Koubek: Bývalými spory už pražská TOP 09 nežije

Rozhovor s novým předsedou pražské TOP 09 Jiřím Koubkem

1. 12. 2014

Byl to váš nápad, převzít rozhádanou pražskou buňku, nebo vás k tomu někdo postrčil?

Sněm byl svolán rychle po volbách, hodně kolegů mělo plno práce s tvorbou koalic. Já jsem ji měl složenou druhý den po vyhlášení výsledků. Tak jsem to zvedl.

Jak se ve volbě promítly preference předsedy a místopředsedy strany?

Nebyl jsem ani členem zastupitelského klubu, ani předsednictva. Nikdy jsem nebyl postaven před situaci Vávra, nebo Hudeček, Losna, nebo Mažňák. Byl jsem v mnoha ohledech přijatelný kandidát, byl jsem schopen komunikovat s oběma skupinami a toho si byli předseda Schwarzenberg i místopředseda Kalousek dobře vědomi. Oba považovali moji kandidaturu za logickou, s oběma jsem o tom mluvil. Nastínil jsem jim, kam by se podle mě měla Praha ubírat, a oni nebyli proti. Vyslovili jen přání, aby bylo jednotné vedení, což se povedlo.

Zastupitel Jiří Nouza proti vám prohrál. Nebojíte se mít v klubu poraženého soupeře?

Před volbou jsem objížděl oblasti a jen v jedné jsem zaznamenal, že spor Hudeček-Vávra má ještě nějakou váhu. Jinak nikde, strana tím už nežije. Byla do toho ponořena jen úzká skupina lidí ze zastupitelstva a předsednictva, ale mnozí další ne. Dnes je jiná situace. Zajímá je hodnotové směřování TOP 09, trápí se klesajícími preferencemi, všechny spíše zklamalo, že jsme nezískali primátora.

Na celostátní úrovni sledujeme postupné odloučení vaší strany se Starosty (STAN). TOP 09 si teď vytahuje nahoru „své“ vlastní starosty?

Starostové a nezávislí mají v komunální politice delší historii. V TOP 09 něco takového může teprve přicházet až s druhým, případně třetím volebním obdobím. Váha starostů v TOP 09 roste přirozeně, není to způsobeno tím, že bychom se oddalovali od STAN.

V Praze jste se STAN odmítli kandidovat v koalici. Teď jsou v radě a vy v opozici. Už jste dvě mimoběžné strany?

V politice neexistují žádná kdyby, ale kdybych měl vliv na rozhodování strany před volbami, tak jsme tu společnou kandidátku udrželi. Byl bych schopen vyjednat kompromis, nebyla spíš vůle.

V klubu zastupitelů TOP 09 zůstal i Tomáš Hudeček. A když si čtu jeho vyjádření směrem k mateřské straně, nedělá to na mě dojem, že klub bude jednotný...

Nechci předjímat, jaký bude náš vzájemný vztah, do této doby byl výborný. Jeho odchodem se situace mohla změnit, chci se s ním sejít a promluvit si, stejně jako to chci udělat s každým ze zastupitelů. S některými jsem už jednal, někde to porozumění bude větší, někde menší, ale to je logické. Nejsem konfliktní a nemyslím si, že by se náš vztah nutně narušil tím, že teď hierarchicky stojím nad nimi. 

Kateřina Eliášová

Lidové noviny, 1. 12. 2014, rubrika: Domov

Štítky
Osobnosti: Jiří Koubek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme