Kučera: Chceme zjednodušit daně i kontroly, ne EET

15. 12. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty s poslancem TOP 09 Michalem Kučerou)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Ministři schválili účtenkovou loterii. Má podpořit elektronickou evidenci tržeb. Šance na výhru podle představ ministerstva financí přiměje zákazníky, aby si od prodejců brali doklady. Ročně se bude soutěžit o 65 milionů korun. Pane Kučero, vy jste řekl, že, a budu vás citovat: "Je to sázka na závist, která společnost jistě ještě více rozdělí." V čem?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Nejdříve bych řekl, že platit daně je povinnost. Krácení daní je trestný čin. Na tom se všichni shodneme. Je však důležité to připomenout, protože se to často v souvislosti s elektronickou evidencí tržeb zmiňuje. Myslím, že vláda šla v boji proti krácení daní úplně špatnou cestou. Zvolila metodu balkánského modelu. Cestu Chorvatska, modelu krachující ekonomiky. Měli jsme se inspirovat v západních zemích. Teď cílíme na sektor pohostinství, který v šedé ekonomice dělá řádově 1,9 %, to znamená naprosto mizivou částku. Jdeme s kanonem na vrabce. Na nešťastné hospodské někde na vesnici jsme nasadili online kontrolu elektronické evidence tržeb. Paní náměstkyně, respektive její nadřízení, na ně nasadili takzvané udavačské weby, kde na ně mohou zákazníci podávat oznámení a teď ještě účtenkovou loterii. Upozorňuji, že v tuto chvíli se vše zaměřuje na 1,9 % šedé ekonomiky.

Účtenková loterie je prostor k tomu, aby si podnikatelé vyřizovali účty s konkurencí, aby se lidé sobě navzájem mstili. Myslím, že stát má k dispozici úřady a kontrolory, kteří mají plnit tuto roli. Přenášet jejich funkci na občany, mě připadá naprosto scestné. TOP 09 se snaží zjednodušit kontrolu státu. Navrhovali jsme, a už to leží dva roky ve sněmovně bez projednání, takzvané jednotné kontrolní místo. Na kontroly by chodil jeden živnostenský úřad, který by tak snížil podnikatelům administrativu. Naopak ministerstvo financí, potažmo tato vláda, živnostníkům spíše nakládá. Upozorňuji, že se zdaleka nejedná pouze o hostinské. U nich se hraje trošku na závist, protože hostinské nemá nikdo moc rád. Lidé mají stále v povědomí, že kradou. U EET se jedná i o kadeřnice, kominíky, lékaře nebo tesaře, kteří budou muset v dalších vlnách zavést evidenci tržeb. Budou muset mít tu pokladničku a budou nějakým způsobem znevýhodněni třeba proti obcím, které jsou dneska v nějakých výjimkách.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Nejsou argumenty o závisti, rozdělené společnosti, vlastně ideologické argumenty? Neměli byste předkládat ekonomické argumenty?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Ekonomické argumenty už leží na stole. My jednoznačně říkáme, že tohle je prostě špatná cesta. Čísla jsou dokonce ve zprávě, se kterou pracuje ministerstvo financí. Ta zpráva říká, že EET cílí na poměrně malou část podnikatelského prostředí, kde státu unikají daně. My ale říkáme, pojďme spíše zjednodušit daňový systém, pojďme se vrátit k daňovým opatřením, které byly a které jsme museli udělat v době krize. Teď jsme nově navrhli, aby se snížilo DPH na 10 a 20 %. Vláda to bude projednávat a věřím, že návrh TOP 09 schválí. Od 1. 1. 2016 vláda navýšila daně. My jsme kdysi, v době krize, dali do zákona časové omezení na vyšší sazbu DPH, které mělo být k 1. 1. 2016 zrušeno. Vláda a ministerstvo financí ale toto časové omezení zrušilo a tím nechalo lidem vyšší daně.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Je správné podporovat vybírání daní soutěží. Někdo by mohl říct, že je to hazard. Je to správné ideologicky? Berte si účtenky, můžete něco vyhrát. Je to dobře? Je to správně?

Alena SCHILLEROVÁ, náměstkyně ministra financí

Myslím, že na tom není nic špatného. Je to forma soutěže a my jsme soutěživý národ.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Takže daně mají být soutěž?

Alena SCHILLEROVÁ, náměstkyně ministra financí

To není o daních. To už je o pozitivní motivaci občanů brát si účtenku, protože většinou si ji nevezmete nebo ji vyhodíte do koše. Dost často to tak spousta lidí dělá.

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

S tím se rozhodně nemohu ztotožnit. Nemůžu se vůbec ztotožnit s cestou loterií, udavačských webů a výjimek. Jsme v situaci, kdy končí jedna hospoda za druhou. Zároveň ale hospoda, kterou provozuje obec, nemusí mít elektronickou evidenci tržeb. Tedy to, co říkal ministr financí, že EET má narovnat podnikatelské prostředí, zdaleka neplatí. Naopak se jím podnikatelské prostředí deformuje. Existují různé výjimky a různé možnosti, jak z EET vyklouznout. Záleží, kdo zavolá panu ministru financí. Jednou mu zavolala babička z Kladna, tak chce dát výjimku malým podnikatelům, pak mu zavolá někdo jiný. Říkám si, jak daleko to na obcích dojde, jestli se chystá nějaká kolektivizace venkova, jestli tam budou zakládány nějaké kolchozy, kdy bude obecní hospoda levnější než hospoda soukromá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

To tady asi nezodpovíme, ale zodpovíme možná jinou otázku. Tou je daň z piva, o které se v této souvislosti také mluví. Koneckonců, pan ministr chtěl snížit DPH konkrétně u piva, je to správná cesta opět u alkoholu?

Michal KUČERA, místopředseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Musím se nad tím trochu usmívat. Protože bychom měli ve snížené sazbě, která je zase další výjimkou v daňovém systému, toto: dětské pleny, léky, knihy a… pivo. Chci říct, že daně jsou vysoce politické téma. Trošku mě mrzí, že tady nesedí zástupce politické scény, ministr anebo někdo z politiků ANO. To, jaké budou daně u jednotlivých komodit, je skutečně politické téma.

zdroj: ČT24, 14. 12. 2016, Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Michal Kučera
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme