Koubek: Netrápí nás spor pánů Hudečka a Vávry, ale klesající preference

Rozhovor s novým šéfem pražské TOP 09

3. 12. 2014

Podle vašich dosavadních vyjádření se nechcete klonit ať už k panu Vávrovi, či panu Hudečkovi. Znamená to tedy, že jste byl pro TOP 09 jakýmsi kompromisem?

Nejsem kompromisem. Jsem úspěšným komunálním politikem, který se nezapletl do žádné aféry a s přehledem obhájil post starosty. Za poslední dva tři týdny jsem objel více než polovinu regionálních organizací v Praze a potvrdila se má domněnka, že sporem pana Vávry a pana Hudečka ve straně již téměř nikdo nežije. Do tohoto sporu bylo z členské základny ponořeno jen minimum členů. Ostatní jeho vyhrocenosti ani příliš nerozuměli. Členskou základnu spíš trápí klesající preference, a že nemáme primátora.

Jak se TOP 09 s tím, že už nemá post primátora a je v opozici, vyrovnává?

V roce 2010 jsme také po volbách neměli primátora, navíc proti nám uzavřela dvojkoalici sestava zkušených a ostřílených kamarádů z ODS a ČSSD. Tehdy málokdo věřil tomu, že se nám v průběhu volebního období podaří podílet se na vedení Prahy. A stalo se. Nyní proti nám s převahou jednoho hlasu stojí pětikoalice, která si mezi sebou příliš nedůvěřuje. Paní primátorka Krnáčová dokonce prohlásila, že se její radní v tom "plácají".

A jak se ve vedení řeší klesající preference?

Naše kampaň nebyla srozumitelná. V roce 2010 nás Pražané volili, protože věděli proč, ačkoliv jsme na centrální úrovni byli vládní stranou a zaváděli jsme nepopulární opatření a reformy. Musíme se znovu stát srozumitelnou a věrohodnou stranou.

Prý se chcete sejít s každým zastupitelem TOP 09, takže i s Tomášem Hudečkem. O čem spolu budete mluvit?

Tomáš Hudeček jako primátor měl vizi, kam se město má ubírat. Času k jejímu prosazení měl ale málo, navíc proti němu v závěru mandátu stála dehonestující a nepravdivá kampaň billboardové lobby. Klub TOP 09 a Nezávislí je tvořen našimi členy a nestraníky a Tomáše Hudečka vnímám jako přirozenou autoritu právě těch nestraníků. Chci mluvit s celým klubem i jednotlivými zastupiteli, jak mohou pomoci dobrému fungování klubu.

Kdybyste byl v čele pražské TOP 09 už před volbami, udělal byste něco jinak?

Vynaložil bych maximum úsilí, abychom šli do koalice spolu se Starosty (STAN). Prosazoval jsem tuto myšlenku už před volbami, ale bez mandátu v předsednictvu či v krajském výboru jsem neměl šanci. Jsem přesvědčen, že bych tu předvolební koalici dojednal. Jsem od roku 2012 registrovaným příznivcem STAN a rozumím jejich prioritám.

Jak jste vedení popsal svou vizi v Praze?

V pražském zastupitelstvu máme zkušené zastupitele, kteří vědí, umí, znají. Současná koalice paní primátorky se rozkoukává. Celkově jsme úspěšnou komunální stranou v Praze. Máme více starostů než v roce 2010 po volbách, mezi vlivnými městskými částmi Praha 1 až 15 máme ze všech stran nejvíce starostů - pět, tedy každého třetího. Naši starostové navíc v drtivé většině obhájili svůj mandát, nejsou nováčci.

Sám jste od roku 2010 v čele Prahy-Libuš. TOP 09 tedy bude personálně "sahat" po úspěšných starostech?

Je to přirozený proces. To, že vyhrajete jednou volby, z vás ještě úspěšného starostu nedělá. Teprve až vyhrajete podruhé či potřetí a obhájíte post starosty, můžete se prezentovat jako úspěšný. Přirozeným způsobem se do popředí dostávají starostové, kteří znovu uspěli, jako jsem já nebo místopředseda pražské TOP 09 Radek Vondra, který obhájil post na Praze 14.

Myslíte, že obrátit se na komunální politiku může být pro celou TOP 09 správné řešení? Hovořil tak po posledních volbách i Petr Fiala o své ODS.

Strana bez opory ve starostech je dlouhodobě neudržitelná. Potřebujeme mít oporu na všech úrovních, komunální i krajské. Tam nám voliči nejvíce vidí pod prsty a dovedou rozlišit, kdo to dělá dobře a kdo ne.

Zároveň jste i poslanec. Jak se vám podaří sladit roli poslance s šéfem pražské TOP 09?

To se teprve uvidí. V rámci Prahy se pohybuji nejvíce prostřednictvím MHD, dopravím se všude rychle a čas přesunu využívám ke studiu podkladů. Nově jsem na Libuši neuvolněným starostou, abych si uvolnil ruce pro práci ve sněmovně a nově i pro stranu. Stranická neplacená funkce je především na úkor rodiny, tedy po večerech a o víkendech.

Pavlína Nouzová

iHNed.cz, 2. 12. 2013, rubrika: Rozhovor

Štítky
Osobnosti: Jiří Koubek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme