Langšádlová: Demotivující návrhy soc. dem.

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

18. 3. 2013

moderátor

Až ČSSD vyhraje příští volby do sněmovny a sestaví kabinet, chce zvyšovat daně. Jak, o tom hlavní opoziční strana mluvila asi před hodinou. Nejvíce budou sociální demokraté zasahovat do daně z příjmu, což se dotkne skoro každého. Firem, živnostníků, ale i zaměstnanců. DPH, proti jejímuž zvyšování sociální demokracie bojuje, ale na druhou stranu jako vládní strana snížit nechce. A ČSSD také respektuje, že živnostníci potřebují lepší podmínky, než mají zaměstnanci. Prohlásil to její stínový ministr financí Jan Mládek. Upřesňoval tak své výroky z víkendového sjezdu ČSSD. Za slova, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění a parazitují tak na zaměstnancích, si totiž vysloužil kritiku jak od podnikatelů, vlády, tak i svých spolustraníků. A dokonce za ně čelí trestnímu oznámení. Podle strany soukromníků podněcoval k nenávisti vůči skupině osob. Naším hostem je teď právě Jan Mládek, stínový ministr financí ČSSD, dobrý den.

Jan MLÁDEK, stínový ministr financí /ČSSD/

Dobrý den.

moderátor

A na druhé lince je Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny. Dobré poledne.

Helena LANGŠÁDLOVÁ, místopředsedkyně strany a rozpočtového výboru sněmovny /TOP 09/

Dobré poledne.

moderátor

Pane Mládku, nejprve na úvod kvůli vašemu výroku o parazitujících živnostnících čelíte trestnímu oznámení. Vy jste se sice za ten výrok omluvil, nicméně, co tomu říkáte?

Jan MLÁDEK

Já k tomu nemůžu nic moc říct, protože jsem to, jsem to neviděl. A znám to jenom ze sdělovacích prostředků asi hodinu, tak až to uvidím, tak se vyjádřím.

moderátor

Dobře, pojďme k tomu, co jste dnes hlavně představovali. Proč chcete jako ČSSD, strana, pokud zvítězíte ve sněmovních volbách, a budete sestavovat vládu, sahat nejvíce na daň z příjmu?

Jan MLÁDEK

No to je výsledek našich, našich debat. A já bych trošku chtěl upřesnit vaše slova. My chceme pouze zvýšit tu horní sazbu daně z příjmu fyzických osob, která je již zavedená od prvního ledna roku 2013 ve výši, ve výši 22 procent. My jí chceme zvýšit na 28,3, pokud je to počítáno přes superhrubou mzdu. A tato, tato sazba již dnes platí pouze pro lidi s příjmem nad sto tisíc korun měsíčně. Což znamená, že se 97 procent fyzických osob vůbec, vůbec nedotkne. A náš návrh je v tom, že stejná skupina by platila o 6 procentních bodů více, pokud bysme vládli a rozhodovali o té věci.

moderátor

Paní Langšádlová, přinese podle vás progresivní zdanění onen kýžený efekt, který očekává ČSSD, je pro vás přijatelné, aby třeba banky, nebo operátoři platili 30 procentní daň?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak opravdu tento návrh má svá rizika. Sociální demokracie tady několik měsíců kritizuje vládu za zvyšování daní. A první zpráva, se kterou přichází, je, že daně budou zvyšovat ještě více. My žijeme ve velmi otevřeném světě, v globalizovaném světě. A je tady veliké riziko, že vlastně tyto právnické osoby odejdou, odejdou z našich trhů a budou, budou registrovány jinde. A v případě, a v případě zdanění fyzických osob, tam i v tuto chvíli jsme museli přistoupit s ohledem na úroveň sociálního pojištění na solidární daň. Avšak, avšak je ještě větší zdaňování, je demotivující, je demotivující. A nejsem přesvědčena, že cokoliv přinese. Protože už teďko ty vysokopříjmové skupiny přirozeně platí výrazně více.

moderátor

Pane Mládku, to, co zmiňovala paní Langšádlová, o tom mluvil i premiér a šéf ODS. Ten říká, že vaše opatření, které nazývá masivním zvýšením výdajů i daní, že povedou k útlumu podnikání. Ale hlavně k vyšší nezaměstnanosti, popřípadě k odlivu mozků do zahraničí, nebo odchodu těch firem. Počítali jste s tím, mysleli jste na to?

Jan MLÁDEK

Já budu reagovat, reagovat na všechno. Především jsem rád, že paní poslankyně Langšádlová jaksi přiznala to, že progresivní zdanění zavedla tato vláda, byť mu pokrytecky, pokrytecky říká solidární, solidární daň. Čili týká se to tří procent. A pro tyto tři procenta, i těch 38 procent hrubé mzdy, nebo 28,3 procenta superhrubé mzdy je stále jedno z nejnižších zdanění v Evropě. V západní Evropě rozhodně tyto skupiny mají vyšší zdanění. Je možné samozřejmě, se můžou přestěhovat do Ruska, kde budou mít zdanění nižší, ale předpokládám, že ty ostatní náklady je od toho, od toho odradí. Čili toho bych se vůbec nebál. Co se týče, co se týče podnikatelských subjektů, je přece problém v tom, že my to chceme dělat pouze ve třech oborech, které jsou do značné míry oligopolní. A to jsou telekomunikace, energetika a bankovnictví. A všechny tyto obory generují neuvěřitelně vysoké zisky. A velká část těch zisků odtéká do zahraničí. A my bysme byli rádi, aby taky český stát z toho dostal o něco, o něco větší podíl. A to procento zase není až tak dramatické při těch, při těch 30 procentech oné, oné, oné sazby. A tyto podniky nikam neodejdou, protože by přišly o pro ně velmi výhodný, výhodný český trh. Co se týče celkové situace, tak problém pana premiéra je, že pokud má ten, ten recept na to, co udělat s hospodářským, s hospodářským růstem, tak by ho měl aplikovat, protože za jeho vlády se loni ekonomika propadla o mínus 1,2 procenta. Což má dramatické dopady do platů zaměstnanců, do nezaměstnanosti. To, co je třeba udělat, jsou.

moderátor

Pojďme ale spíše k tomu, co byste dělali vy, pokud byste byli ve vládě. A teď jsme mluvili o těch velkých společnostech, pokud jde o ty drobné živnostníky, přeci jen podle vás, pane Mládku, nenesou už teď vysoká rizika, ať už jde o podnikání, o platební morálku, administrativní zátěž, málokterý z nich si může dovolit být třeba nemocný. Proč byste je finančně ještě víc zatížil?

Jan MLÁDEK

Ano, já jsem sdělil na naší tiskové konferenci. A je to i v našem zájmu, že živnostníci proto, že podnikají a nesou ony podnikatelská rizika, nejistotu, jestli jim někdo zaplatí, nutnost vést účetnictví, běhat po úřadech, že by měli být zvýhodněni vůči zaměstnancům. Ale to zvýhodnění by mělo být tak v rozsahu 20 až 30 procent a ne tak, jak je to, jak je to dnes, kdy například platí v průměru dvakrát nižší zdravotní pojištění za tu samou péči, kterou dostávají z veřejného systému zdravotnictví. Prostě ty rozdíly se dopracovaly neuvěřitelných rozměrů. A já, protože pamatuji začátky této věci, tak na začátku 90. let živnostníkům byly poskytnuty poměrně velké úlevy, protože se řeklo, že bylo 40 let komunismu, kdy živnostníci byli zakázáni, a že je třeba jim umožnit "akumulaci" kapitálu. A udělat lepší podmínky, aby mohli rozběhnout své podnikání. Pak se nějak trošku zapomnělo, že to mělo být jenom dočasné opatření.

moderátor

Paní Langšádlová, přeci jen neměly by takzvané OSVČ, osoby samostatně výdělečně činné přispívat více do toho státního rozpočtu, když ne na daních, tak třeba poté, co by se jim snížily ty výdajové paušály?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak v každém případě si myslím, že jim musí zůstat nastávající úrovně odvod na sociální a zdravotní pojištění, protože oni opravdu jsou výrazně méně chráněni, než zaměstnanci. A co se týče výdajových paušálů, my jsme se k tomu už několikrát vyjadřovali. My bysme chtěli, aby byly vráceny na úroveň, která byla před rokem 2004. To znamená, aby úroveň výdajových paušálů odpovídala skutečně výdajům. Měla by to být úleva jenom z hlediska snížení administrativy pro, pro živnostníky. Ale obecně bych velmi výrazně chtěla varovat před zvýšením odvodu na sociálního, na sociální pojištění. Protože to je zdanění práce. A tyto návrhy nepovedou k ničemu jinému, než k zvýšení nezaměstnanosti a snížení konkurence schopnosti.

moderátor

Ještě krátce z jiného soudku. Pane Mládku, vy bojujete proti zvyšování sazeb daně z přidané hodnoty. Ta se nepřímo týká všech. Proč byste je tedy po volbách nesnižovali?

Jan MLÁDEK

Ten, ten výdaj. Jednak bych chtěl říct ještě jednu věc, že jsem velmi rád, že paní poslankyně zastává daleko konstruktivnější pozici v této věci, než někteří představitelé ODS. A stejně tak místopředseda její, její strany. A co se, co se týká, co se týká DPH, ten hlavní argument, proč, proč to nesnížit, je, že není zejména tu dolní sazbu, že je velké riziko, že při snížení nemáte žádnou jistotu, že se to promítne do finální ceny. Protože bohužel ta zkušenost je taková, že když se ta DPH zvyšuje, tak je zpravidla plně promítnutá. A když se snižuje, tak bohužel obchodníci mají tendenci si tam ponechat vyšší marži. A vy jako stát nemáte moc možností tohle to ovlivnit.

moderátor

Paní Langšádlová, proč klesá podle vás výběr daní? Znamená to, že se vládě nedaří bojovat s daňovými úniky?

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Tak já si myslím, že vláda přistupuje k několika naprosto konkrétním krokům v boji s daňovými úniky, například v tuto chvíli se připravují zákony, které se týkají kaucí při prodeji s pohonnými hmotami, s lihovinami. Ale já věřím, že tyto kroky přinesou své ovoce. Stejně tak v tuto chvíli sice probíhá o něco méně kontrol finančních úřadů, ale mají větší efekt. A to si myslím, že svědčí o tom, že, že lépe pracují, že opravdu to má své, své výsledky.

moderátor

Říká Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09 a rozpočtového výboru sněmovny. Naším hostem byl také stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. Díky a na slyšenou.

Helena LANGŠÁDLOVÁ

Na slyšenou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 18. 3. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme