně a následně, následně zkrachovala, měli jich opravdu celou řadu a lze podezřívat vlastně i ty partnery, že docházelo k domluvě a opravdu k velkým ztrátám ve státním rozpočtu. Obecně je to tak, že je to až poslední řešení, že samozřejmě finanční úřady dělají kontroly, ale tomuto ani v rámci jakýchkoliv kontrol nelze zabránit. Někteří podnikatelé říkají, že vlastně i oni jsou rádi, že se dozvědí tu informaci, zda jejich partner je spolehlivý nebo nespolehlivý.

Ukázalo se už, jestli ten nástroj byl účinný?

Já jsem se na toto dotazovala na ministerstvu financí a konkrétní částku, o kterou by se navýšila, prostřednictvím nebo díky tomuto nástroji, výběr daně z přidané hodnoty mi nedokázali říci, ale obecně lze říci, že výběr daně z přidané hodnoty je v posledních kvartálech velice dobrý.

Druhý nejvyšší počet hlasů ankety Absurdita roku dostalo také Generální finanční ředitelství a Česká správa sociálního zabezpečení, protože neumožňují podávat přiznání a některé další dokumenty prostřednictvím datových schránek či elektronické podatelny v tom běžném, relativně běžném formátu pdf. Proč to není možné, paní poslankyně?

Tak, to si myslím, že je otázkou dokončení elektronizace veřejné správy. To si myslím, že by mělo být možné a měli bychom na takových to opatřeních pracovat, aby se opravdu dokončila elektronizace veřejné správy.

Říká poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Děkujeme a hezký večer.

Hezký večer.

Jan Richter

Český rozhlas Radiožurnál, 21. 11. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme