Langšádlová: Rodina je suverén. Návrh soc. dem. zavání sociálním inženýrstvím

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

13. 5. 2013

Martin KŘÍŽEK, moderátor

Povinně rozdělit rodičovskou dovolenou mezi muže a ženu navrhuje občanské sdružení Oranžový klub, které je blízké sociální demokracii. Návrh se objevil na webu strany v rámci pro rodinných opatření. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se ale od nápadu distancoval, nejde podle něj o oficiální stanovisko ČSSD. Ostře se proti dělení rodičovské postavila i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová a právě ta je naším hostem. Dobrý večer.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dobrý večer.

Martin KŘÍŽEK

A ve studiu vítám mluvčí stínové vlády pro lidská práva a rodinu ČSSD Michaelu Marksovou-Tominovou. I vám dobrý den.

Michaela MARKSOVÁ-TOMINOVÁ, mluvčí stínové vlády pro lidská práva a rodinu /ČSSD/

Dobrý den.

Martin KŘÍŽEK

Paní Marksová-Tominová, jak to s tím návrhem na to povinné dělení rodičovské mezi muže a ženu vlastně myslíte?

Michaela MARKSOVÁ-TOMINOVÁ

Tak za prvé je potřeba říct, že tento návrh, stejně jako celá řada dalších, tam byly dány k tomu, aby byly dále diskutovány. Takže to není žádný návrh, který by byl v nějakém konkrétním zpracování. A mimochodem, v takovém programovém dokumentu o rodinné politice ho má ČSSD už rok a viděl ho i pan Škromach, akorát už na to asi zapomněl. A jak to myslíme. Není to náš nápad, není to nic originálního, je to opatření, které takto funguje v několika evropských zemích, v severských zemích a v Německu a ...

Martin KŘÍŽEK

Já bych to zpřesnil, já se ptám na tu povinnost, protože v rozhovoru pro server iDNES jste potvrdila, že by stát to dělení rodičovské vlastně nenařizoval, benefitem pro rodiče by bylo delší pobírání příspěvku od státu, anebo by bylo ve vyšší částce, takže jak by bylo povinné.

Michaela MARKSOVÁ-TOMINOVÁ

Já jsem nic takového takhle přesně neřekla, když mě necháte domluvit, jak to vypadá v těch konkrétních zemích, tak to je tak, že je určitý počet, většinou měsíců v těch zemích, který je určen na rodičovskou dovolenou a z toho nějaká malá část je určena takzvaně pro druhého rodiče. Je to třeba v Norsku 10 a 3 měsíce. Ve Švédsku 14 plus 2 měsíce. A když si to ten druhý rodič nevybere, tak tato malá část vlastně propadá.

Martin KŘÍŽEK

Paní místopředsedkyně, vám se tenhle návrh nelíbí, proč?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Pro mě je to takový nástroj, který zavání sociálním inženýrstvím. Podle mě jsou oblasti, do kterých by měl stát zasahovat naprosto minimálně a to je jednou z těch oblastí a opravdu rodina, rodina je pro mě suverén, je svrchovaná a musí se rodiče sami rozhodnout, kdo, kdo z nich zůstane na rodičovské dovolené. Mně se zdá, že ten stávající start, kdy vlastně si rodiče mohou čerpat 220 tisíc na jedno dítě v rozmezí 2 až 4 let, oni sami musí vědět, jestli je pro ně vhodnější, pro jejich rodinnou situaci, jestli zůstane doma tatínek nebo maminka.

Martin KŘÍŽEK

A umíte si představit, že pokud by rodiče s tím souhlasili, takže by stát by jim dal víc peněz, pokud by se na tom podíleli oba.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ne, ne, nedovedu si to představit, protože já to vnímám jako výrazný zásah do svrchovanosti rodiny. Neznám důvod, proč by, proč by ta rodina, která se nepodvolí podobné, podobné své vůli, opravdu podobnému návrhu měla být handicapována.

Martin KŘÍŽEK

Paní Marksová-Tominová, vy jste chtěla zřejmě nějak reagovat.

Michaela MARKSOVÁ-TOMINOVÁ

Tak tato ideologie nezasahování do svrchovanosti rodiny těch pravicových vlád už od začátku 90. let vede k tomu, že ve srovnání s jinými členskými zeměmi Evropské unie je na tom Česká republika asi tak třetí odzadu nejhůř v otázkách slaďování rodinného a profesního života. My jsme na tom skutečně katastrofálně. Tohle to opatření má přispívat k lepšímu slaďování pracovních a rodinných rolí pro ženy, ale je to jen jedno z opatření, která je potřeba diskutovat, jenom jedno. Jinak je jich celá řada. A bohužel musím říct, že novináři to trošku vtrhli z kontextu. A jak říkám, je to věc, která už funguje v jiných zemích. Není to nic originálního.

Martin KŘÍŽEK

Paní místopředsedkyně chce ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si myslím, že k tomu slaďování například přispěl, přispěla ta poslední úprava, kde vlastně my jsme, my jsme umožnili, aby rodiče mohli od dvou let věku dítěte souběžně pracovat, souběžně přijímat rodičovský příspěvek, určitě, určitě je potřeba diskutovat o tom, aby se zlepšily podmínky pro slaďování profesního a rodinného života. Já jenom říkám, že to musí být rodina, která je pro mě suverénem a která a která sama se musí rozhodnout, jakým způsobem se budou oba rodiče podílet na péči o dítě.

Martin KŘÍŽEK

Paní Marksová-Tominová, tenhle problém tedy bude diskutovat sociální demokracie. Věříte v nějakou dohodu, v nějaký kompromis, v jaké podobě se to podle vás pak objeví, řekněme, třeba v předvolebním programu.

Michaela MARKSOVÁ-TOMINOVÁ

Ale to já opravdu nevím a nemohu to předjímat, protože my jsme na začátku té veřejné debaty a jak říkám, těch opatření je tam celá řada, není to jenom tohle.

Martin KŘÍŽEK

Říká Michaela Marksová-Tominová, stínová ministryně ČSSD pro lidská práva a rodinu. Naším hostem byla také místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Děkuji vám, dámy, za rozhovor, na shledanou.

Michaela MARKSOVÁ-TOMINOVÁ

Na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Na shledanou.

Český rozhlas Radiožurnál, 13. 5. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme