Langšádlová: Odkrytí všech dodavatelů je naprosto zásadní

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

4. 11. 2011

Příjemný poslech přejeme v 9 hodin, 10 minut a to za celý tým Rádia Česko, který dnešní vysílání připravuje, dnes pod vedením editorů Václava Pešičky a Petra Nosálka. Ve sněmovně se dnes má schvalovat například vládní novela zákona o veřejných zakázkách. V programu mimořádného jednání svolaného tentokrát na žádost koaličních poslanců je i daňová reforma, nový občanský zákoník, zákon o podporovaných zdrojích energie, nebo novela zákona o zaměstnanosti. Konkrétně vládní novela zákona o veřejných zakázkách a pozměňovací návrh ministerstva pro místní rozvoj, který má řešit problém nejasných vlastníků, vítězů veřejných tendrů a jejich subdodavatelů. Koalice nakonec ve sněmovně podpoří. I když, jak zjistila naše parlamentní zpravodajka Milana Richterová, některé nevyjasněné otázky přetrvávají. Rádiu Česko to potvrdila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Ta novela samozřejmě v některých oblastech posouvá tu situaci dopředu. My ale nadále trváme, že ten náš pozměňovací návrh, který se týká zejména odkrytí vlastnických struktur všech dodavatelů a subdodavatelů je pro nás naprosto zásadní. Pokud se nám nepodaří tento návrh prosadit v rámci koaličních jednání, což se zdá v tuhle chvíli, že už není reálné, tak budeme postupovat tím způsobem, že novelu tohoto zákona podáme začátkem roku a bude znovu požadovat odhalení vlastnické struktury dodavatelů a subdodavatelů, což se týká zejména akciových společností na doručitele.

Po tom nedávném jednání K9 v tomto týdnu se ale zdálo, že jaksi přichází v úvahu kompromisní návrhy nejen váš, ale i Věcí veřejných.

Tento kompromisní návrh by nic neřešil, protože tento kompromisní návrh je samozřejmě zase lepší, nežli nic, já chápu, že byla snaha pana ministra Jankovského předložit alespoň nějaký návrh, ale on vlastně odkrývá ty subdodavatele jenom v té první rovině. To znamená, že je nějaký dodavatel, pak je subdodavatel, ale pokud dojde k navázání dalších smluv na subdodavatele v další vrstvě, tak tam už vlastně vůbec bychom se nedozvěděli, kdo je skutečný dodavatel a příjemce těch veřejných prostředků.

Jak vidíte osud této novely, ke které jste dnes svolali mimořádnou schůzi?

Ta novela přináší některé nové prvky, zlepšuje prostředí v oblasti veřejných zakázek. Takže já jsem přesvědčena, že koalice ji podpoří. My samozřejmě jsme si vědomi toho, že jsme náš pozměňovací návrh nepodalo a neprojednali s kolegy úplně včas, to je potřeba přiznat, ale ta věc, která je pro nás zásadní, odkrytí vlastnických struktur dodavatelů, odkrytí vlastnických struktur společností, kam veřejné prostředky jdou, to nevyřeší. Takže my vlastně v tuto chvíli připravujeme novelu zákona tak, aby toto bylo ošetřeno.

Bude to tedy úplně jiná novela, než kterou teď podpoříte?

Ano, bude to úplně nová novela, která bude zahrnovat zejména tento prvek.

Milada Richterová

Český rozhlas - Rádio Česko, 4. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme