Langšádlová: Sloučení ministerstev je závažný krok

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

11. 12. 2012

My jsme živě ve spojení s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou, dobrý den. Váš předseda Karel Schwarzenberg na otázku, jestli jste v TOP 09 spokojeni se spojováním ministerstev dopravy a průmyslu, tak odpověděl: "Kdo tohle tvrdí, hluboce se mýlí." Takže co se vám na tomhle záměru nezamlouvá?

Tak mně se nezamlouvá především to, že je to jakkoliv spojováno s personálními změnami ve vládě. Spojení takto dvou klíčových ministerstev je opravdu závažný krok, který musí být velmi dobře připraven, velmi dobře zdůvodněn. Stejně tak jako případná slučování jiných ministerstev a spojovat to s tím, že zrovna v tuto chvíli chceme udělat nějaké změny ve vládě, tak bychom začali hovořit o spojení těchto dvou ministerstev, byť je to samozřejmě možné, ale je to velmi nešťastné.

Takže vám skutečně vadí, jak říkala Karolína Peake, vychýlení rovnováhy ve prospěch ODS, že tedy získá významné ministerstvo dopravy?

Ne, nikoliv, to jsem neříkala. Já jsem jen říkala, že tato dvě ministerstva jsou velmi důležitá pro naši budoucí konkurenceschopnost. Jsou to ministerstva, která čerpají velké objemy prostředků z peněz Evropské unie a jakékoliv spojení musí být učiněno tak, aby tyto základní úkoly nebyly ohroženy.

A vy se obáváte, že budou?

Ne, já se neobávám, že budou. Já věřím, že bude toto spojení provedeno tak, aby to neohrozilo tyto cíle. Ale já považuji zkrátka pořád ještě za velice nešťastné spojovat personální rozhodnutí o členech vlády se spojováním ministerstev.

A jak se díváte na to, že by malé koaliční straně LIDEM měl připadnout resort obrany, který je vnímaný jako silový?

Tak především personální obsazení na vládě především zodpovědností pana premiéra budeme ještě o případných návrzích jednat k v rámci koalice, ale tu hlavní zodpovědnost nese premiér.

Pokud odejde Karolína Peake na ministerstvo obrany, uvolní se po ní předsednický post Legislativní rady vlády. Nebude se o něj TOP 09 ucházet?

Zatím jsme o tom nediskutovali.

A nic takového nepředpokládáte, přenecháte tento post straně LIDEM?

Budeme samozřejmě jednat o případných změnách, ale zatím jsme nediskutovali a nezvažovali tuto variantu.

Vaše předsednictvo by se mohlo zabývat i revizí koaliční smlouvy. Co byste do ní chtěli zanést kromě toho tedy, že se vyškrtnou ty úkoly, které už byly splněny?

My bychom se měli vrátit k některým bodům, které obsahuje stávající koaliční smlouva. Budeme o tom dnes diskutovat, ale já jsem přesvědčena, že bychom se měli zaměřit na kroky, které zlepší naši konkurenceschopnost, zajistí naši dlouhodobou prosperitu a pak jsou to otázky v oblasti například podnikání. Tam se nejedná o jenom daňovou zátěž, ale v tuto chvíli ze strany podnikatelů, zaměstnavatelů, jsou velké stížnosti na administrativní zátěž, na počty kontrol, projevuje se obrovský resortismus. Resorty musí spolupracovat tak, aby ta zátěž podniků nebyla nepřiměřeně vysoká, aby si státní instituce předávaly samy informace. Další prioritou podle mého názoru musí být čerpání evropských peněz. Musí to být zase čerpáno na projekty, které zajistí dlouhodobou prosperitu, když zjednodušeně řečeno postavíte nějaký objem prostředků, nové dlážděné náměstí, je to krásné, ale dlouhodobou prosperitu to nezajistí, myslím, že se musíme zaměřit na oblasti, jako je věda, výzkum a inovace tak, abychom byli dlouhodobě konkurenceschopní. Další oblastí je podle mého názoru podpora exportu. V tuto chvíli si velmi stěžují malé firmy, které mají zájem o čerpání prostředků. Například České exportní banky nebo krytí úvěrů z EGAP, že nemají přístup k těmto prostředkům. Dalším a konkrétním nástrojem je například dorovnávání úrokových sazeb. Podpora exportu mimo země Evropské unie. Samozřejmě my si musíme zachovat ty stávající trhy, ale musíme jít také na nové trhy, které se dynamičtěji rozvíjí.

Děkuji mockrát za rozhovor. To jako konkrétní představy stačí, jaké jsou priority TOP 09. Ty představila místopředsedkyně této strany Helena Langšádlová, díky na slyšenou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 11. 12. 2012