Kučera: Příspěvek 5000 Kč není jen pro nízkopříjmové rodiny

16. 8. 2022

Co říkáte na kritiku příspěvku na dítě, například ze strany Člověka v tísni, tedy že částka 5000 Kč, na kterou dosáhne skoro každý, je zanedbatelná zvlášť pro nejpotřebnější, a lepší by byla delší kontinuální pomoc?

Kritiku odmítám, připadá mi celkem zbytečná. 5000 Kč je samozřejmě pro někoho málo, pro někoho hodně. Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, za 5000 Kč koupíme dítěti obědy zhruba na celý školní rok, což je podle mě docela dobrá pomoc. Myslím si, že to není málo. Samozřejmě tato pomoc nenahrazuje jiné programy pomoci potřebným. Ty samozřejmě kontinuálně běží a jedna druhou nevylučuje. Že se setkávám s kritikou zrovna od těchto organizací mě upřímně mrzí.

Proč třeba vláda neuvažuje o valorizaci příspěvku na bydlení, který je od ledna beze změny? Nebo uvažuje?

Myslím si, že ta diskuze probíhá. Jak jsem říkal na začátku, jedna pomoc nevylučuje druhou, probíhá to paralelně. Na této pomoci se mi líbí, že necílí jen na ty nízkopříjmové, ale cílí i na rodiny, které na tom nejsou ekonomicky úplně dobře, ale od státu nikdy nic nechtěli a žijí ekonomicky aktivním životem. Přesto jejich ekonomický život není úplně růžový. Právě příspěvek 5000 Kč jim určitě může pomoct. Možná to není pomoc, která by je úplně vytrhla z problémů, ale myslím, že je dobře, že to necílí pouze na nízkopříjmové skupiny.

Chtěl bych připomenout, že právě opozice v posledních měsících upozorňovala na navýšení výběru DPH z rostoucích cen energií, respektive pohonných hmot. Toto je jeden ze způsobů, jak rodinám ty peníze tak trochu vrátit.

Současná vláda kritizovala tu minulou za plošnou pomoc během covidu. V čem je tedy vaše řešení pomoci lepší?

Diskuze, zda pomoct cíleně nebo plošně je zde vždy. Každé řešení má své plus nebo minus. Plošné řešení je výhodné v tom, že je třeba menší administrativu. Cílená pomoc samozřejmě míří ke konkrétnímu spotřebiteli, nicméně je otázka, jak nastavit kritéria. Jsme v mimořádné době, která je způsobena Putinovou agresí na Ukrajině, to si musíme uvědomit. Mimořádná doba žádá řešení, která jsou jednoduchá. Tento krok je správný, protože je jednodušší, administrativně nenáročný a je i cílený, protože přednostně jsou vyplaceny rodinám, které dostávají dětské přídavky. To je zhruba 240 000 rodin, to jsou ti nejpotřebnější a pak rodinám rodiny, které mají příjem do jednoho milionu korun hrubého ročně. Tyto rodiny můžou, ale nemusí o příspěvek žádat, pokud si myslí, že jejich ekonomická situace je dostatečně stabilní.

Slyšíme kritiku, že pomoc přichází v srpnu, což je podle opozice pozdě, ale zároveň, že je to před volbami a že si vláda si kupuje voliče. Co vy na to?

Před volbami je pořád. Z počátku příštího roku budou volby prezidentské, takže téměř nejde se do voleb nestrefit. Kabinet Petra Fialy je u vlády osm měsíců a za tu dobu musel překonávat obrovské problémy spojené s energetickou a potravinovou krizí. Pokud bychom poslouchali rady opozice, tak by to moc dobře nedopadlo. Opozice radila, abychom dotovali ceny pohonných hmot. Dneska vidíme, že pohonné hmoty jsou zejména problémem marží a už se pomalu vrací zpátky do normálu. Opozice nám také radila, abychom se zásobovali na zimu pšenicí. Vidíme, že cena pšenice se také vrací do normálu. Stejně tak, jako další produkty.

Vede si tedy podle vás vláda Petra Fialy dobře?

Řekl bych, že ano. Samozřejmě v rámci možností, které má a vzhledem k tomu, že je u vlády osm měsíců, vidíme, že už udělali kus práce.

Zdroj: Česká televize, 15.8.2022

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme