Kostřica: Problém s chraptěním může signalizovat i rakovinu hrtanu

25. 5. 2011

V  magazínu brněnského Rádia Petrov hovoří přednosta ORL kliniky Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně Rom Kostřica o problémech s hlasivkami, konkrétně chraptěním.  Při krátkodobém chraptění se může jednat o přetížení hlasivek nebo nachlazení. Dlouhodobé může znamenat nějaký vážnější problém nebo i závažné onemocnění.  Často je způsobené kouřením.

„Chtěl bych vyvrátit jeden omyl. Hlasivka je sval, který se nepohybuje a zvuk vytvářejí zvukové sloupce tvořící hlas při výdechu,“ vysvětluje Kostřica. Ke krátkodobým poruchám hlasu dochází například při viróze. Mezi mladými je chraplavý hlas sexy. „Někteří zpěváci jako Armstrong, Sinatra nebo u nás Kerndl na tom postavili svoji kariéru. Jde-li o chraplavý hlas, takzvaně od přírody, nevidím v tom problém. Uměle navozené chraptění ale může být škodlivé“ říká Kostřica.

„Jestliže někdo chraptí déle, než tři týdny měl by zajít na vyšetření k lékaři. Stoupá totiž výskyt rakoviny hrtanu. Nejvíce u mladých žen. Naopak lehce klesá počet mužů s tímto onemocněním,“ varuje Rom Kostřica.  To je samozřejmě nejhorší diagnóza. Běžnější jsou nezhoubné varianty onemocnění, jako jsou hlasové uzlíky nebo takzvané papilomy. "Největší problém je u kuřáků, kteří mají chraplavý hlas trvale, proto nemusí poznat příznaky a pichází k nám již pozdě“, uvádí Kostřica.

Je řada lidových jak se zbavit chrapotu. Někdo nedá dopustit na česnek, jiný na pití syrových žloutků. Opravdu spolehlivý způsob je, ale jen zástřik provádění lékařem. Využívají toho často například herci  nebo zpěváci, kteří potřebují mít hlas rychle v pořádku. Z takzvaných lidových receptů doporučuje Rom Kostřica hlasový klid a inhalování Vincentky.

Hana Šmahelová

Rádio Petrov, 24. 5. 2011, Pořad: Magazín

Přílohy
MP3 Rom Kostřica hovoří o častých onemocnění hrtanu.mp3 (3.4 MB)
Štítky
Osobnosti: Rom Kostřica
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme