Langšádlová: Diskuse s ministrem není dýka do jeho zad

Komentář poslankyně Heleny Langšádlové

8. 4. 2011

Rozumím, že se média snaží připoutat pozornost čtenáře dramatickými nadpisy. Není však možné zcela měnit realitu a dokonce vyvolávat zdání sporů. Parlamentní listy vydaly článek s názvem Dýka z TOP 09 do Kalouskových zad. Za onu „dýku" je vydáván názor poslanců TOP 09 o odlišné formě zachování daňového zvýhodnění úvěrů za účelem bydlení.

Skutečnost je taková, že ministr financí přišel s návrhem daňové reformy, kterou TOP 09 jako změnu systému plně podporuje. Přinese totiž výrazné zjednodušení a snížení administrativních nákladů poplatníků i státu v řádu miliard korun. V rámci ní dojde i ke zrušení asi třech desítek výjimek. Ministr financí rovněž navrhuje, aby byla změněna podpora úvěrů na bydlení. Na smlouvy uzavřené od 1. ledna 2012 by již nešlo odečíst úroky ze základu daně. Na smlouvy uzavřené do 1. ledna 2012 by se vztahoval nižší roční limit maximálního odpočtu úroků, který by se snížil ze současných 300 tisíc Kč na 150 tisíc Kč.

Na toto téma jsem s panem ministrem vedla velmi věcnou debatu a sdělila mu svůj názor, že změna podpory by se mohla provést jiným způsobem. Nedocházelo by k dělení smluv podle data uzavření, ale limit u všech by se snížil např. na 80 tisíc Kč. To by znamenalo, že by jej zcela mohly využít středně příjmové rodiny s dětmi, které si pořizují byt či menší dům. Pan ministr vzal tento názor na vědomí s tím, že jej považuje za významnou (byť dle jeho názoru nesystémovou) politickou prioritu a bude se jí zabývat. Jedná se totiž o změnu parametru daňové reformy, která nijak nenabourává její koncepci.

Není pravda, že by ministr financí spustil akceptováním návrhu lavinu požadavků na další výjimky, nebo že by „porušil svou přísahu". Program TOP 09 i programové prohlášení vlády uvádí podporu vlastního bydlení jako prioritu, kde by měla být daňová podpora určitým způsobem zachována (stejně jako podpora vědy a výzkumu, rodin s dětmi nebo charity). Nyní pouze vedeme debatu s panem ministrem o tom, v jaké formě bude zachována a na jaké skupiny obyvatel by měla být zaměřena.

Velmi tedy prosím o to, aby seriózní a věcná diskuse nebyla vydávána za „dýku v zádech".

Helena Langšádlová,
místopředsedkyně Rozpočtového výboru PS PČR
parlamentnilisty.cz, 7. 4. 2011, Rubrika: Politici voličům

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme