Langšádlová: Postoj soudců mě mrzí

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

20. 7. 2012

moderátorka

Já už teď ve Světě o osmé vítám dva zástupce Dolní komory Parlamentu a to místopředsedkyni TOP 09 a Starostů Helenu Langšádlovou, pěkné ráno.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany /TOP 09 a Starostové/

Dobré ráno.

moderátorka

A také místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, hezké ráno i vám.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany /ČSSD/

Dobré ráno přeji.

moderátorka

Paní místopředsedkyně, jak vy vnímáte fakt, že vám vláda poslala hned pět variant, jak platy politiků navýšit, a to rozhodnutí nechává na vás? Nebere to jako jakési přesouvání odpovědnosti?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si dovolím jenom upřesnit ta úvodní slova. Protože Ústavní soud zcela prokazatelně zrušil platovou základnu pro všechny skupiny. To je první poznámka. A druhou poznámku si dovolím, že Ústavní soud sice v tuto chvíli tvrdí, že můžeme upravit jenom platy soudců, ale o té provázanosti vlastně platů v oblasti soudní, zákonodárné i výkonné, tam několikrát mluví. A mě velmi mrzí postoj soudců, protože zákonodárci si snížili platy vlastně z té základny tři na 2,5. Což je průměrný plat v neziskovém sektoru.

moderátorka

Ano, paní místopředsedkyně, ale já jsem se vás ptala, jestli vám vadí, že vám vláda poslala hned několik variant, a že sama nerozhodla o té konkrétní.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak i kdyby vláda poslala jenom jednu variantu, tak může dojít na půdě Poslanecké sněmovny k diskuzi. Samotný fakt, že poslala více variant, mně nevadí. Ale já mám vážné obavy, že bude muset hledat ještě jinou variantu. Protože všech pět variant, které připraví vláda, se budou týkat toho, že bude zachována provázanost těch platů pro zákonodárce, vládu i obecné soudce. A v tuto chvíli musíme připustit i tu variantu, kterou dnes nebo včera deklaroval Ústavní soud, že můžeme rozdělit to odměňování zákonodárce, vládu.

moderátorka

Ano a na to se vás za chvíli zeptám. Dejme teď prostor i panu místopředsedovi. Pane místopředsedo, vám ten nejasný vládní návrh ohledně zvyšování platů vadí nebo ne?

Lubomír ZAORÁLEK

Mě vadí to, že když opozice dává návrhy zákonné vládě, tak nám je vláda vrací často i ... podle mě takovými detailními připomínkami, že jsme něco neudělali přesně a správně. A tady, když ministr Drábek evidentně pošle, nebo dá paskvil do vlády, tak to prostě vláda schválí v téhle podobě, jak jsme slyšeli, a posílá to Parlamentu, aby si si s tím poradila. A navíc, já se prostě obávám, že vláda tady ani ministr Drábek ani Nečas neříkali pravdu, když prostě tvrdili, že je třeba přikročit ke zvyšování platů ústavních činitelů.

moderátorka

Vy už jste, vy už jste dal, pane místopředsedo včera jasně najevo, že vy s tím zvyšováním platů ústavních činitelů obecním nesouhlasíte. S tím, že platy politiků by se teď neměly zvyšovat vůbec. Chápu to tedy správně tak, že budete podporovat tu variantu, kterou zástupci vlády tedy také připustili, a kterou už i paní Langšádlová zmínila tedy, že se platy soudců budou řešit odděleně od jiných ústavních činitelů?

Lubomír ZAORÁLEK

Ale samozřejmě, vůbec nechápu, co to tady vláda hraje. My jsme teď ve sněmovně schvalovali opatření, které se týká důchodového pojištění a které znamená, že se reálně budou snižovat důchody. Zároveň zvýšení DPH, zvyšování ceny základních potravin, léků. Teďka, jestliže nejsou peníze pro hasiče, jako pro policii, snižují se objemy třeba sociálních dávek a tady zároveň vláda vytváří prostor pro to, aby se snižovaly platy také třeba pro členy vlády. Tak proč to vláda dělá? Ona, teda budeme teda snižovat všem platy a tady prostě naopak vláda v sobě vytváří prostor, aby se zvyšoval. Já si myslím, že to je docela cynické.

moderátorka

Ano. Já vám děkuji za reakci. Paní místopředsedkyně, podle vás je tedy takový krok právně jednoduše proveditelný, aby se rozdělily ty platy ústavních činitelů na ty pro politiky a pro soudce?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já s tím problém nemám, ale možná s tím budou mít problém soudci, protože, protože dlouhodobě požadovali provázanost těchto platů. My zkrátka jsme si snížili platy přibližně o 20 tisíc, protože kromě toho snížení základny došlo i zdanění našich.

moderátorka

Poslaneckých náhrad?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Poslaneckých náhrad. Já si myslím, že nikdo z poslanců neinicuje zvýšení, zvýšení té základny. Opravdu to byla reakce na nálezu Ústavního soudu, ale já nemám problém s tím, aby nám byly zachovány úrovně platů. A pokud Ústavní soud požaduje, aby to byla ta konstrukce... pro soudce byla jiná, tak bude jiná.

moderátorka

To znamená, že vy nebudete podporovat ani jednu z těch uvedených variant pěti, od toho nejmírnějšího po to nejvyšší navýšení? A budete také hlasovat pro to rozdělení toho základu, anebo ne?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak já bych byla pro ten stávající stav. Ten, zdá se, že z hlediska Ústavního soudu je nepřijatelný, tak jedno z variant je opravdu pouze mírné navýšení, které by se vztahovalo i pro soudce, ale druhou variantou je opravdu to oddělení a myslím si, že to je přijatelná varianta, oddělit vlastně tu konstrukci platu pro soudce.

moderátorka

Pane místopředsedo? Otázka na vás, neuvažujete, že byste si po vzoru evropských politiků naopak v této situaci platy dokonce snížili? Ten návrh s tím samozřejmě nepočítá, jak víme, ale možná by se to dalo udělat třeba jiným způsobem, třeba tím, že byste se vzdali části poslaneckých náhrad? O tom jste neuvažovali?

Lubomír ZAORÁLEK

O tom se neuvažovalo. Podívejte se, poslanecký klub, ani tedy tento návrh neměl v době, kdy naposledy zasedal. Jako my, podle mě jsme učinili to, co já pokládám za správné, že se platy poslanců, tedy parlamentních se snížily, jako to bylo krok, který byl podobný, jako byl i v jiných parlamentech Evropy a to si myslím, že bylo v pořádku. To, co teďka tady vytváří vláda, tomu já nerozumím. Prostě pravděpodobně chce vytvořit nějaké nové téma, které by se chytilo, aby se přestalo mluvit o předražení letounů CASA, chování pana Kalouska a podobně. Jinak tomu vůbec nerozumím.

moderátorka

Chápu ale správně z toho, co tady zaznělo, že tedy očekáváte, že by mohlo být pravděpodobné domluvit se ve sněmovně na tom oddělení výměry soudcovských platů a platů politiků?

Lubomír ZAORÁLEK

Já jsem rozuměl tomu vyjádření pana předsedy Rychetského, že on říká, že tady je jediná věc, co říká Ústavní soud, že soudcům obecných soudů nelze platy snižovat. Dokonce Pavel Rychetský říká, že ani to netvrdí, že by se měly zvyšovat pouze, že se nesmí snižovat. A to, že je jediné, co se má dodržet. To je podle mě jiná instrukce, která je na základě té mohla vláda krásně rozhodnout, kdyby chtěla, a nechtěla si tady hrát tyhle hry.

moderátorka

Tolik místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Já vám děkuji za rozhovor.

Lubomír ZAORÁLEK

Také děkuji.

moderátorka

A loučím se také s místopředsedkyní TOP 09 a Starostů Helenou Langšádlovou. Hezké ráno i vám.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Hezký den.

Český rozhlas - Rádio Česko, 20. 7. 2012, Pořad: Svět o osmé

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme