Kučera: V Lounech jsme vloni rozdělili přes 16 milionů korun z tzv. hazardu

Projev poslance TOP 09 Michala Kučery na plénu sněmovny

17. 7. 2014

Vážení,

dovolte mi, abych se k dnes projednávanému zákonu o loteriích vyjádřil nejen jako poslanec, ale také jako komunální politik, tedy jako radní města Louny.

Chtěl bych tady zdůraznit, že problematika – zjednodušeně řečeno heren – je vnímána velmi odlišně v regionech, kde jsou herny spojeny s kriminalitou a dalšími negativními jevy a odlišně v obcích, kde jsou tyto negativní jevy spojené hernami minimální nebo dokonce žádné.

V Lounech jsme šli cestou regulace provozní doby, a byli jsme jedna z prvních obcí, která to učinila. Omezili jsme hrací dobu od 8 hodiny večerní. Tento krok se ukázal jako správný a město nemá s hracími automaty větších problémů.

Tady musím také zmínit i přínos pro městský rozpočet, který díky změnám daňových výnosů z loterií prosazených ministrem financí Kalouskem významně posílil. V Lounech jsme v uplynulém roce rozdělili přes 16 milionů korun z tzv. hazardu. A to 50% mládežnickému sportu, 25% do sociální oblast a 25% pro kulturu. A to podotýkám nad rámec běžného rozpočtu

Na druhou stranu jsou v Ústeckém kraji obce, kde vzhledem k vysoké míře negativních jevů spojených s provozem heren, přistoupili kolegové zastupitelé za TOP 09 k nulové toleranci k hernám a k jejich úplnému zákazu na území města. A to i s tím vědomím, že rozpočet města bude o to chudší.

Tento proces regulace či úplného zákazu nebyl do této chvíle úplně jednoduchý. Byl spojen s řadou správních i soudních řízení, městské vyhlášky se v poslední době odvolávaly třeba jen na nález Ústavního soudu.

Z těchto důvodů vítám, že nový zákon o loteriích nejde cestou plošné nulové tolerance, ale dává do rukou obcí možnost Obecně závaznými vyhláškami upravit provozní dobu heren nebo provoz heren tam, kde to je nutné, úplně zakázat.

Plošnou, celorepublikovou nulovou toleranci považuju za pouhý populistický výkřik.

Řešme tuto situaci ve svých obcích a v Poslanecké sněmovně dejme obcím dostatečný nástroj, aby regulace obecní vyhláškou byla účinná.

Michal Kučera, poslanec TOP 09

17. 7. 2014

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme