Langšádlová: Důchodcům v nesnázích pomůže sociální systém

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

4. 5. 2012

Jan BUMBA, moderátor

Zatímco o některých bodech z úsporných plánů vlády je levicová opozice ochotna diskutovat a u některých dokonce nepřímo připouští, že by k nim sáhla sama, tak nižší valorizaci penzí vládě neodpustí. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek připouští, že jde o nepopulární krok, který však prý je nutný v zájmu snížení rozpočtových schodků. Opozice ale argumentuje, že snížení valorizace na třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd způsobí některým důchodcům závažné problémy. V našem sněmovním studiu je teď poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Dobrý den.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, poslankyně /TOP 09/

Dobrý den.

Jan BUMBA

A místopředseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Lubomír Zaorálek. Vítám vás, dobrý den.

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR /ČSSD/

Také dobré odpoledne.

Jan BUMBA

Paní Langšádlová, nezviklala vás v žádném ohledu dnešní vystoupení kolegů z opozice, jste přesvědčena o tom, že jedinou možnou cestou je takto přiškrtit důchodce?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Žádný politik nenavrhuje takovýto návrh snížení růstu důchodu rád. Je potřeba říci, že je potřeba tento návrh vnímat v souvislosti s dalšími návrhy, které se dotknou všech skupin naší společnosti. Pokud bychom znali jinou cestu, jak stabilizovat naše veřejné rozpočty, jistě bychom jí zvolili.

Jan BUMBA

Ale když se podíváme do reálné situace, tento týden třeba vydal ombudsman varovnou zprávu, podle ní řadě důchodců po zaplacení nájmu zůstává méně než 2 tisíce korun na měsíc. V takové situaci to se počítá každá koruna. Jak mají ti lidé vyjít, když jim penze neporoste ani o inflaci.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak určitě zde máme sociální systém, který v případě, v případě, že ti důchodci se dostanou do situace, kdy by měli nárok na příspěvek například na bydlení, tak ho dostanou. Ale je potřeba hovořit i o solidaritě v rámci jednotlivých rodin a stát by opravdu k té podpoře měl potom přistupovat v případě, že nemůže rodina podpořit svého seniora v rodině.

Jan BUMBA

Takže ti lidé se mají spolehnout na podporu z rodiny?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

A tak to by mělo být přece přirozené ve společnosti, ta podpora ze státu je, máme tady samozřejmě důchodový systém, my důchody valorizujeme, ale solidarita v rodině tady po staletí byla a věřím, že ve většině rodin i funguje dnes.

Jan BUMBA

Pane Zaorálku, v takto výjimečné situaci, výjimečné rozpočtové hospodářské situaci, může to takto fungovat, lidé se prostě spolehnou na podporu rodin?

Lubomír ZAORÁLEK

Já si myslím, a to je strašně vytržené, podívejte, tady přece vůbec dneska není ani ujasněno ekonomicky, jestli ty další škrty a úspory nejsou naopak opatřeními, který tu ekonomiku ženou do recese, to znamená, tady je to jako jedno opatření, které navíc má obrovský dopad na dva a půl milionu lidí, tak je tady vytrženo z kontextu té celkové strategie ekonomické, a tvrdí se, že se to musí udělat, a přitom ono to je bezprecedentní, protože takovýmto způsobem tady vlastně změnit ty parametry penzijního systému navzdory tomu, že se vždy slibovalo, protože ty nárůsty DPH, že to bude kompenzováno důchodcům, to je podle mě obrovský zásah a mně vadí to, že pan ministr Drábek o této věci skutečně nejednal s partnery, s těmi organizacemi, které ty seniory zastupují, oni by mu řekli, že ty náklady na tento rok se odhadují, že budou stoupat /nesrozumitelné/ bydlení 15 procent, z toho bydlení 8, 12 procent a on do toho vstupuje podle mě naprosto směšnou valorizací, která to samozřejmě ani zdaleka nepokryje.

Jan BUMBA

Ale myslíte, pane Zaorálku, nezlobte se, že vám skáču do řeči, ale je možné v současné situaci, v situaci nulového hospodářského růstu, nadále valorizovat penze tím dosavadním způsobem, má na to stát?

Lubomír ZAORÁLEK

Ano, možná ten stát právě nemá na tyto úspory, podívejte se, tady jde o to, že když vy snižuje tu koupi schopnou poptávku, tak tu ekonomiku dále srážíte na kolena, to vůbec není tak, že když si budete utahovat opasek a stále škrtit, tak z toho nastartujete ekonomický růst, takhle to prostě nefunguje, to znamená, tady je, tady není základní ekonomická rozvaha, jestli tyto úspory jsou něco, co vůbec nám ekonomicky pomůže, ti lidi budou strádat a vlastně to nepomůže žádnému ekonomickému startu.

Jan BUMBA

Jinými slovy říkáte, že to dále sníží spotřebu a to zase podváže hospodářský růst.

Lubomír ZAORÁLEK

A nás to vnáší do spirály, do recese se dostáváme, to znamená, to není ekonomicky analyzováno, a ty dopady jsou asociální, a nejhorší je, že ti lidé prostě budou třít bídu s nouzí a vlastně to nebude mít žádný efekt.

Jan BUMBA

Paní Langšádlová, pan Zaorálek vyslovil zajímavou myšlenku, že stát nemá na tyto úspory?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Já nesdílím pohled pana místopředsedy Zaorálka, my naopak nemáme na to ještě více zvyšovat naše zadlužení, naše zadlužení a respektive schodek našeho státního rozpočtu i po všech opatřeních je ve výši 100 miliard korun. Naše zadlužení je ve výši jednoho bilionu 600 miliard a jenom obsluha státního dluhu nás stojí okolo 80 miliard ročně. A to budeme muset zaplatit, to je to, co nás svazuje, a to, co nás bude svazovat do budoucna.

Jan BUMBA

Pane Zaorálku, ano, prosím.

Lubomír ZAORÁLEK

My jsme dneska slyšeli guvernéra Miroslava Singera, který ráno při zprávě o inflaci nás informoval, že ta zrychlená fiskální konsolidace, ke které došlo v průběhu teď roku 2011/12 snížila ekonomický růst o jedno procento. To znamená, ty škrty a úspory doložil pan Singer, že nás opravdu brzdí, a to je velmi vážný problém, a zároveň řekl, že předpokládá inflaci na příští rok do 4 procent. To znamená, jestliže se ta inflace bude jenom z třetiny kompenzovat, kdy je poměrně vysoká, tak to opravdu vážně těm seniorům uškodí nebo to sníží jejich životní úroveň, ale zároveň jsme od pana guvernéra slyšeli, že to zrychlení té fiskální konsolidace je prostě problematická věc.

Jan BUMBA

Paní Langšádlová, prosím jenom velice krátce, základní informace, kolik by měl stát ušetřit na té nižší valorizaci?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Několik desítek milionů korun, ale je potřeba také hovořit o tom, že my bychom mohli v tuto chvíli, my bychom mohli v tuto chvíli tento krok ještě odložit, ale je potřeba říci, že i z hlediska demografického vývoje bychom do budoucna nebyli, nestáli před tím, jestli snížit rychlost valorizace, ale museli bychom snížit celkovou úroveň důchodu tak, jak tomu se musely některé státy již přikročit.

Jan BUMBA

Já oběma velice děkuji za vaše názory, děkuji za rozhovor, to byla poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. A místopředseda Poslanecké sněmovny, sociální demokrat Lubomír Zaorálek.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 4. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme