Langšádlová: Musíme reagovat na současnou situaci

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

11. 4. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Vláda dnes přijala úsporná opatření, která mají v příštích letech udržet rozpočtový deficit pod úrovní 3 procent HDP. Za tuto snahu zaplatí, jak zdůrazňuje ministr financí, všichni obyvatelé Česka, pro důchodce to znamená pomalejší růst penzí a pro lidi, kteří berou měsíčně víc než 100 tisíc korun, takzvaný solidární příspěvek ve výši 7 procent. Oba zmíněné kroky mají být pouze dočasné s platností na 3 roky. Tuzemské domácnosti pocítí v každodenním životě taky zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. Stejným tempem poroste daň z příjmu. Já budu o vládních záměrech diskutovat s místopředsedkyní TOP a 09 a sněmovního rozpočtového výboru Helenou Langšádlovou. Dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně sněmovního rozpočtového výboru, místopředsedkyně strany /TOP 09/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A se stínovým ministrem financí sociální demokracie Janem Mládkem. Dobrý den.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/

Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Mládku, jaké změny z těch, co dnes přijala vláda, jsou podle vás nejvíc diskutabilní?

Jan MLÁDEK

No, především nejhorší je ta metoda, jakou vláda funguje, všichni, veřejnost, občané, podnikatelé s hrůzou čekají, co z nich zase vypadne, protože ta předvídatelnost je strašně malá a po každém zasedání je to všechno, všechno jinak. Teďko například máme stále platné to, že od 1. ledna příštího roku má být DPH jednotné 17,5 procenta. Pokud ho chtějí změnit, mají co dělat. Vypadá to tak, že oni reformují, co reformovali a vypadá to, jak v té pohádce, když ten král říká: "Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil." Abych to doložil konkrétně, tato vláda již prosadila v parlamentu zrušení superhrubé mzdy od 1. 1. 2014 a zavedení sazby následně 19 procent. Teď ještě, než to vstoupilo v platnost, už to zase mění, bude to 20 procent, takže největší hrůza je z toho, co z nich zase vypadne po tom, co se ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tedy malá předvídatelnost.

Jan MLÁDEK

... koalice sejde.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní Langšádlová, co říkáte na výhrady pana Mládka, tedy že lidé nemůžou počítat jak podnikatelé, tak jednotlivci s tím, co vláda vymyslí příští den, když to shrnu?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já rozumím tomu, že vyšší předvídatelnost daňového systému by byla dobrá, já ale musím reagovat na vývoj, který je okolo nás a který je i v České republice, my všichni víme, že ten předpokládaný růst 2,5 procenta v tuto chvíli nebude dosažen a pravděpodobně i v budoucích letech hospodářství v České republice se bude pohybovat, pohybovat v nižší úrovni, my jsme byli v těch uplynulých letech zvyklí, a na to je potřeba včas reagovat tak, abychom se nezadlužovali do míry, která byla pak dlouhodobě neudržitelná. My bychom si opravdu velice přáli, aby již v roce 2016 bylo možné sestavit vyrovnaný rozpočet ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ale nejde to tedy, pardon, paní poslankyně, bez těchto změn, protože i někteří ekonomové upozorňují na to, že ta nízká předvídatelnost nebo, lépe řečeno, časté změny daňového systému jsou velmi komplikující, hlavně pro podnikatele.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já si opravdu myslím, že není šťastné to, že to, že dochází k těm změnám poměrně často a že ta předvídatelnost není, není vysoká. Rozumím tomu, ale my žijeme v nějaké politické, politické realitě a hledali jsme cesty nějakého kompromisu v rámci stávající koalice, jak dosáhnout vlastně toho plánovaného schodku pro rok 2012, konkrétně 105 miliard, protože my pořád, pořád máme, byť samozřejmě dělají se opatření jak na příjmové, tak výdajové stránce, tak pořád máme schodkový rozpočet a pořád nás dluhová služba stojí téměř 80 miliard ročně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Mládku, kdy by se sociální demokracie teď dostala do vlády, jaká opatření primárně zruší konkrétně?

Jan MLÁDEK

No, tak jsou, je několik jednoduchých opatření, které znamenají dramatické úspory, první je zrušení druhého pilíře penzijní reformy, hned se ušetří 20 miliard.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Já myslím, co byste zrušili z toho, co teď vláda prosazuje.

Jan MLÁDEK

Myslíte, co teď prosazujeme. No, já bych chtěl říct k tomu, co vláda teďko dělá, ona zoufale nerozumí ekonomickým problémům a strašlivě podporuje ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Prosím konkrétně ...

Jan MLÁDEK

... konkrétně, já vám to povím konkrétně, ona, tady je to vidět, jak zachází s tou DPH, jak podsekává domácí poptávku, že nepochopila důležitost domácí poptávky a stále žijou v takové nějaké divné iluzi, že z 75 procent náš HDP závisí na dovozu a takto prostě není, je to skoro přesně naopak, když každá vydaná koruna dá 70 procent domácí poptávky a pouze 30 procent dovozu, kdyby tohle to věděli, tak by se chovali minimálně tak, že se nebudou snažit destruovat tu poptávku domácího obyvatelstva, například těch důchodců, na které si z nějakých nepochopitelných důvodů zasedli, zasedli speciálně, protože tohle to skončí tím, že ti důchodci nebudou nakupovat a nebude, nebude práce pro české firmy, nebude zaměstnanost, oni dělají všechno pro to, aby nastartovali tu řeckou spirálu a to přesto, že o tom Řecku tak s láskou mluví, ale přece ten problém je v tom, že jestliže se příliš škrtá a dusí se domácí poptávka, tak klesne HDP ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tak neroste ekonomika.

Jan MLÁDEK

... klesne HDP, nevyberou se daně, vznikají potřeba dalších škrtů a spirála se rozjíždí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Paní poslankyně Langšádlová, to je výhrada, počítáte s tím, že by mohla ta úsporná opatření přiškrtit ekonomiku, že by to mohlo mít i opačný efekt, jak varuje pan Mládek.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Že se přeřekl pan Mládek, že hovořil o dovozu a jeho podílu na hrubém domácím produktu, ale já  jsem přesvědčena, že je potřeba naopak podporovat expert, podporovat export a my děláme ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Dobře, pojďme k těm škrtům, jestli se, ano ...

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Protože právě podpora exportu může k růstu hrubého domácího produktu, zvyšování zaměstnanosti a k růstu ekonomiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A tedy i vyrovnat ty škrty.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

A do budoucna i vyrovnat vlastně fiskální situaci, my jsme přesvědčeni, že to má být cestou podpory exportu, máme konkrétní kroky připraveny k vyrovnávání úrokových sazeb pro exporty, pro exportéry a že jsme přesvědčeni, že to je ta správná cesta, jak podpořit hospodářský růst.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane Mládku, předseda vaší strany Bohuslav Sobotka se dnes nechal slyšet, že ani sociální demokracie, pokud by se dostala do vlády, se nevyhne úsporám, není to spíš i tak, že jste v podstatě rádi, že nepříjemná opatření za vás udělá tato vládní koalice.

Jan MLÁDEK

Ale ono, ono je to přece, přece složitější. Část těch opatření nepochybně zůstane, zůstane zachována i za případné vlády vedené sociální, sociální demokracií. Například já musím říct, jsou tam některé věci, které rušit nebudeme, například progresivní zdanění, které oni chtějí zavést dočasně, tak bude trvalé, zrušení stropů na zdravotní pojištění, to je to, to je to samé, strop pro OSVČ, který stanovili na 2 miliony, ano, je třeba dát ještě dolejc, na jeden milion, a ty paušály vrátit k roku 2004. Zvýšení daně z nemovitostí o jeden procentní bod, to je také nepochybně krok správným směrem, ale jsou tam ty kroky i špatné, protože podívejte, to, co paní poslankyně říkala, ano, je třeba podporovat export, ale ne si myslet, jako si myslí část současné vlády, že se tím vyváže závislosti na Bruselu, ono totiž ten, ta Evropská unie ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Abychom se nedostali zase k úplně něčemu jinému, pane Mládku, teď jsem se ptala na to, jestli jaksi počítáte s tím, že některé úspory zůstanou. Paní Langšádlová, vy jste chtěla ještě krátce reagovat?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Ne, já jsem chtěla říct, že nám nejde o vyvázání se závislosti na Bruselu, my jsme jenom přesvědčení, že export České republiky se má více diverzifikovat, musí se udržet stávající exportní trhy, ale musíme hledat i nové příležitosti.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Tolik místopředsedkyně TOP 09 a sněmovního rozpočtového výboru Helena Langšádlová. Děkuji taky stínovému ministru financí ČSSD Janu Mládkovi. Děkuji oběma, na shledanou.

Jan MLÁDEK

Na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Úsporné plány vlády, konkrétně jejich dopad na byznys i zaměstnance probereme zhruba za půl hodiny v diskusi Ozvěn dne.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 11. 4. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme