Kubata: Čelíme největší krizi od II. světové války?

Komentář poslance Václava Kubaty

26. 10. 2011

Události posledních měsíců vyvolaly spektrum otázek. Spekulujeme nad příčinami ekonomické krize, ptáme se, zda sociální stát může dále existovat v podobě, jak jej známe, jestli je globalizace příčinou našeho blahobytu, nebo důvodem probíhající krize, zda je ekonomický rozmach Číny počátkem konce ekonomické nadvlády USA a Evropy či zda bohatí mohou za chudobu druhých.

Konec dvacátého a začátek jednadvacátého století nám ukázal, že šíření dobrých i špatných zpráv, krizí, jejich řešení i nemocí a nalézání způsobů jejich léčby nabralo obrovské zrychlení. Infikovaný člověk dnes nasedne do letadla a během pár hodin je nový druh nebezpečné choroby na druhém konci světa.

A velmi podobné je to i se šířením propadů na finančních trzích či se sociálními nepokoji. Dnes navíc díky internetu, Facebooku nebo Twitteru vzniká vzájemné informování a souznění lidí, které však kromě okamžité nespokojenosti nespojuje nic jiného. Pocházejí z rozdílných koutů planety, jsou z jiných náboženských, kulturních, společenských skupin. Tradiční spojující hodnoty a prvky, jako jsou rodina, víra, stát, kontinent a další, střídá příslušnost k „zasažené“ skupině, která se okamžitě zformuje ve virtuálním prostředí internetu.

Ukazuje se, že industriální rozvoj a cesta k zásadnímu zvýšení životní úrovně nejen v Evropě nejde ruku v ruce se stejným přístupem k produktivitě práce nebo odpovědnosti za společné cíle a úkoly. Státy se formují do různých účelových uskupení, která jsou zpravidla definována společným ekonomickým cílem, a tedy prospěchem, ale občané mnohdy těmto složitým cílům nerozumějí, protože politici nejen že nechtějí, ale často ani neumějí fundovaně vysvětlovat podstatu věci a vše zůstává na povrchu.

To vše bohužel podněcuje skupinovou radikalizaci, nárůst extremismu a vede ke ztrátě důvěry lidí v politický systém i politiky obecně a ke zvýšení sociálního napětí a extremismu. Neprožíváme nic nového. V minulosti jsme mohli být svědky podobných pnutí a otřesů, bohužel vedoucích i ke světovým válkám. Jen to šíření bylo mnohem pomalejší, takže vlastně samotný vznik problému byl na mnoha místech světa zaznamenán až v okamžiku, kdy již byl u svého konce. Dnes je díky internetu vše úplně jinak! Vznikne problém, ještě ten samý den je pojmenován viník a druhý den už jsou masy v ulicích metropolí celého světa.

Cestou k nápravě nemůže být nic jiného než na jedné straně poctivé, nezkreslené a neúčelové vysvětlování stavu věcí veřejných a nezakrývání, ale ani nepřehánění nebezpečí dneška a na druhé straně návrat každého z nás k našim tradičním hodnotám, které by se měly stát záchrannou kotvou v dnešním zrychleném turbulentním prostředí. Je normální a správné věřit své rodině, mít rád svoje sousedy a místo kde žijeme, milovat svou vlast pro vše dobré z minula i ze současnosti a především věřit v její budoucnost.

My se stále obracíme vůči státu, co vše by pro nás měl udělat, ale mnohdy sami nemáme uklizeno před svým prahem. A tam bychom měli začít, protože to můžeme začít dělat okamžitě!

Václav Kubata
poslanec

Lidové noviny, 26. 10. 2011, Rubrika: Názory, str. 11

Štítky
Osobnosti: Václav Kubata
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme