Langšádlová: Rusko je bezpečnostní hrozbou

11. 7. 2016

(Výběr z diskuse v pořadu Události, komentáře v ČT)

Moderátor

Ve Varšavě začal zásadní summit NATO. Potvrdil rozmístění čtyř mezinárodních praporů v Pobaltí a Polsku a také další obranné kroky proti politice Moskvy. Ta to považuje za důkaz rozpínavosti aliance. Pojďme v debatě o summitu pokračovat s dalším hostem, kterým je Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09. Paní poslankyně Langšádlová, tak jsme tady slyšeli, že za vztahy s Ruskem může aliance, že za to může chybná komunikace, opravdu je vina jenom na straně aliance?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já musím tuto pozici odmítnout, protože aliance měla natolik dobré vztahy s Ruskem, že jeho diplomaté byli v hojné míře zastoupeni přímo v centrále NATO. Já však vidím vývoj posledních let jinak než moji kolegové. Když se podíváme na to, co se odehrává… Rusko opravdu, byť není tak silné jako NATO, zbrojí a modernizuje armádu. Rusko v posledních letech, teď hovořím o delší době, obsadilo část Gruzie, Jižní Osetii, Abcházii, má vliv i v Podněstří. Je naprosto zřejmé, že okupuje část suverénního státu Ukrajina a vyvolalo válku na východě Ukrajiny. Kromě toho vede velmi rozsáhlé kybernetické útoky, ale i propagandistické útoky ve všech zemích Evropské unie. Já si myslím, že brexit, výsledek referenda, kterého jsme byli před několika dny svědky, byl také částečně dán vlivem Ruska, protože pan Farage byl častým návštěvníkem na Russia Today.

Moderátor

Paní poslankyně, Rusko se dostává během posledních let do jakýchsi kleští, je obkličováno. Zazněl názor, že jeho bezpečnost bude velmi vážně ohrožena už tím faktem, že se vojska aliance přibližují k Rusku dnes už skoro na desetinu vzdálenosti, kde byli ještě před nedávnem.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Já to vidím naprosto jinak. Jediný stát severní Afriky, kde došlo k zásahům v poslední době, byla Libye. Byly to vzdušné zásahy po schválení Radou bezpečnosti OSN. A co se týče Blízkého východu, tam je ta situace dlouhodobě velmi komplikovaná. Tam naopak došlo k velmi riskantnímu spojenectví mezi Íránem, Irákem a Sýrií, Asadem a Ruskem. Naopak si myslím, že bezpečnostní riziko nám tady vytváří především Rusko a jeho kroky.

Moderátor

Dobře. Já bych se ale vrátil k tomu hlavnímu tématu summitu, což je Rusko. A jedna otázka, která je klíčová: Je Rusko hrozbou?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Rusko je hrozbou.

Moderátor

Proč?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Rusko je hrozbou právě pro kroky, které činí. Zaútočilo na sousední suverénní stát. Prostřednictví své propagandy dlouhodobě destabilizuje evropské země. To jsou doložené věci. Já jsem se sešla s německými kolegy, kteří mají mnoho případů i v souvislosti s migrační krizí, kde se šířily informace prostřednictvím ruských serverů. Je zdokladováno, jak jdou tisíce informací z ruských serverů do evropských sociálních sítí. Je prokázáno, že Rusko financuje paní Le Penovou, pana Farage, Pegidu a další hnutí, které mají zájem rozložit Evropu, evropské země a Evropskou unii a znevěrohodnit základní principy fungování demokratických států.

Moderátor

Paní poslankyně, nakolik si za to může nejednota Evropské unie?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Nejednota Evropské unie a členských států NATO je velkým rizikem. Jsem však přesvědčená, že je zcela namístě, aby byly zachovány sankce. Není možné akceptovat obsazení sousedního státu. Víme, že tam bylo porušeno nejenom mezinárodní právo, ale i budapešťská smlouva. Byla zde garance Ukrajině, že bude zachována její celistvost a já si opravdu myslím, že musíme vyhodnocovat všechna rizika. V tuto chvíli, žel, Rusko riziko pro evropské státy je.

Moderátor

Paní poslankyně, nakolik třeba brexit poškodil nepřímo NATO?

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Samozřejmě, že brexit velmi poškodil spolupráci v Evropě. Přesto považuju za velmi důležitou smlouvu, která byla dnes uzavřena mezi Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí. Ta by se měla zaměřit na námořní operace, které by neměly být pouze v oblasti Egejského moře, ale také na území mezi Itálií a Libyí. Měly by být zaměřeny i na hybridní válku a na kyberútoky, protože my čelíme již několika kyberútokům. Třeba i ze strany Ruska, které byly na tunely nebo na informační systémy Bundestagu. Situaci nesmíme podceňovat. Já také nerozumím tomu, proč se Rusko nesnaží obchodovat, proč se natolik zhoršily vztahy. Ale je to realita a my ji nesmíme podceňovat, musíme být připraveni.

ZDROJ: Události, komentáře, 8. 7. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme