Langšádlová: Selhal mandátový a imunitní výbor.

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

12. 7. 2012

Vlasta Parkanová se následně vzdala funkce místopředsedkyně sněmovny. Naše pozvání po telefonu přijala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová. Dobrý den.

Dobré ráno.

Můžete, prosím, vysvětlit, proč jste hlasovala proti vydání Vlasty Parkanové?

Já jsem hlasovala proti vydání Vlasty Parkanové, protože Vlasta Parkanová byla obviňována, že nesplnila právní povinnost, která však nikdy neexistovala. A to připustili i ti poslanci, kteří hlasovali pro vydání Vlasty Parkanové. To je opravdu bezprecedentní.

No ovšem to vydání poslance k trestnímu stíhání přece neznamená, že by byl, a teď to řeknu s nadsázkou, předhozen do arény ke lvům, pokud paní Parkanová tvrdí, že policie nemá v tom obvinění pravdu. Co jí brání, aby to prokázala před několika instancemi, státními zástupci a nezávislým soudem?

A určitě je to jeden z pohledů a tento pohled zastávají i mí kolegové, kteří přesto, že měli podobný názor, že trestný čin se nestal, tak jsou zásadními odpůrci toho, aby byla imunita poslanců. A to je vedlo k tomu, že nakonec hlasovali pro vydání paní Vlasty Parkanové. Je potřeba říci, že i Leoš Heger, kterého jste citovali, tak několikrát vyslovil přesvědčení, že Vlasta Parkanová je nevinná.

Ale proč vy jste tedy nejednala stejně jako Leoš Heger? Proč jste nenechala Vlastě Parkanové, aby, on to nakonec tak dopadne, ale proč jste byla proti tomu, aby oba, ona se hájila před soudem?

Víte, v době, kdy my jsme hlasovali proti vydání Vlasty Parkanové, ta matematika byla zcela jasná. My jsme věděli, že i když budeme hlasovat proti vydání Vlasty Parkanové, že ona vydána bude a možná by v tu chvíli by bylo populistické, populární vyslyšet ta volání: Vydejte ji. Ale ve chvíli, kdy jste přesvědčeni a kdy i kolegové právníci vám potvrzují kromě dalších právních autorit vám potvrzují, že opravdu nesplnila právní povinnost, která nikdy neexistovala a žádného trestného činu se nedopustila, tak já jsem přesvědčená, že právě toto je ta situace, kdy má využívat principu imunity Poslanecká sněmovna a podle mě selhal mandátový a imunitní výbor.

No ale přece jenom, ta podezření jsou velmi závažná, s touto kauzou spojená. Kdyby paní Parkanová nebyla vydána, tak by se znemožnilo jednou pro vždy jejich vyšetření. Nemyslíte si, že jste se snažili tomu zabránit tomu rozkrytí celé kauzy?

Já si myslím, že v žádném případě. To, jestli Vlasta Parkanová byla nebo nebyla vydána, naprosto nesouvisí s rozkrýváním jakýchkoliv podezření v této kauze. Já jsem přesvědčená, že Vlasta Parkanová se opravdu ničeho nedopustila a není možné někoho obviňovat jenom proto, že se někdo domnívá, že je to cesta, jak něco rozkrývat. Já jsem přesvědčená, že Vlasta Parkanová opravdu byla obviněna neprávem.

Teď ještě k jednomu průzkumu, který vyšel včera. Podle něj od agentury Sanep by vaše strana dostala míň hlasů než třeba mimosněmovní lidovci. Co dělá špatně?

Tak já si myslím, že od počátku je problém, že se nám nedaří vysvětlovat reformy, které děláme a které jsem přesvědčena, že dělat musíme. Víte, to jsou kroky, které žádný politik nedělá rád. A kdybychom viděli jinou cestu, jak stabilizovat situaci okolo rozpočtu, jakým způsobem postupovat, určitě bychom ji zvolili. Ale jsme v tuto chvíli přesvědčeni, že ty kroky, které děláme, udělat musíme, byť je to nepopulární a vím, že se nám ne vždy daří to voličům vysvětlit.

A ještě jedna otázka. Vlasta Parkanová se vzdala funkce místopředsedkyně sněmovny. Máte aspoň rámcovou představu, kdo by ji mohl ve funkci nahradit, nebo aspoň, kdy se to veřejnost může dozvědět?

Já si myslím, že toto má několik rovin. Jedna rovina je ve vztahu k Vlastě Parkanové. Já věřím, že se podaří brzy dokázat, že ta obvinění byla falešná a Vlasta Parkanová se bude moci do své pozice vrátit. Druhá rovina je technická. Protože vedení sněmovny je poměrně náročná disciplína a dlouhodobě je neudržitelné, aby tam byli pouze dva členové ve vedení sněmovny a ta třetí rovina je politická. Protože asi jste zaznamenal, že to již otevřelo diskusi napříč politickými stranami o obsazení vedení sněmovny. V tuto chvíli nepředpokládám, že by TOP 09 v nejbližší době navrhovala jiného kandidáta na post místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Tolik místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Děkujeme. Na slyšenou.

Na slyšenou.

Český rozhlas - Rádio Česko, 12. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme