Langšádlová: Nikdo nám nedržel pistoli u hlavy

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

20. 4. 2012

Stávající vláda podporovaná novým uskupením ve sněmovně nebo předčasné volby. Vyjasnit by se mělo v nejbližších dnech. O víkendu se sejdou lídři koaličních stran, ale rozhodující asi bude, jestli vicepremiérka Karolína Paeke sežene po odchodu z Věcí veřejných dost silnou skupinu stoupenců, aby vytvořila nový poslanecký klub. V opačném případě by dal premiér a předseda ODS Petr Nečas přednost rychlým volbám. No, a strany už se na ně taky zjevně připravují, což platí i pro vládní TOP 09. Její místopředsedkyní je Helena Langšádlová. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Nejprve, vy máte pro pokračování vlády totožnou podmínku jako občanští demokraté, takzvanou bezpečnou většinu ve sněmovně?

Tak já nevím, co přesně pan premiér myslí pod pojmem bezpečná většina ...

Ani my ne.

Že musíme hledat dlouhodobě stabilní řešení, že není možné, abychom se každý týden potáceli v nějaké nové krizi a destabilizovali situaci a veškerou energii věnovali nějakým našim vnitřním konfliktům, takže pro nás je zásadní, abychom buďto našli dlouhodobě stabilní řešení, anebo opravdu přikročili k rychlým volbám.

Tak pokud by to bylo, jak říkáte, dlouhodobě stabilní řešení, není ale na místě ta výtka, kterou je možné zaslechnout, že by tu zase byla vláda opírající se o nějaké přeběhlíky nebo dezertéry, tentokrát z Věcí veřejných.

Tak my jsme tady byli 2 roky, v tuto chvíli svědky naprosto absurdního divadla, zvláštního podnikatelského záměru a já si myslím, že pokud, pokud je tady skupina poslanců, kteří našli odvahu se vymanit vlastně z tohoto vlivu, který tady 2 roky byl, takže by měl dostat tento projekt šanci.

Zároveň ale tedy TOP 09 byla součástí tohoto absurdního divadla, o kterém mluvíte, protože jste byli v koalici s Věcmi veřejnými.

No, víte ono se říká, můžete tancovat s tím, kdo je na sále, my jsme si nezvolili Věci veřejné dobrovolně, tento absurdní projekt získal podporu téměř 11 procent českých voličů.

No, ale tak nikdo vám nedržel pistoli u hlavy, abyste s nimi uzavírali koaliční smlouvu?

Nikdo nám nedržel pistoli u hlavy, my jsme tušili, že se nejedná úplně o standardní politickou stranu. Na druhou stranu teprve postupně se objevovaly ty indicie, které, které jsou podle mého názoru opravdu varovné.

Paní místopředsedkyně, prosím ještě jedna věc, jak daleko jste s přípravou kampaně pro případné předčasné volby a kolik byste na ně vyhradili?

Tak přesnou částku jsme rozhodně ještě neurčili. Já musím říct, že se velice směji, když vidím částky, které by měly limitovat jednotlivé kampaně, tak jak, tak jak je navrženo, protože my ani zdaleka tolik prostředků, abychom mohli těchto limitů dosáhnout, nemáme, takže částku jsme neurčili, samozřejmě jsme připraveni zorganizovat volby v co nejkratším čase, ale abych hovořila v tuto chvíli o tom, kolik máme rezervovaných billboardů a jaké bude naše heslo, tak to, na to nenastal ten vhodný okamžik.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. Děkujeme, na shledanou.

Děkuji, na shledanou.

Jan Bumba

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 20. 4. 2012, Pořad: Ozvěny dne

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme