Langšádlová: Telefonáty musí prověřit Generální inspekce

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

13. 7. 2012

Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka

Dobrý podvečer. Sociální demokracie chce vyvolat hlasování o nedůvěře vlády kvůli telefonátům Miroslava Kalouska. Bezpečnostní sněmovní výbor dnes vyzval premiéra, aby ministra financí odvolal. Ten se dnes právě na půdě tohoto sněmovního výboru střetl s policejním prezidentem Petrem Lessym. Začíná Interview ČT24. No, a do Poslanecké sněmovny teď zdravím Helenu Langšádlovou, poslankyni a místopředsedkyně strany TOP 09, dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý večer.

Barbora KROUŽKOVÁ

Já se vrátím na ten dnešní bezpečnostní výbor. Říkala jsem, že se tam Miroslav Kalousek střetl s policejním prezidentem. Šlo o obsah telefonátu. Dnes tedy už víme, paní poslankyně, že opravdu spolu mluvili, je to přípustné?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Podle mého názoru je to přípustné. Já sama byť řadový poslanec my s panem policejním prezidentem také mluvila i jsem ve středních Čechách zjistila, že v některých regionech je málo policistů nebo že některé policejní služebny jsou v dezolátním stavu, tak jsem s panem policejním prezidentem také mluvila, mám na něj telefonní číslo a nepovažuji to za nic nepřijatelného.

Barbora KROUŽKOVÁ

Je to přípustné v den, kdy na tiskové konferenci po jednání vlády premiér doslova řekne, že považuje za důležité, aby se podobná kauza v případě kohokoli ani náznakem neopakovala, že pouze naprosto oficiálně je potřeba komunikovat tedy se zástupci a orgány činnými v trestním řízení a že je nepřípustné, aby nějaké telefonáty vzbudily důvodné pochybnosti, že snad mohlo dojít k nějakému ovlivnění?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Je potřeba říci, že pan premiér vyzval ministry vlády, aby nekomunikovali s vyšetřujícími státními zástupci, s dozorujícími státními zástupci a s vyšetřujícími policisty. Považuji...

Barbora KROUŽKOVÁ

Takže je správné, když zavolá rovnou policejnímu prezidentovi někdo?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ale to je naprosto neutrální. Já vím říkala, že považuji za naprosto normální, že nějaké věci volá politik panu policejnímu prezidentovi. Já když jsem byla v kontaktu s panem prezidentem z důvodu, že v některých regionech je nedostatek policistů nebo proto že služebna v Kostelci je v dezolátním stavu. Já na tom nevidím nic, nic nepřijatelného.

Barbora KROUŽKOVÁ

Ono je asi důležité tedy teď pokročit a říct si, co to je ta nějaká věc. Petr Lessy znovu dnes zopakoval, že se mluvilo o kauze nákupu letounů CASA. Miroslav Kalousek ostatně dnes vlastně taky řekl, že s ním v úvodu tohoto telefonátu mluvil o tom, aby si pořádně zjistil, kdo komu volal dřív, jestli ministr vyšetřovateli Mazánkovi nebo vyšetřovatel Mazánkovi ministru a pak že tedy údajně, a teď začíná ten rozpor, řekl policejní prezident: když už vás mám na drátě, pojďme mluvit o passatech. Ale ministr financí dnes přiznal, že se mluvilo o vyšetřovateli Mazánkovi v tom jejich vzájemném rozhovoru. Stále vám přijde normální, že si volali?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To, že si volá ministr a policejní prezident, opravdu nepovažuju za nic nepřijatelného. Já to...

Barbora KROUŽKOVÁ

Tak ještě jednou, paní poslankyně, já to nechci opakovat. On zkrátka ministr financí dnes přiznal, že padlo jméno vyšetřovatele Mazánka. To znamená, že padlo téma, padlo vyšetřování nákupu letounů CASA. Stále vám přijde normální, že volal ještě ke všemu po pracovní době ministr financí Petru Lessymu? On totiž říkal, že když přišel domů, tak proběhl ten telefonát.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

O tom obsahu telefonátu jsou nekonečné spekulace. Nekonečné spekulace a je zcela namístě, aby obsah toho telefonátu prošetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů. V tuto chvíli je to několik tvrzení, několik útoků na ministra financí, která se zatím nezakládají na žádných faktech. My jsme tady měli tvrzení o nějaké záhadné schůzce, tato informace vyšla v Respektu, následně byla zcela dementována.

Barbora KROUŽKOVÁ

Promiňte, paní poslankyně, já se na tohle neptám. Já vím, že něco k tomu chcete říct, ale pojďme se zastavit u téhle věci. Tady se totiž mnohým zdá, že se rozkládá celý náš stát. A je potřeba spoustu věcí vysvětlit. Včera ministr financí velmi důrazně odmítl, že by s panem policejním prezidentem jednali o vyšetřování nákupu letounů CASA. Proč až dnes mluvil o passatech? Prosím, jak vy si to vysvětlujete?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Jestli mohu poprosit, já nesleduju veškeré diskuse okolo tohoto tématu, protože si myslím, že je potřeba se držet faktů. Pan ministr financí připustil, že hovořil s policejním prezidentem, to je fakt, a já sama tento fakt nepovažuji za závadný. To co se včera odehrálo, abychom hovořili o faktech, tak je, že na jednání výboru, které byly úplně, kde byla jiná témata, tak se nahodile zeptal člen tohoto výboru pan Tejc za sociální demokracii, jestli náhodou pan Lessy nemluvil s ministrem financí a jestli na něj nebyl činěn nátlak. Já považuju tuto nahodilost za takovou prapodivnou. Já jsem přesvědčená, že museli být na této komedii na tomto výboru domluveni. A co následovalo poté, nejdříve byly...

Barbora KROUŽKOVÁ

Jaký máte důkaz, když už jste hovořila o tom, že je potřeba všechno dokázat? Jaký máte důkaz o tom, že se někdo s někým domluvil? Snad sociální demokracie s policejním prezidentem naznačujete?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si opravdu dovoluji toto podezření, tak jako mnozí jiní dávají jiná podezření, vyslovit. Nedovedu si představit, aby nahodile při projednávání jiného bodu na tomto výboru se poslanec Tejc nahodile zeptal policejního prezidenta: a nevolal vám náhodou ministr financí? To přece není náhoda. A v tuto chvíli já jsem přesvědčena, že opravdu toto byla naprosto nacvičený dialog. Ale to na té věci opravdu není naprosto podstatné. Podstatné je...

Barbora KROUŽKOVÁ

Abychom to upřesnili, pokud jsem dobře poslouchala šéfa tohoto výboru Radka Johna, on citoval ze včerejšího zápisu a takto ta otázka nebyla položena. Poslanec Tejc se v podstatě zeptal na to, jestli existují ještě nějaké telefonáty od ministra financí směrem k policii, takto to bylo.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ano, ale podstatné je, že následně policejní prezident řekl, že byl zastrašován ministrem financí. Následně tuto informaci dementoval, říkal, že nebyl zastrašován, ale co mi na tom přijde nejzávažnější, pokud by byl jakýmkoli způsobem, nejenom zastrašován, byť i ovlivňován policejní prezident, tak si nedovedu představit, že by o takto závažné informaci neinformoval ministra vnitra.

Barbora KROUŽKOVÁ

Vy jste slyšela, co řekl na tom výboru, že teď říkáte a tvrdíte, že Petr Lessy řekl a konstatoval, že byl zastrašován?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To probíhalo včera celé odpoledne médii, že...

Barbora KROUŽKOVÁ

A co to je za důkaz, paní poslankyně?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To je otázka vašich zdrojů, protože když bychom se podívali...

Barbora KROUŽKOVÁ

Ale já jsem to třeba neříkala.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já netvrdím, že jste to říkala vy. Já jenom říkám, že včera celé odpoledne šlo médii veřejnoprávní televizí, šla informace, že ministr Kalousek zastrašoval policejního prezidenta. Já jsem tak chtěla jenom demonstrovat na to, že policejní prezident následně řekl, že nebyl nikterak zastrašován a vyjádřil názor, pouze názor, že pokud by byl jakýchkoliv náznak zastrašování nebo dokonce ovlivňování čehokoliv ze strany policejního prezidenta, tak měl okamžitě kontaktovat ministra vnitra, protože toto by bylo nepochybně mimořádně závažné.

Barbora KROUŽKOVÁ

A nezastrašoval pan ministr policejního prezidenta? Je to tvrzení proti tvrzení a vy zkrátka pevně stojíte za svým ministrem, za svým 1. místopředsedou, i když nemáte důkazy.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já v tuto chvíli stojím za naším 1. místopředsedou. My jsme samozřejmě o tomto na celém klubu diskutovali. Stojím za ním nejenom já, ale i ostatní členové našeho poslaneckého klubu a vedení strany.

Barbora KROUŽKOVÁ

Jen malá odbočka, protože samozřejmě to co se dnes stalo, ta otázka, která se týká pana poslance Skokana, to je velmi soukromá záležitost, přesto ji zmíním, protože i pan poslanec Skokan říkal, že vlastně s tím přichází s tím zveřejněním obsahu svého soukromého telefonátu s panem Miroslavem Kalouskem kvůli tomu, že jsou tou všichni vyzýváni, aby předložili důkazy, které se týkají telefonátů Miroslava Kalouska a především jejich obsahu. Jak se vám to poslouchalo?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak pan ministr financí je známý tím, že je velmi otevřený, že velmi často volá třeba i novinářům, volá někdy i nám jako kolegům.

Barbora KROUŽKOVÁ

Takhle vás oslovuje?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Takhle nás samozřejmě neoslovuje, ale je pravdou, je pravdou, že volá i v pozdějších hodinách a spontánně řeší.

Barbora KROUŽKOVÁ

A není to nátlak volat někomu večer a nadávat mu?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já nebudu komentovat rozhovor mezi panem Skokanem a panem Kalouskem, ani musím přiznat, že jsem to ani nečetla. A tak jak tady znám z vystoupení pana Skokana, opravdu odpusťte, ale komentovat to nebudu.

Barbora KROUŽKOVÁ

Pojďme dále. Proč koalice vetovala žádost opozice, aby se vše vyšetřovalo na půdě sněmovny, aby se tím Poslanecká sněmovna zabývala?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak za prvé protože jsme všichni věděli, že bude zasedat výbor, který se tím bude zabývat. Na tento výbor měli přístup úplně všichni poslanci, byl tam přítomný právě i pan policejní prezident, což je o hodně vhodnější forma, než kdybychom to dělali na plénu sněmovny. A pak navíc my jsme dneska schvalovali 4 naprosto zásadní zákony, fiskální balíček dlouhodobě očekávaný zákon o rozpočtovém určení daní, ale i novelu ústavy, která přivádí do našeho systému možnost Nejvyššího kontrolního úřadu kontrolovat instituce, jako jsou Lesy České republiky, dopravní podniky a musím říct, že mám velkou radost, že došlo ke shodě mezi koalicí a opozicí. A tento velmi důležitý zákon jsme mohli přijmout.

Barbora KROUŽKOVÁ

Kdyby premiér Petr Nečas navrhl prezidentu republiky odvolat Miroslava Kalouska z vlády a prezident to přijal, co byste dělali? Odešla by celá TOP 09 z vlády?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Odpusťte, ale tato otázka vůbec není na pořadu dne.

Barbora KROUŽKOVÁ

Máte pocit nebo jste ujištěna premiérem, že ta hrozba absolutně neexistuje?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Nemám od pana premiéra žádné náznaky, že by toto hrozilo, i když z posledních týdnů víme, že pan premiér některé ministry odvolává velice rychle, ale tyto náznaky v tuto chvíli nemáme.

Barbora KROUŽKOVÁ

Takže zítra třeba 3 minuty k tomu, aby odvolal Miroslava Kalouska neočekáváte? Zítra je sobota, tak pravda, to se asi nestane.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

My možná budeme zasedat podle všeho i zítra, protože v tuto chvíli se projednává vyrovnávání s církvemi, budeme možná jednat i po půlnoci, takže možná i zítra. Ne, já to nechci zlehčovat, v tuto chvíli nemáme ze strany pana premiéra náznaky o tom, že by se k podobnému kroku chystalo.

Barbora KROUŽKOVÁ

Co když to udělá? Co uděláte vy?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Víte, ono nejde vždycky předjímat, co uděláte, když se něco stane, protože politika je natolik nevyzpytatelném prostředí, že se nemůžete snad ani na všechny tyto alternativy připravit. My jsme o něčem takovém nediskutovali, protože ty signály opravdu v tuto chvíli nemáme.

Barbora KROUŽKOVÁ

Co když tomu veřejnost nebude věřit, co když se znovu zeptám, snad nemá TOP 09 v záloze nějakou odpověď na to, na ten, že by třeba ministr financí musel z vlády odejít, zůstali by tam vaši další ministři, zůstali byste vládní stranou nebo byste opravdu radši odešli do opozice?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Opravdu naprosto předčasné otázky. Já jsem přesvědčená, že Miroslav Kalousek je mimořádně kompetentní ministr, byl několikrát oceněn, pracuje s obrovským nasazením a je to profesionál. Na druhou stranu každý z nás je nahraditelný i v naší straně, nedejbože, Miroslav Kalousek může být i zdravotně indisponován. My jsme určitě strana, která, která je svébytná, ale v tuto chvíli nepřipadá v úvahu to, že by byl odvolán ministr financí, nic tomu nenaznačuje.

Barbora KROUŽKOVÁ

Možná ale máte nějaké politické mantinely. Stojí a padá účast TOP 09 ve vládě s ministrem Kalouskem, nebo ne?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já jsem obecně přesvědčená, že účast ve vládě každé politické strany stojí a padá především na programu, protože politická strana není ničím víc a ničím míň než společenství lidí, kteří mají nějaký názor, prosazují nějakou ideologii, mají nějakou představu o společnosti a prostřednictvím politické moci se snaží toto prostřednictvím zákonů, prostřednictvím vládní politiky prosazovat. To je princip politické strany. Takže obecně, velmi obecně je potřeba říci, že nikdy nemůže účast politické strany ve vládě být odvislá na jedné osobnosti. Každá, každá vláda musí stát na programu.

Barbora KROUŽKOVÁ

Takže si dovedete představit, že Miroslav Kalousek ve vládě nebude, ale TOP 09 právě proto, že chce prosazovat svůj program, tam zůstane?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Prosím vás pěkně, naprosto v tuto chvíli nemáme žádné signály, ani o tom nediskutujeme. Nedovedu si představit, proč by v tuto chvíli neměl být Miroslav Kalousek členem vlády ani ze strany pana premiéra jsme neměli tyto náznaky, ale obecně je potřeba říci, že účast politické straně ve vládě je dána vždy především prosazováním programu.

Barbora KROUŽKOVÁ

A tak je TOP 09 je pravicová vláda, která před volbami slibovala voličům, že jim nebude zvyšovat daně, spokojená s tím, co dnes prošla, s tím balíčkem a s tím, že třeba DPH se zvedne na 15 a 21 procent?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Víte, žádný pravicový politik nemůže mít radost z toho, že zvyšuje daně. Upřímně řečeno, ani z toho že snižuje růst důchodů, ani z toho, že se dělají další opatření. Věřte mi, že pokud bychom znali jinou cestu, jak stabilizovat naše veřejné finance, jistě bychom ji zvolili. Žádný politik tato nepopulární opatření nedělá dobrovolně. Ale je potřeba říci, že když se podíváme na celkovou daňovou kvótu, tak k jejímu zvyšování nedochází. Když se podíváte na vývoj celkové daňové kvóty, celkového zdanění včetně sociálního pojištění, tak ať těmito kroky nedochází k nárůstu té složené daňové kvóty.

Barbora KROUŽKOVÁ

Je docela pochopitelné ale, že lidé nejvíc slyší DPH. Docela dobře si dovedou představit, jaké to na jejich peněženky a finance bude mít dopady. Jak to, že ale, paní poslankyně, nefunguje to, co už jste dávno říkali a upozorňuje na to sociální demokracie, že to zvýšení DPH nepřináší kýžené prostředky do státního rozpočtu.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Obecně zase je potřeba říci, že podobná opatření by musela dělat každá politická strana, každá vláda. Já jsem v tomto roce vedla jednání rozpočtového výboru s členy, zástupci Mezinárodního měnového fondu a všechny naše parlamentní strany deklarovaly, že budou snižovat schodek tak, aby v roce 16 nebo 17 byl vyrovnaný rozpočet. Já hrozně se omlouvám, my jdeme...

Barbora KROUŽKOVÁ

Chápu, ale já jsem mluvila o výběru DPH.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Odpusťte, prosím, já musím hlasovat, já jsem to říkala.

Barbora KROUŽKOVÁ

Víme o tom, paní poslankyně Langšádlová z TOP 09, místopředsedkyně strany, bohužel v tuto chvíli musí opustit tento rozhovor, protože bude se schylovat ve sněmovně k hlasování. O čem přesně v tuto chvíli, o kterém bodu? Tak to si řekneme s Martinou Lustigovou, analytičkou České televize, která ve sněmovna taky je, v našem parlamentním studiu. Dobrý den, Martino.

Martina LUSTIGOVÁ, analytička ČT

Dobrý den.

Barbora KROUŽKOVÁ

Proč tedy běží paní poslankyně Langšádlová na plénum?

Martina LUSTIGOVÁ

Báro, já poslouchám tvůj rozhovor s paní poslankyní Langšádlovou, nesleduji například z galerie jednání Poslanecké sněmovny. Jenom připomenu, že Poslanecká sněmovna je v tuto chvíli u bodu vyrovnání státu s církvemi. Když jsem odcházela do studia před nějakými 20 minutami, tak bylo ještě zhruba 15 přihlášených řečníků do rozpravy. Ale jak jsem sledovala to jednání sněmovny o vyrovnání státu s církvemi během dnešního odpoledne, tak neustále probíhají nejrůznější hlasování s návrhem typu odložit projednávání tohoto bodu, tu 28. října, tu do 17. listopadu, tu o několik minut a podobně. Takže možná to bude jedno z těchto hlasování, ale opravdu musím přiznat, že nevím, protože jsem sledovala tento rozhovor, nikoli plénum sněmovny těch posledních 10, 15 minut.

Barbora KROUŽKOVÁ

Dá se totiž předpokládat, že opozice a tentokrát spíš Věci veřejné budou tento bod hodně zdržovat, protože ho dnes podmínily. Podmínily ho tím, že chtějí aby byla vytvořena vyšetřovací komise, tedy na půdě Poslanecké sněmovny kvůli těm telefonátům Miroslava Kalouska. Bude, nebo nebude, jaká je tam podpora, připojí se někdo k té opozici, k deklarované opozici někdo z nezařazených poslanců?

Martina LUSTIGOVÁ

Já bych začala koaličním táborem. V koalici když se vlastně od rána ptám v Poslanecké sněmovně, co celé této kauza říkají a jak se dívají na spor ministra financí Miroslava Kalouska a policejního prezidenta Petra Lessyho, tak je evidentní, že koaliční tábor stojí za ministrem financí Miroslavem Kalouskem. TOP 09, a koneckonců slyšeli jsme to od místopředsedkyně strany Heleny Langšádlové naprosto jednoznačně stojí za Miroslavem Kalouskem. A když se ptala zbylých koaličních partnerů, tedy ODS a zástupců strany LIDEM, tak rozhodně z těchto stran nebude zaznívat nějaký apel na odchod ministra financí Miroslava Kalouska z vlády. Takže nedá se čekat žádný radikální krok od premiéra Petra Nečase. Co se týká té vyšetřovací komise, nevím, jestli se najdou hlasy na to, aby taková komise byla v Poslanecké sněmovně zřízena. Faktem je, že koaliční politici mluví o tom, že celou kauzu by měla prošetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů a právě na výsledek tohoto šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů budou politici napjatě čekat.

Barbora KROUŽKOVÁ

My jsme v úvodu připomínali, že sociální demokracie dnes řekla, že premiér nekoná. Měla na mysli nějakou jeho novou reakci na kauzu k telefonátu Miroslava Kalouska. A takže koná opozice a chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Už nejspíš se chystá sbírat k tomu potřebné podpisy. Já jsem před chvílí s paní Langšádlovou mluvila o tom ekonomickém balíčku, který dnes prošel sněmovnou. A chtěla jsem se dostat k jedné zajímavé věci, a to je otázka dopadu na soudružnost klubu Občanské demokratické strany. Petr Tluchoř dnes veřejně řekl, že zákon podpoří, řekl, že nepůjde proti své straně ani proti té normě, ale že s tím hrubě nesouhlasí. Takových poslanců je víc?

Martina LUSTIGOVÁ

Asi takových poslanců bude víc mezi občanskými demokraty. Já jsem mluvila s jiným občanským demokratem, který mi sděloval své výhrady vůči ekonomickým krokům vlády a vůči tomu, co vláda v těchto otázkách prosazuje. Ale zároveň pokud budeme mluvit o hlasování o nedůvěře vládě, tak to je úplně jiná záležitost a tam všichni politici, s kterými jsem mluvila, všichni koaliční politici jasně deklarují jednotu vládního tábora a to samozřejmě i když mluvíme o občanských demokratech. Občanští demokraté mohou být nespokojeni například s tím, co se prosazuje v některých ekonomických otázkách, například v těch daňových otázkách. Ale přece jenom otázka důvěry či nedůvěry vládě je natolik zásadní, že tam se dá čekat naprosto jednotné hlasování koaličních poslanců.

Barbora KROUŽKOVÁ

No, a dá se tedy počítat s nějakou podporou takovému návrhu, jak je to s rozložením sil? Máme 16 nezařazených poslanců, z toho, jestli dobře počítám, tak 8 je LIDEM, takže vládního tábora.

Martina LUSTIGOVÁ

Ano a já si myslím, že opravdu pokud budeme počítat ty hlasy v pátek v podvečer a k tomu hlasování dojde pravděpodobně tedy příští týden, tak myslím si, že ty hlasy na vyslovení nedůvěry vládě v tuto chvíli nejsou.

Barbora KROUŽKOVÁ

To znamená, že sociální demokracie to zkusí? Nemáš ten pocit, že jaksi zavětřila nějakou hodně rozbouřenou atmosféru a známe to z minulosti, taky nikdo nepředpokládal, že padne vláda Mirka Topolánka uprostřed předsednictví Evropské unii a stalo se.

Martina LUSTIGOVÁ

Na to jsem chtěla navázat, já si opravdu vzpomínám na rok 2008, na jaro 2008, kdy se začátkem týdne hlasovalo o vládě Mirka Topolánka a koncem toho minulého týdne opravdu nikdo pomalu nečekal, že by ta vláda mohla padnout a za několik dnů, zhruba za 4 dny to bylo úplně jinak a vláda padla. Ale tady si myslím, že sociální demokraté prostě využívají svého opozičního práva, využívají své opoziční taktiky. Koneckonců je i před podzimními krajskými a senátními volbami. Takže i pomocí tohoto hlasování o nedůvěře a pomocí té rozpravy, která určitě bude dlouhá a bouřlivá, budou chtít upozornit na to, co se jim na vládě premiéra Petra Nečase nelíbí. Budou chtít upozornit na kauzu, nejenom možná na kauzu ministra financí Kalouska, anebo jeho spor s policejním prezidentem Lessym, ale samozřejmě i na kauzu Vlasty Parkanové. Budou chtít možná upozorňovat i na to, co se jim nelíbí z vládních návrhů, co kritizují například na plénu Poslanecké sněmovny při projednávání zákonu.

Barbora KROUŽKOVÁ

Ano, já ti teď děkuji. Děkuji, tolik Martina Lustigová, analytička České televize. A zdravím zase Helenu Langšádlovou, místopředsedkyni TOP 09. O čem jste hlasovali, jen prosím, teď nás aktuálně informujte.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

To bylo takové pravidelné hlasování co asi 10 minut o přerušení tohoto bodu, jeho odložení na některý z podzimních termínů. To tady probíhá co chviličku.

Barbora KROUŽKOVÁ

Pojďme k tomu, proč možná dnes budete i celou noc v práci, paní poslankyně, protože Věci veřejné řekly, že budou chtít zdržovat bod církevní restituce do té doby, než se nějak, a to kladně nejspíš, postavíte k jejich návrhu zřídit vyšetřovací komisi. Ta taky neprojde?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Víte, já nevěřím ve vyšetřovací komise. Já jsem velice krátce v Poslanecké sněmovně, ale i z historie vím, že nebyla vyšetřovací komise, která by měla nějaký výsledek. Opravdu vyšetřovací komise nejsou tím pravým nástrojem.

Barbora KROUŽKOVÁ

Pojďme ještě zpátky k celé té kauze. Ministr vnitra dnes požádal nejvyššího státního zástupce, aby prověřil, jestli není vyšetřování kauzy nákupu letounů CASA a možná i nějaké jiné případy ovlivňováno. V jaké jsme to situaci, že nevěří ujištění policejního prezidenta, že tomu tak není?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak je v pořádku, aby se ověřilo vše, co být ověřeno má. Je nepochybné, že naprostá většina policistů, státních zástupců, soudců pracuje velice dobře, velice kompetentně. Ale jsou případy, kdy ty otázky máme. Ale já bych si ještě dovolila poprosit, já když jsem odcházela k hlasování, tak jsem měla rozhovořenu jinou větu. Jestli mi dovolíte, já bych se ještě vrátila k tomu, o čem jsme hovořily před mým odchodem. Vy jste se ptala na to daňové zatížení, tak opravdu je to tak, že složená daňová kvóta se nezvyšuje. A je to vždycky tak, že pokud budete mít pravicovou vládu, tak ta vám bude vždy více zdaňovat spotřebu. Pokud budete mít levicovou vládu, ta vám bude více zdaňovat výkon. To znamená, my jsme přesvědčeni, že tato cesta, kterou jdeme, je správná, protože když začněte zdaňovat výkon, tak to je demotivující, byť ani to zdaňování spotřeby vlastně pro ekonomiku určitě není dobrým impulsem. Ale je to to menší zlo, které v tuto chvíli vidíme.

Barbora KROUŽKOVÁ

Tak děkuji, já jsem na to pak narážela kvůli tomu, že některým občanským demokratům se nelíbí. Ale pojďme ještě znovu zpátky k celé té situaci. Mluvily jsme o nejvyšším státním zástupci, o té žádosti ministra vnitra. Víte, co mi přijde divné? Že státní zástupce ještě nezasáhl. Pokud se přece děje něco špatného, pokud jde o nějakou policejní provokaci, tak je to státní zástupce, který celý ten případ dozoruje, on ho nezastavil.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Víte, ale on je problém, že státního zástupce nemůže ovlivňovat ani ministr spravedlnosti, tak jako policejního...

Barbora KROUŽKOVÁ

Proč by ho ovlivňoval? Pokud by se něco dělo, tak by případ zastavil.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já vám jenom říkám, že nesmí, že ten státní zástupce musí v tomto rozhodovat suverénně. A stejně tak jako na policejního prezidenta nesmí mít žádný vliv ministr vnitra. Takto je nastaven v každé demokratické zemi systém. To znamená to, proč státní zástupce nebo proč policie jedná tak či onak, tak do toho opravdu žádný politik zasahovat nesmí.

Barbora KROUŽKOVÁ

Ne, ale víte co, není to už opravdu příliš teorie přitažená za vlasy? Věřme ministru Kalouskovi, že umí udělat sociologický rozbor a řekne, že mezi novináři, mezi politiky, mezi policisty i mezi státními zástupci jsou dobří a špatní a zrovna u případu vyšetřování CASA jsou ti špatní policisté i špatní státní zástupci?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Samozřejmě tam já bych se teda věcně vrátila k tomu, co jsme tady prožívali poslední týden a dovolím si zmínit jednu konkrétní věc. V tuto chvíli ještě pořád je v našem právním řádu imunita. Ta imunita má z každé, ta je dokonce téměř ve všech demokratických zemích a má svůj smysl. A přišla jsem velmi závažná žádost, protože žádost o vydání místopředsedkyně Poslanecké sněmovny je velmi závažnou otázkou. Tady ze strany mnoha kolegů i těch, kteří nakonec hlasovali pro vydání paní místopředsedkyně Parkanové, tak i od ní zaznívalo...

Barbora KROUŽKOVÁ

Tak já se moc omlouvám, paní místopředsedkyně, nemůžeme už dál probírat imunitu. Mnohokrát vám děkuji, že jste přišla do Interview ČT24, na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Prosím. Ráda, na shledanou.

ČT 24, 13. 7. 2012, Pořad: Interview ČT 24

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme