Langšádlová: Rusko se snaží podkopat ukotvení Česka v EU i v NATO

12. 12. 2018

České tajné služby varují před sílící hrozbou ze strany Ruska a Číny. Parlamentní opozice kvůli tomu požaduje ustavení sněmovní vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritářských režimů.

Její potřebnost poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) odůvodňuje kybernetickými útoky na ministerstvo zahraničí, dezinformačními kampaněmi a ekonomickými aktivitami. Vadí jí také zpochybňování invaze z roku 1968 ze strany Ruska a působení ruských diplomatů.

„Je odpovědností poslanců zhodnotit stav a navrhnout řešení k eliminaci rizik,“ tvrdí místopředsedkyně TOP 09. Parlamentní komise by například mohla iniciovat zákon o přímých zahraničních investicích v citlivých oblastech, jako jsou energetika nebo média, a navrhnout opatření proti kybernetickým útokům.

Rusko se podle ní snaží podkopat ukotvení Česka v Evropské unii i v NATO a obě tyto organizace destruovat zevnitř, například ovlivňováním referend o brexitu nebo v Katalánsku.

Langšádlová poukazuje na to, že severské nebo pobaltské státy už přijímají opatření, která mají učinit tamní společnosti odolnějšími vůči hybridním hrozbám. Kromě vlivu Ruska a Číny by se ale sněmovní komise mohla věnovat i působení dalších autoritářských režimů v Evropě, například Íránu a Saúdské Arábie.

Hrozby ze všech stran

Naproti tomu komunistický poslanec Zdeněk Ondráček hrozbu ze strany Ruska nepřeceňuje: „Každá velmoc má své zájmy, územní i geopolitické. Není třeba tvrdit, že jen Rusko je hrozbou – tou je i mnoho jiných států včetně Spojených států. (...) Po obchodní stránce je pro ně dnes Evropská unie nepřítelem.“

Neměli bychom ale svým spojencům věřit? „Pokud se domnívám, že můj nejlepší kamarád mi nemůže chodit za ženou, tak je to moje chyba. Když chci zajistit bezpečnost, musím se zabývat stejně hrozbami z Ruska, Číny, Německa nebo USA,“ upozorňuje Ondráček a připomíná, že Američané odposlouchávali německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Zpochybňuje také převládající interpretaci výroční zprávy Bezpečnostní informační služby. „BIS nezaznamenala žádné, z hlediska působnosti, relevantní aktivity zpravodajských služeb dalších států,” cituje Ondráček z veřejné části zprávy. BIS podle něj dostala od vlády za úkol, aby se prioritně zabývala Ruskem a Čínou.

Ve zprávě naopak postrádá hrozby a problémy „spojené s islamizací Evropy a půl milionem neregistrovaných migrantů v Německu, kteří se volně pohybují. Můžeme se ptát, jaká byla role ambasády USA při pádu Nečasovy vlády, kdy byla údajně odmítnuta dostavba Temelína americkou firmou. Nebo jaká je její role při rozdávání červených karet na demonstracích proti prezidentovi a premiérovi.“

Poslechněte si celý rozhovor zde.

Zdroj: Český rozhlas, 12. 12. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme