Kučera: Ústecký kraj bez vize, jen hasí krizi

Komentář poslance TOP 09 Michala Kučery

Hejtman Oldřich Bubeníček se setkal s poslanci zvolenými za Ústecký kraj. A představil nám cíle kraje. Musím říci, že to je smutný pohled.

3. 2. 2014

Komunistický hejtman totiž nabízí kraji tyto hlavní priority: rozšíření a zvýšení těžby hnědého uhlí, zřízení protialkoholních záchytek, rozvoj onkologického centra a výstavbu sociálních bytů. Tím nám, s trochou nadsázky, sděluje, že nárůst těžby přinese více případů alkoholiků, onkologicky nemocných a sociálně slabých? To opravdu není příliš lákavá vize. je to ale jinak. Ústecký kraj sází na zachování současného stavu. Lepí díry a rozpačitě vyčkává, co bude dál. Místo toho, aby se soustředil na dlouhodobý rozvoj našeho regionu, připravuje opatření, která mají pouze zakrýt negativní dopady rozšíření těžby. Hlavní příčinu problémů neřeší, ale naopak podporuje. Logiku to nemá žádnou.

Přitom v Evropě je celá řada podobných regionů, které se už úspěšně přeměnily na moderní a ekonomicky úspěšné kraje. Proč si Ústecký kraj nevezme příklad ze sousedního Německa (Porýní, Porúří…)? Proč Ústecký kraj neosloví kapacity z akademické obce, specialisty na rozvoj regionů, finančníky, zákonodárce a nepožádá o vytvoření skupiny, která by vypracovala cíle a vize přechodu od kraje závislého na výrobě s nízkou přidanou hodnotou (těžbě uhlí) na kraj, který dokáže oslovit investory a nabídnout slušné místo pro žití svým občanům?

Jediná odpověď, která se mi zatím nabízí? Je to nejjednodušší. Nedělat nic, vytěžit, co se dá, požáry uhasit sociálními dávkami. Přeměna Ústeckého kraje není práce jen na jedno volební období, ve kterém je ochotna většina našich politiků uvažovat s obavou o úspěch v dalších volbách. Je to úsilí na mnoho let. Čím dříve začneme, tím lépe.

Chci usilovat o to, abychom vytvořili skupinu odborníků a politiků, kteří budou pracovat na přípravě strategie rozvoje našeho Ústeckého kraje. Lidí, kteří budou ochotni přemýšlet o naší budoucnosti a přicházet s dlouhodobým řešením. 

Michal Kučera, poslanec TOP 09

Mf DNES, 1. 2. 2014, rubrika: Fórum čtenářů, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme