Langšádlová: Budeme věcná opozice bedlivě sledující veškeré návrhy vlády

Rozhovor s místopředsedkyní TOP 09 Helenou Langšádlovou

29. 1. 2014

Co byste popřála nově vzniklé vládě?
Chtěla bych této vládě popřát hodně úspěchů a sil při řízení České republiky.

Které výhrady jsou podle Vás nejpatrnější? Protože samozřejmě TOP 09 často mluví o tom, že splnit sliby, co se týče ekonomické náročnosti, je v podstatě nemožné. Co dalšího?
Tato vláda se bude potýkat se spoustou úskalí. Bude v permanentním konfliktu zájmů už z hlediska pozice svého místopředsedy Babiše. Tato vláda ale také do budoucna ohrožuje Českou republiku rozpočtovou nestabilitou, protože slibuje ve svých cílech navýšit výdaje státního rozpočtu o 60 až 70 miliard korun, aniž by říkala, kde na to vezme. Takže my si určitě počkáme na další kroky. Nicméně určité i vnitřní rozpory můžeme vidět již dnes. To znamená, že pokud nám jedna strana této vlády například říká, že nebudou zvyšovat sektorové daně a další člen koalice říká, že k tomu klidně přistoupí. A takto bych mohla pokračovat, těch rozporů je tam celá řada.

Na druhou stranu, skutečně v tom budoucím programu nemůže být nic, s čím by TOP 09 souhlasila?
Jedna zásadní věc, která je pro mě velmi důležitá, je proevropská orientace této vlády. Myslím si, že to je mimořádně důležité pro budoucnost České republiky, aby byla aktivním partnerem v rámci Evropské unie. To je věc, kterou bych ráda ocenila.

Snížení sazby DPH není téma, které by TOP 09 ocenila?
To není téma, které by TOP 09 ocenila. Ono je hezké říkat, že bude sníženo DPH, ale druhá věc je udržet veřejné rozpočty v nějakém přijatelném rámci. Jedna věc je, co dnes vláda říká a druhá věc je, co bude konat. Samozřejmě žádný politik není rád, když musí přistoupit k tak nepopulárnímu kroku, jako je zvyšování daní.

Protože k tomu musela přistoupit i vláda, ve které byla TOP 09...
Ano, ale to samozřejmě nikdo nedělá rád. My jsme udělali konkrétní opatření na zvýšení výběru daní. Proto se také dnes DPH vybírá ve výrazně vyšší částce, než v předchozích letech, stejně tak jako spotřební daň. A určitě lze přijímat i další opatření, aby se to ještě zlepšovalo. Ale mnohdy je třeba upozornit, že samotné snížení DPH v některých zemích nevedlo ke snížení cen. To opravdu nemusí mít na konečného spotřebitele pozitivní dopad a bude to znamenat velkou ztrátu pro státní rozpočet.

Jak dlouho podle Vašeho politického odhadu vydrží vláda Bohuslava Sobotky? A jak moc a v jakých tématech ji bude napadat právě TOP 09?
Určitě budeme věcnou opozicí. Samozřejmě je potřeba si přát, aby tady byla stabilní vláda, pokud bude přijatelně vládnout, tak aby vládla po celé funkční období. Ale samotné složení této vlády již zavdává příčiny domnívat se, že to nebude úplně snadné vládnutí. Pan Sobotka není tím nejsilnějším premiérem, kterého jsme kdy měli. A my budeme věcně pohlížet na jednotlivé návrhy. Je tady velké riziko z hlediska subjektu Agrofert, který je příjemcem asi jedné miliardy korun dotací. V tuto chvíli jsou již velké obavy od jeho konkurentů, kteří mají strach, že mohou být omezováni ve svých zájmech. Proto budeme bedlivě sledovat veškeré návrhy.

 

 

 

ČT24, 29. 1. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme