Kučera: Ministr Brabec se snaží zakrýt slabou práci v legislativě

19. 12. 2014

(editováno)

Tiskovou konference ministra životního prostředí k tomu, jak se daří čerpat evropské prostředky komentuje Michal Kučera, poslanec, expert strany TOP 09 pro životní prostředí. Dobrý den.

Michal KUČERA, poslanec TOP 09, expert TOP 09 na životní prostředí

Dobrý den.

Moderátorka:

Nevím, jak moc jste měl možnost sledovat tu tiskovou konferenci, ale zaznělo tam asi to nejdůležitější, co zaznělo, ale že se podle slov ministra Richarda Brabce podařilo zachránit 18 miliard. Všech těch 18 miliard ohrožených, což mělo být 13 miliard, kde hrozila ztráta pro rok letošní a dalších 5, kde hrozila ztráta pro rok příští. Se zeptám hned na úvod, co říkáte na ten výsledek? Věříte tomu?

Michal KUČERA, poslanec TOP 09, expert TOP 09 na životní prostředí

Tak především. Já bych byl velmi opatrný s těmi čísly, které prezentoval ministr Brabec, protože závěrečný účet čerpání z Operačního fondu životního prostředí budeme znát až po jeho vyúčtování a ukončení na konci příštího roku. Tedy co mě velmi překvapilo v té diskuzi, v té prezentaci ministra Brabce, je že nám ministr Brabec přiznal, že přiděloval dotace na základě telefonátů a známostí. To skutečně u toho mám velký otazník. A samozřejmě pan ministr Brabec zapomněl zmínit, že nemá projednaný Operační program životní prostředí na příští programovací období. Tedy to, které začíná už příští rok 1. ledna. Nemá ho schválený ani v Evropské komisi a čerpání peněz z operačního programu je tudíž na příští rok ohroženo. A to znamená, že se můžeme dostat do podobné situace, do jaké se dostal právě ministr Brabec na konci letošního roku. A tady se bavíme o desítkách, ne-li o stovkách miliard korun.

Moderátorka:

Když se vrátím k tomu. Vy jste mu teď vyčetl, že rozděloval dotace na základě známostí, tak to úplně trošičku, teda aspoň to nezaznělo touto měrou. On mluvil o tom, že se snažili rychleji komunikovat s příjemci dotací a že zjistili u řady z nich, že se vzájemně znají. K tomu už se samozřejmě vyjadřovat nebudeme. Ale mluvil například právě o tom, jak jste zmiňoval, že si začali volat. To znamená, že se spousta věcí přestala řešit po e-mailech, případně dopisech. Proč to třeba nešlo dřív?

Michal KUČERA, poslanec TOP 09, expert TOP 09 na životní prostředí

Já toto těžko můžu posoudit. Já jsem na ministerstvu neseděl. Ministrem životního prostředí byl pan ministr Chalupa. Já si myslím, že tou prezentací, kterou tady nám pan ministr Brabec představil, se snažil spíše zakrýt tu velmi slabou legislativní práci, kterou předvádí v Parlamentu. V tomto roce předložil pouze dvě zásadní novely zákona.

Moderátorka: Promiňte. Já se omlouvám, ale tomu se teď zrovna nevěnujeme. Zůstaňme, jestli můžeme, ještě u těch evropských fondů. Přece jenom byste, resp. byla to právě předchozí vláda, kdo údajně i podle pana ministra dostal Operační fond životní prostředí do té fáze, že tam hrozily ty ztráty, o kterých mluvil. Byla to podle Vás, nebo připouštíte, že právě v čerpání dotací ta vláda úplně neexcelovala?

Michal KUČERA, poslanec TOP 09, expert TOP 09 na životní prostředí

Tak předchozí vláda byla vláda ministra Rusnoka a ministrem životního prostředí byl pan Podivínský z KDU-ČSL, koaliční partner pana ministra...

Moderátorka:

Ale předcházela jí právě práce Nečasovy vlády, jejíž součástí byla i TOP 09.

Michal KUČERA, poslanec TOP 09, expert TOP 09 na životní prostředí

Tam byl ministrem pan Chalupa z ODS. Já jsem ten poslední, který by hájil práce posledních ministrů. Jak pana Podivínského z KDU-ČSL, tak pana Chalupy z ODS - bývalého stranického kolegy pana Brabce, který byl dříve také členem ODS. Já si myslím, že ty problémy jsou skutečně vždycky na začátku. Na začátku ten problém vzniká. A já právě chci znova upozornit, že v tuto chvíli nemá ministr Brabec projednaný Operační program životní prostředí na příští programovací období. To znamená, že ten problém...

Moderátorka:

A tak podle vás, promiňte. Tomu rozumím, to je jak samozřejmě určitě problém, ale jak to podle vás měl vyřešit s těmi lidmi, které měl k dispozici a s tím aparátem? Měl tedy říci, „dobře, tak 18 miliard z tohoto programovacího období se teda, pojďme na ně zapomenout a budeme se věnovat tomu nadcházejícímu?“

Michal KUČERA, poslanec TOP 09, expert TOP 09 na životní prostředí

Ne. To já si myslím, že je velmi přínosné. Samozřejmě, já bych viděl i pozitivní věci. Že ty peníze vyčerpá, to já hodnotím jako příznivou informaci. Nicméně, chci upozornit, že se jedná skutečně o velmi malou část činnosti ministerstva životního prostředí. To znamená, že ano, chválím ministra Brabce, že vyřešil jeden problém. Otázka je, jak účelně, protože tuším, 9 miliard jde směrem k dotaci na kotle. Otázka je, jak budou účelně využity a tak dále. Ale to už jsem říkal. To posoudíme skutečně na závěr příštího roku, kdy budeme znát vyúčtování tohoto programu, kdy budeme znát jeho čerpání, ten závěrečný účet. Protože tam se může stát, že celá řada prostředků skutečně nebude vyčerpána.

Moderátorka:

To byl Michal Kučera, poslanec a odborný mluvčí TOP 09 pro tematiku životního prostředí. Já Vám děkuju mockrát za poskytnutý rozhovor a přeju hezký den.

Michal KUČERA, poslanec TOP 09, expert TOP 09 na životní prostředí

Taky Vám děkuji. Nashledanou.

zdroj: Studio ČT24, 18. 12. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme