Kvapil: Robin je pro mne brutální sadistický vrah

Rozhovor s kandidátem na senátora Luďkem Kvapilem

9. 2. 2011

* Nepřipadá vám cynické, že jste se jako starosta zviditelnil díky brutální vraždě? Mám namysli případ, kdy třináctiletou dívku, shodou okolností vaši sousedku, zavraždil stejně starý mladík v roce 2004 u vás v Kmetiněvsi?

Ano, máte pravdu, že jsem se zviditelnil tou nešťastnou událostí. Ale bylo to hlavně proto, že jsem našel odvahu sednout si a sepsat Kmetiněveskou výzvu. Poukázat na to, jak špatný je zákon, který toto řeší. Někomu to může připadat, že je to na úkor toho neštěstí, ale když jsem sepisoval Kmetiněveskou výzvu, vůbec jsem nepředpokládal takový ohlas, jaký vyvolala.

* Co si po téměř sedmi letech myslíte o Robinovi, tehdy třináctiletém pachateli?

Co si můžete myslet o vrahovi?

* Nenašel jste ani po sedmi letech pro něj nějaké polehčující okolnosti?

Kdysi jsem o něm řekl, že je zrůda. Jedna psycholožka mě vzápětí napadla, že bych se takto neměl vyjadřovat. Jenže ten, kdo zná podrobnosti toho činu, s jakou brutalitou jej provedl, pro něj nenajde správné pojmenování. Pro mě je to brutální sadistický vrah a nemocný člověk.

* Má se nemocný člověk léčit, nebo trestat?

Jenže dnes žádná povinnost, aby prodělával ústavní léčbu, neexistuje, je to v okamžiku plnoletosti dobrovolné. A zákony jsou nastaveny tak, že takového člověka maximálně čeká fešácký kriminál, kde je za peníze společnosti o něj dobře postaráno včetně vzdělání a kde má i vycházky. Chtěl bych zákon změnit natolik, aby příště, až se něco takového stane, bylo jasné, jak s takovým pachatelem nakládat a jak společnost před ním chránit.

* Viděl jste někdy Robina od té doby, co se dostal na svobodu?

Nemám o něm žádné zprávy. Pokud je mi známo, neukázal se v Kmetiněvsi ani v sousedním Hospozíně, ačkoliv tam má prarodiče a tetu a je tam trvale hlášen.

* Co myslíte, kolik lidí z Kmetiněvsi vás bude volit?

Nikdo.

* Jak to?

Mě nikdo z Kmetiněvsi volit nebude. Kmetiněves leží na samé hranici Kladenska, ale patří do volebního obvodu Litoměřice. Takže Kmetiněves nevolí, což je škoda. Tam bych nějakých 150 hlasů měl jistě. (V Kmetiněvsi žije 299 obyvatel – pozn. red.)

* Kde cítíte největší podporu?

Tak moje síla je určitě v menších obcích, ve vesnicích. Nepředpokládám, že bych své protikandidáty, Dana Jiránka nebo Jiřího Dienstbiera, porazil v Kladně. Ale na Kladensku bych mohl zabodovat zejména v části Praha-západ, která do volebního obvodu Kladno patří. Horoměřice, Libčice, Velké Přílepy, tam všude mě znají, i proto, že jsem hrával fotbal. Tam všude od příštího týdne rozjedu volební kampaň. Vlezu třeba i do hospody, když zjistím, že na obecním úřadě mají zavřeno.

* Nebojíte se malé volební účasti? Více než polovina občanů si myslí, že Senát je zbytečná instituce.

To je tím, že Senát je příliš politicky vyhrocený. Podlemě by měl být Senát apolitický, neměl by sloužit zájmům politických stran. Měl by posilovat český právní systém, schvalovat dobré zákony, které by se nemusely rok co rok měnit. A vůbec by mi nevadilo, kdyby se spodní hranice čtyřicet let o pět nebo deset let posunula směrem nahoru.

* Pokud uspějete, zůstanete starostou?

Ne, už jsem to oznámil na zastupitelstvu, že v takovém případě budu jen řadovým zastupitelem. Senátoři a poslanci by podle mě měli mít jen jednu placenou funkci. Pokud mají další, měli by se jí vzdát nebo ji vykonávat zadarmo.

Martina Klapalová

Mf Dnes, 9. 2. 2011, Rubrika: Střední Čechy, Strana: 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme