Koubek: Vláda se nespoléhá ani na sílu slova, ani na sílu argumentů

Projev poslance Jiřího Koubka před hlasováním o důvěře vládě

18. 2. 2014

Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové.

Vláda se uchází o důvěru na základě předloženého programového prohlášení vlády.

Cíle a prostředky k jejich dosažení mohou být různé, každopádně by však měly být srozumitelné. Cíle mohou být levicové, mně jako členovi konzervativní strany nemusí vonět, ale měly by být srozumitelné. A právě srozumitelnost je to, co v programovém prohlášení vlády postrádám.

Z mnoha příkladů uvedu jeden. Nachází se na straně 49 programového prohlášení vlády, kapitola 11.3 Boj s korupcí a organizovaným zločinem. Konkrétně jde o 6. odstavec, který se věnuje dobrovolným hasičům.

Dovolte mi jej přečíst... „Legislativně a organizačně dořešíme zapojování dobrovolníků do širšího spektra aktivit v bezpečnostní oblasti (dobrovolní hasiči) tak, aby na tuto aktivitu nedoplácel zaměstnanec-dobrovolník, ani jeho zaměstnavatel.“

 Ptám se, co mají dobrovolní hasiči společného s korupcí či organizovaným zločinem?

S nadsázkou - mám tomu rozumět tak, že dobrovolní hasiči, kteří po své práci obětují svůj volný čas, nasazují své zdraví či životy a dobrovolně se organizují,  jsou z pohledu vlády organizovaní zločinci?

S nadsázkou - mám tomu rozumět tak, že zaměstnavatelé, kteří jsou v okamžiku přírodních katastrof ochotni uvolnit své zaměstnance, aby šli pomáhat tam, kde jsou jako dobrovolní hasiči potřeba, jsou z pohledu vlády korupčníci? A jejich požadavek na refundaci mezd za tyto zaměstnace je korupční chování?

S nadsázkou - nebo mám tomu rozumět tak, že chcete dobrovolné hasiče zapojit nikoliv do boje s přírodními živly, ale do boje s korupcí a organizovaným zločinem? Ale jak? Nepíšete o tom ani slovo.

Byl bych rád, kdyby mi to někdo z vlády osvětlil. Jako starosta mám pod sebou dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů, takže bych jim rád sdělil, jak jste to mysleli.

Také vám to přijde celé jako nesmysl? Není to můj nesmysl, cituji z programového prohlášení vlády, která se na základě takového nesmyslu uchází o důvěru.

Nepodezírám tuto vládu, že by si o dobrovolných hasičích myslela, že jsou to organizovaní zločinci. Nepodezírám tuto vládu, že by si o zaměstnavatelích, kteří uvolní své zaměstnance v době katastrof, myslela, že jsou korupčníci. Ani nepodezírám tuto vládu, že by chtěla dobrovolné hasiče zapojit do boje s korupcí či organizovaným zločinem. Jakkoliv by se to mým ostříleným chlapcům v jednotkách sboru dobrovolných hasičů líbilo, někteří jsou na to akční dost.

Podezírám členy vlády z úplně něčeho jiného.

Podezírám ji z toho, že předkládá programové prohlášení vlády, které si po sobě nepřečetla. A začíná to být jeden z hlavních znaků této vlády.

Ministr financí a vicepremiér této vlády před nástupem do funkce veřejně prohlásí, že nebude číst rozpočet. Proč taky? Vždyť je to jenom balík peněz, podle kterého bude hospodařit tato země.

Premiér této vlády si utrhne veřejnou ostudu, když odešle dopis panu prezidentovi s návrhy na jmenování vlády, dopis, který podepíše, ale evidentně jej nečetl. Proč taky? Vždyť jde jenom o kandidáty na ministry.

 A dnes - vláda České republiky, která se uchází o důvěru před poslaneckou sněmovnou, předkládá programové prohlášení, na kterém se shodla, ale nečetla jej. Proč taky? Vždyť je to jenom jízdní řád, podle kterého chce řídit tuto zemi.

 Vláda se nespoléhá ani na sílu slova, ani na sílu argumentů, ani na sílu přesvědčivého a srozumitelného programového prohlášení. Vláda se totiž vůbec nespoléhá na své programové prohlášení. Je to pro ni jen cár papíru, který si po sobě ani nepřečetla.

 Vláda se spoléhá na sílu 111 poslanců. Pane premiére, dámy a pánové, jak dlouho?

 Děkuji za pozornost.

Jiří Koubek
poslanec TOP 09
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme