Kubata: Seed fond. Původně dobrá věc, ale dnes…

Komentář poslance Václava Kubaty

Myšlenka založení fondu rizikového kapitálu jako nástroje státní hospodářské politiky má své opodstatnění. Oproti původním plánům však dochází nejen ke značnému zpoždění projektu, ale také ke změnám, které vedou špatným směrem.

21. 2. 2013

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu měl tzv. seed fond zahájit činnost již v roce 2011. Nyní se píše rok 2013 a i přes ujišťování minulého i současného ministra fond zatím nefunguje. To by nebylo to nejhorší, co lze přípravné fázi vytknout, protože pouze kvalitně připravený projekt může posílit konkurenceschopnost české ekonomiky. Prodlužování termínu zahájení fungování fondu však na kvalitě nic nepřidalo. Spíše naopak.

Bohužel, oproti ekonomické logice se zvýšil limit účasti veřejných prostředků na jednotlivých investicích z 50 % na 70 %. Bude tedy hrozit vyšší riziko „morálního hazardu“, kdy soukromý investor přispěje do projektu menšinu peněz, a většina případných ztrát tak půjde na vrub státu. Již dříve jsem doporučoval tento maximální limit snížit.

Mezi další kroky špatným směrem patří rozhodnutí o tom, že účast v seed fondu není omezena pouze na začátek jeho existence, kdy si není schopen opatřit kapitál standardní cestou. Zde se můžeme dočkat stížností konkurence kvůli omezování hospodářské soutěže. Nejsem si jist, jak se bude na takové případy dívat Evropská komise, protože státní účast v projektech má být financována z fondů EU.

Za špatné taktéž považuji, že došlo k úplnému oddělení úloh soukromého správce fondu a soukromých investorů. Správce fondu tak může pobírat odměnu za správu fondu, aniž by nesl riziko ze špatných investic. Zde by se mělo postavení správce změnit tak, aby jeho odměna byla více svázána i s případnými ztrátami fondu.  

Je mi také líto, že se rezignovalo na výslovnou podporu projektů s vysokým exportním potenciálem a mezinárodním dosahem, tzv. born global. Postrádám zde tuto podmínku, která je klíčová pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky, jak si kladou za cíl strategie vypracované právě na půdě MPO.  

Václav Kubata
poslanec

parlamentnilisty.cz, 21. 2. 2013

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme