Kučera: Vláda nemá pro Ústecký kraj žádnou vizi

20. 10. 2015

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou)

Moderátorka

Ve vysílání ČT 24 přidáme k tématu prolomení limitů těžby komentář Michala Kučery, místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 a experta strany pro životní prostředí. Vítám Vás ve vysílání. Dobrý den.

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro životní prostředí /TOP 09/

Dobrý den.

Moderátorka

Vy jste ve vyjádření k rozhodnutí vlády, mluvil o drancování Ústeckého kraje. Jaký jiný postup, podle Vás, měla vláda zvolit, pokud podle ní hrozí nedostatek uhlí?

Nemám informace o nedostatku uhlí. Musíme si uvědomit, že je patrně nemá ani vláda, protože nemá aktualizovanou surovinovou politiku státu. Pokud není aktualizovaná surovinová politika, tak vláda nemůže říct, jestli je, či není nedostatek uhlí. To je také to, co kritizuji. K zásadnímu rozhodnutí došlo ještě před tím, než byla aktualizována surovinová politika.

Moderátorka

To drancování Ústeckého kraje, které jste kritizoval, v čem to má spočívat?

Musíme si uvědomit, že vláda přijela do Ústeckého kraje paradoxně proto, aby ukázala, že je jí budoucnost tohoto regionu zcela lhostejná. Pokud by ministři řešili něco jiného, než jak zalátat díry v rozpočtu, nemohli by se rozhodnout ani pro částečné prolomení limitů. Místo toho, aby šel kraj cestou moderních regionů, zůstává u těžby, která je pouze výrobou s nízkou přidanou hodnotou. To znamená, aby využíval nových technologií výroby energie, hledal řešení v investicích do vědy a výzkumu a investoval do lepšího dopravního spojení. Toto vláda nepředstavila. Pouze prodloužila agonii Ústeckého kraje. Vláda nemá žádnou vizi, jak v Ústeckém kraji dále pokračovat, jak Ústecký kraj z této agonie vyvést. Musím říct, že vláda nebyla ani schopná zaujmout jasné stanovisko k těžebním limitům. To, co dnes předvedla, je taková salámová metoda. Nejdříve se prolomí limity na dole Bílina a pak ministr Mládek avizuje, že budoucí vláda bude jednat o prolomení limitů na dole ČSA.

Moderátorka

Bylo by možné, aby vláda úplně odepsala uhlí, které leží za hranicí limitů na dole Bílina a dole ČSA? Aby tak obyvatelé ohrožených obcí věděli, na čem jsou? Ta možnost tady podle Vás, je?

Ta možnost tady byla. Jak mluvíte o té nejistotě. To není jen nejistota obyvatel, to je paradoxně i nejistota zaměstnanců těžebních podniků, kteří neví, co bude na dole ČSA za 5 let. Definitivní rozhodnutí vlády se dnes znovu odložilo na někdy do budoucna. Dokázal bych se ztotožnit s prolomením limitů na dole Bílina pouze v tom případě, kdy by byla jasná kompenzace směrem k regionu, kde se bude ta těžba provádět. Takové slovo od vlády nezaznělo. Ve Sněmovně je dnes novela horního zákona, která říká, že se bude navyšovat poplatek za vytěžený nerost. Ovšem veškeré peníze půjdou do státního rozpočtu. Obcím se nebude navyšovat vůbec nic.

Moderátorka

Kde, podle Vás, ta jednání selhala?

Myslím si, že vláda se bála rozhodnout. Udělala takové polovičaté rozhodnutí. Snažila se vyjít vstříc, jak těžařům, tak obyvatelům. Rozhodnutí dnešních dní není pozitivní ani pro jednu stranu. Vláda a zejména ministři ANO zjišťují, že před sebou nemají jen rozhodnutí, které je buď dobré, nebo špatné, ale že se musejí rozhodovat mezi dvěma špatnými. Tato rozhodnutí prostě vládě činí potíže.

Moderátorka

Vláda chce zavázat těžaře, aby získané uhlí směřovalo primárně do českých tepláren. Stačí ten požadavek, nebo by měla vláda chtít víc?

To mi připadá jako velmi idealistické, že budeme zavazovat soukromou firmu, kam bude dodávat uhlí.

Moderátorka

Zatím bude zavazovat polostátní ČEZ, protože se to týká Bíliny.

U polostátního ČEZu si to dokážu nějakým způsobem představit. Přesto mi to připadá, že vstupuje do vztahů, které v tržním prostředí nemají co dělat. Osobně si myslím, že je chyba právě u toho poplatku za vydobytý nerost. Tam se sice správně navyšuje dvojnásobně, ale ty peníze nepůjdou obcím, ale do černé díry státního rozpočtu, který připravil ministr Babiš. Pak se patrně použijí na avizované navýšení platů státních úředníků. Místo toho, aby ty peníze skončily v Ústeckém kraji.

Moderátorka

Budete ohledně toho poplatku za vytěžený nerost podnikat nějaké kroky?

Ano, budeme. S kolegou Laudátem jsme připravili pozměňovací návrh, který je teď ve Sněmovně. Bude se projednávat v hospodářském výboru a výboru pro životní prostředí, jehož jsem členem. Návrh bude znamenat, že se změní ten poměr - 75 % by mělo jít obcím a 25 % do státního rozpočtu. Je to tedy stejný poměr, jaký je dnes u černého uhlí, u ropných produktů a u dalších. To znamená, že u hnědého uhlí to bylo účelově změněno ve prospěch státního rozpočtu.

Moderátorka

Michal Kučera, místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a expert strany pro životní prostředí, k dnešnímu rozhodnutí vlády. Já Vám děkuji a přeji hezký den.

Taky děkuji. Hezký den. Na shledanou.

zdroj: ČT 24, 19. 10. 2015