Kulaté stoly, letáky, speciální linka - vláda chce lidem přiblížit II. pilíř

Vláda začíná plnit svůj loňský závazek a snaží se veřejnost informovat o druhém důchodovém pilíři. Pro zájemce je přichystán manuál, informační letáky nebo call centrum, jak v pondělí informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

7. 1. 2013

Do II. pilíře důchodové reformy se lidé mohou zapojit od 1. ledna 2013. Spočívá v částečném vyvedení peněz z průběžného penzijního systému na soukromé účty střadatelů. Člověk tak bude současně spořit v rámci solidárního I. pilíře i sám pro sebe. Sazba pojistného se tomu, kdo se do II. pilíře zapojí, sníží z 28 na 25 procent. Tři procenta rozdílu odejdou na soukromý účet, ale střadatel k nim musí přidat další dva procentní body ze své mzdy. Problematický moment spoření představuje fakt, že vstup do něj je sice dobrovolný, ale vystoupit z něj už nelze.

Informací se má dostat od vlády nejen občanům republiky, ale i úředníkům a odborníkům.

"Jde o zásadní změnu pohledu české společnosti na zajištění ve stáří. Odpovědnost bude na každém z nás, každý se bude moci sám rozhodnout, zda vstoupí do II. pilíře. Usnadnit rozhodování může dostatek informací, proto chceme proškolit odborníky tak, aby co nejlépe informovali veřejnost," vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Celkem se ve všech krajských městech uskuteční patnáct kulatých stolů, kterých se zúčastní specialisté z MPSV, ministerstva financí a Finanční správy ČR. Budou diskutovat s pracovníky okresních správ sociálního zabezpečení, úřadů práce, finančních úřadů, penzijních fondů, profesních asociací a zaměstnavatelů. První kulatý stůl se odehraje v úterý v Praze, vystoupí na něm přímo ministryně Müllerová.

Vláda chce veřejnosti osvětlit, proč není možné spoléhat se výlučně na státní podporu ve stáří. Kdo se spolehne jen na vládu, vystavuje se v penzi riziku chudoby, varoval premiér Petr Nečas (ODS).

"Zdůrazňujeme, že reforma přináší výrazné posílení zásluhovosti a individuální odpovědnosti. Díky ní si lidé mohou snížit své zdanění práce i zajistit dědictví pro své potomky," upozornil ministr financí Miroslav Kalousek.

Finanční analytikové a odborníci z think tanků ovšem upozorňují na různá možná úskalí II. pilíře. "Uzavřenou smlouvu nelze zrušit, placení není možní ani přerušit, není možný jednorázový výběr naspořených prostředků," vypočítal některá rizika finanční analytik Petr Temelkov.

Dodal, že lidé musejí počítat také s tím, že tři vyvedená procenta nevratně snižují jejich důchod od státu, a to až o 18 procent podle délky spoření. Také platí, že když už jednou výplata penzijních dávek z II. pilíře začne, nelze úspory na účtu dědit. Pokud příjemce zemře, zbytek peněz propadne v rámci solidarity do I. pilíře. Na druhou stranu, když bude žít příjemce déle, než na kolik si naspořil, stát rozdíl doplatí.

II. pilíř zajišťuje šest společností, které získaly od státu patřičnou licenci a projevily zájem účastnit se: Allianz, České pojišťovny, České spořitelny, ČSOB, Komerční banka a Raiffeisen.

Těm, kdo budou tápat, poskytne vláda manuál k důchodové reformě a informační letáky. Zájemci je seženou například na okresních správách sociálního zabezpečení, úřadech práce či finančních úřadech, v elektronické podobě na webu. "Letáky mají formát A5, vyjdou ve dvou verzích v celkovém nákladu 200 tisíc kusů," zmínilo ministerstvo.

S případnými dotazy se mohou případní střadatelé obrátit na speciální call centrum. "Má číslo 234 712 111 a v provozu bude od 14. ledna vždy v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 8 hodin od 15.30, v pátek pak od 8 do14 hodin," popsal resort.

 Peníze na důchodovou osvětu plynou z Evropského sociálního fondu, MPSV odhaduje náklady na zhruba dva miliony korun.

Kateřina Surmanová

mediafax.cz, 7. 1. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme