Langšádlová: Kolegům z ODS nerozumím

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

4. 9. 2012

Jan BUMBA, moderátor

Vláda potřebuje pro přehlasování Senátu, který návrh vrátil, nejméně 101 hlasů ve sněmovně. Ve sněmovním studiu Českého rozhlasu je místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny Helena Langšádlová, vítejte, dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny

Dobrý večer.

Jan BUMBA

A také poslanec KSČM a člen tohoto rozpočtového výboru Jiří Dolejš. Dobrý den i vám.

Jiří DOLEJŠ, poslanec /KSČM/

Hezký večer.

Jan BUMBA

Paní Langšádlová, jak se jako koaliční poslankyně díváte na to, co se děje v klubu ODS, na to váhání části poslanců ODS, zda podpoří zvýšení DPH?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Pro mě je to naprosto nepochopitelné, protože titíž poslanci pro ten návrh již několikrát hlasovali, je potřeba říci, že se ani zdaleka nejedná jenom o zvýšení DPH, ale je to součástí balíčku, který je velmi vyvážený, obsahuje mnoho, mnoho prvků, jako je solidární přirážka, zvýšení srážkové daně vůči daňovým rájům, zrušení stropu pojistného na veřejné zdravotní pojištění a další kroky, které by měly vést ke konsolidaci našeho rozpočtu.

Jan BUMBA

Nemáte pro to tedy žádné vysvětlení, neměla jste možnost se zeptat třeba pana Tluchoře nebo některého z kolegů?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Samozřejmě, že tady se o tom celý diskutuje, my nerozumíme kolegům a já to vnímám spíše jako vnitřní problém ODS.

Jan BUMBA

A čím si to vysvětlujete, že právě teď, jak jste říkala, že titíž poslanci už pro tyto návrhy hlasovali a teď říkají, že ruku nezvednou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Jak jsem říkala, já to opravdu nevnímám jako protest vůči konkrétnímu návrhu zvýšení DPH, protože tento návrh je tím, tím návrhem, který v této chvíli, v této chvíli nejméně škodí, nejméně ohrozí naší konkurenceschopnost a zaměstnanost.

Jan BUMBA

Tak, pojďme teď k tomu návrhu jako takovému, říkáte, že nejméně škodí, zároveň ale proti plánu na zvýšení DPH se ozývají už i mnozí ekonomové, podle nich to dále podváže spotřebu. A v tuhle chvíli to není ideální způsob, přesto myslíte, paní Langšádlová, že to je ta nejlepší nebo, řekněme, nejméně špatná možnost?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Žádný politik, zejména pravicový politik, není nadšen z toho, že se má zvyšovat daňové zatížení. Na druhou stranu složená daňová kvóta v České republice patří k těm spíše nižším v rámci Evropy, je na úrovni 35 procent, v Německu je to 38 procent, v Dánsku 37 procent. A určitě jsem spíše pro zdanění spotřeby, než pro zdaňování výkonu nebo dokonce pro zdaňování práce.

Jan BUMBA

Pane Dolejši, vaše strana je proti takovémuto zvýšení DPH, těší vás tedy to, co během dneška slyšíte z poslaneckého klubu ODS?

Jiří DOLEJŠ

Tak já si samozřejmě myslím, že by se měla změnit koncepce hospodářské politiky, že samotný tento zákon bude jenom drobným, řekněme, výsledkem, který může k tomu celkovému cíli přispět. Ale na druhou stranu se nedivím, že narůstá napětí uvnitř vládní koalice, i uvnitř ODS, protože ten tlak voličů je možná ten faktor, který prostě vede kolegy k přemýšlení, že pan ministr Kalousek není ani tak politik konzervativní jako setrvačný, že zkrátka se nehodlá věnovat změně myšlení, která je v Evropě všude běžná, zkrátka, že proškrtat se k blahobytu nelze, že podpora růstu je nutná, pravda je, že tenhle ten zákon má objem několika málo miliard, kdyby několika málo miliardám padla vláda, no, tak by bylo vidět, že tato vláda moc nevydrží, ale je věcí pana Kalouska, proč právě na takové, na takovéto dílčí věci říká buď a nebo. Já si myslím, že ...

Jan BUMBA

To neříká pan ministr Kalousek, o tom, že by to bylo možné spojit s osudem vlády, hovořil premiér Petr Nečas, ale pokud dovolíte, pane Dolejši, vy jste říkal, že ministr financí jakoby nechtěl vidět, že není možné se proškrtat k blahobytu, ale zvýšení DPH, to přece není škrtání.

Jiří DOLEJŠ

No, to jistě, ale pan Kalousek samozřejmě musí vědět, že tento druh růstu daní nepřispívá růstu, že zkrátka pasivní opatření, a to jsou škrty, anebo to jsou takové daňové opatření, která se snadno vybírají, ale nejsou komfortní s politikou růstu, takže to je to špatné. Aktivní podpora by byla rozvolnit onu politiku, oddlužování, zpomalit ji, věnovat se jiné struktuře daňových příjmů, která by neměla ty dopady na menší firmy, na domácnosti, a že už je daňová politika za zenitem, to je zřejmé i z toho, že klesá její výběr, zkrátka už další zvyšování nepřímých daní nemůže přinést ani ten rozpočtový výnos, který se očekává, na příští rok je připravený státní rozpočet, který už musí redukovat tyto věci, protože spotřeba klesá jak vládní, tak domácností ...

Jan BUMBA

A jestli jsem to správně pochopil, tak KSČM by tedy nesnižovala schodek rozpočtu tak rychle, jak chce vláda Petra Nečase?

Jiří DOLEJŠ

No, já si především myslím, že to už je realita, že se do této trajektorie dostáváme a teď jde jenom o to, jestli k tomu aktivně přistoupíme a využijeme tu prorůstovou politiku, anebo jestli si něco namalujeme na papír a pak zjistíme, že tomu tak není a pak budeme jenom pasivně to vysvětlovat a znovu se snažit dořešit to dodatečnými škrty. V roce 2009 se neustále měnil rozpočet, je velká naděje, že v roce 2013, když se bude opírat o tento zákon, budeme ten rozpočet stejně muset znovu a znovu měnit.

Jan BUMBA

Paní poslankyně Langšádlová, je z vašeho pohledu nutné trvat právě na tomto tempu snižování rozpočtového schodku, pro který je potřeba právě třeba i, jak říká ministr financí, zvýšit sazbu, obě sazby DPH?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak i když přijmeme ten fiskální balíček, tak náš schodek pro příští rok bude ve výši asi 100 miliard korun, a je potřeba říci, že každé zadlužení státu oslabuje suverenitu každého státu, můžeme to vidět dnes, dnes v jižní Evropě, ty peníze, které vydáváme na úroky, na úroky, nám někde chybí, úroky jsou již dnes jednou z nejvyšších položek našeho státního rozpočtu.

Jan BUMBA

Pane Dolejši, pokud by, pokud by komunisté nechtěli zvyšovat daň z přidané hodnoty, jak by chtěli posílit příjmy rozpočtu?

 

Jiří DOLEJŠ

Tak především si myslím, že sám dluh není něco démonického, je třeba pouze ten dluh zvládat, aby teda státní suverenitu musely ztratit takové země, jako jsou Spojené státy, které dneska jsou jedny z nejzadluženějších na světě, samozřejmě my jsme malá ekonomika, pro nás je to složitější, ale ten podíl dluhu se pohybuje někde přes 40 procent HDP a patříme k favoritům v Evropské unii ...

Jan BUMBA

A kdybyste, kdybyste ten ...

Jiří DOLEJŠ

... ten prostor tam je prostě.

Jan BUMBA

Ptal jsem se na to, kde byste hledali příjmy rozpočtu?

Jiří DOLEJŠ

Ta struktura, co je, by měla být jiná, například opakovaně mluvíme o větší progresi u příjmových daní, to znamená, nechat ty, co vydávají, vydělávají méně, ale více zdaňovat solidárně u těch vysokopříjmových skupin, to, co navrhuje balíček, je velmi, je velmi kosmetická záležitost, progrese u majetkových daní, korporátní daně pro velké firmy, to je velmi důležité, protože tam se skrývá nemalý výnos. No, a pak samozřejmě jsou tady kapitálové, kapitálová oblast, to znamená, finanční transakce, dividendy, to jsou věci, které dneska se ve světě zdaňují, protože svět kapitálu prostě měl dobré období a teď by se měl solidárně podílet na zahojení těch jizev, které teď vznikly a nemohlo znovu přijít dobré období.

Jan BUMBA

Paní Langšádlová, vy jste vysvětlovala svůj názor na strukturu toho daňového zatížení a prosím ještě k té věci, jestli si myslíte, že se na otázce vyšší DPH, teď vidíme problémy v ODS, jestli se na to může rozložit vládní koalice?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

No, tak to riziko tady v tuto chvíli samozřejmě je, protože, protože tento fiskální balíček je velmi zásadním zákonem a pokud nebude přijat, tak opravdu se vytrácí smysl existence této vlády.

Jan BUMBA

Místopředsedkyně TOP 09, poslankyně Helena Langšádlová. Děkujeme. Na shledanou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Děkuji, hezký večer.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 4. 9. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme