Langšádlová: Pan Tomský nezná aktuální situaci

Komentář poslankyně Heleny Langšádlové

4. 2. 2011

Komentář Alexandra Tomského oplývá mnohými invektivami na adresu ministra financí. Smutné je, že pan Tomský odsuzuje Miroslava Kalouska na základě neznalosti aktuálních témat z oblasti veřejných financí a dvou naprosto mylných předpokladů. Prvním z nich je opomenutí, že zvýšení spotřebních daní na pohonné hmoty a pivo nenavrhoval Miroslav Kalousek, ale Eduard Janota ještě za Fischerovy vlády. Druhý se týká charakteru úsporných opatření.

Zde se Alexander Tomský zjevně neseznámil ani se základními fakty o stabilizačních krocích vlády. Píše, že „máme-li krizi státního rozpočtu, tak to znamená především jedno: snižovat výdaje, nikoli zvyšovat daně. Přesně to ale ministr financí i vláda dělá. Její opatření by měla snížit deficit státního rozpočtu v roce 2011 o cca 80 miliard korun oproti stavu, kdy by se vše ponechalo svému osudu. Přitom tři čtvrtiny z tohoto objemu se odehrávají na straně výdajů, jak si to pan Tomský přeje: snižování mzdových, administrativních i provozních výdajů.

Kromě toho zdanění státního příspěvku na stavební spoření, které se formálně řadí do menšiny opatření na straně příjmů, nepředstavuje de facto nic jiného než úsporu výdajů. Takže vinit ministra Kalouska, že „úspěšně zastrašuje své kolegy“ a vnucuje koalici zvyšování daní, je absolutně nekorektní. Označujeli ministra za „statického účtaře“, pak panu Tomskému doporučuji prostudovat detailně schválený státní rozpočet - a lekce z účetnictví by mu jistě také prospěla.

Helena Langšádlová
poslankyně

Lidové noviny, 4. 2. 2011, Rubrika: Diskuse, Strana: 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme