Kroužkovací revoluce zasáhne i kraje

7. 3. 2012

ČSSD ano, Davida Ratha ne. Nebo ODS ano, ale Raduana Nwelatiho ne. Podobné dilema v podzimních krajských volbách nebudou muset občané už tolik řešit. Dostanou totiž důležitý nástroj v podobě zvýšení váhy preferenčních hlasů.

Zatímco dnes platí, že postrčit oblíbeného politika na čelní místa kandidátky může 10 procent hlasů nad ty, které obdrží celá kandidátka, poslanecký návrh mluví o pětiprocentní hranici. Tím by se srovnala pravidla pro volby do krajských zastupitelstev a sněmovny. Předlohu dnes posoudí vláda. „Iniciativu poslanců TOP09, VV, ČSSD a ODS podporuji. Stejná změna je plánována v připravovaném volebním zákoníku,“ sdělila Deníku vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Helena Langšádlová: „Pokud se stanu hejtmankou, ze sněmovny odejdu“

Kroužkovací revoluci zažili politici především ve sněmovních volbách před dvěma roky. Voliči díky této pravomoci poslali do poslaneckého důchodu matadory Ivana Langera, Daniela Petrušku (ODS), Jaroslava Fialu (ČSSD) či Pavla Severu (TOP 09). Stejnou možnost budou mít voliči v případě krajských stranických nominací. Opozičním sociálním demokratům pomohly před čtyřmi lety k vítězství ve všech třinácti regionech třicetikorunové zdravotní poplatky, tedy celostátní téma.

Letos podobná sázka na protivládní strunu nemusí vyjít. Především TOP 09 totiž hodlá využít svého spojenectví s Hnutím starostů a sází na jejich známé tváře. Šéf poslanců Petr Gazdík tak bude kandidovat ve Zlínském kraji, místopředsedové TOP 09 Helena Langšádlová ve Středočeském a Pavol Lukša v Moravskoslezském kraji. Exstarostka Černošic Helena Langšádlová Deníku potvrdila, že pokud se lídři TOP 09 stanou hejtmany, odejdou ze sněmovny.

Helena Langšádlová: Na kampaň vydáme 28 milionů korun. Návrhům pana Sobotky (ČSSD) na zavedení limitu 80 milionů se musím smát, o takové částce se nám ani nezdá.

Na kampaň má topka podle jejích slov 28 milionů korun. Což je zajímavá informace ve světle návrhu ČSSD na zákonné stanovení stropů na předvolební propagaci. „Navrhujeme zavedení limitu 80 milionů korun pro strany na volby do sněmovny, Evropského parlamentu a do krajských zastupitelstev, tři miliony pak na každého kandidáta v senátních volbách,“ uvedl lídr ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Tomu se musím smát, o podobných výdajích se nám ani nezdá,“ komentovala to Helena Langšádlová. Dodala, že pro TOP09 je klíčové průhledné vedení účtů a přijímaných darů. Takovou ambici má i Sobotkova předloha. Obsahuje povinnost hradit veškeré výdaje stran a kandidátů ze speciálního účtu, kompletně vyúčtovat kampaň do 60 dnů od voleb či omezit výši daru od fyzických osob na jeden milion korun ročně.

Kateřina Perknerová

Pražský deník, 7. 3. 2012, Rubrika: Česká republika, str. 14

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme