Korte: Když budete poslouchat poslance, neodmaturujete

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) se při středečním jednání sněmovny pozastavoval nad vyjadřováním některých kolegů. V lingvistickém okénku, jak jeho vystoupení označil předsedající Jiří Pospíšil (ODS), Korte nabádal přihlížející na galerii, aby si z nich nebrali příklad, jinak nesloží maturitu.

"Já bych se chtěl obrátit na přihlížející mladé lidi na balkonu, aby se v žádném případě nenechali ovlivnit úrovní jazykového projevu přítomných poslanců a poslankyň, jinak neodmaturují. Neříká se dvěmi, ale dvěma. Neříká se hlasovati něco, ale hlasovati o něčem. A neříká se spousta jiných věcí, které zde z tohoto mikrofonu zazněly, neříká se například bysme, ale bychom," uvedl Korte, jenž vystudoval klasickou filologii a češtinu.

Za svůj "jazykový koutek" sklidil potlesk převážně z řad pravice. O něco později vystoupil Korte na stejné téma znovu. "Když už jsem začal dneska, tak v tom budu pokračovat. Sice jsem upozornil, že dvěmi je špatně a správně je dvěma, ale to prosím neznamená, že správně je taky třema," poznamenal. Pospíšil pak už však Korteho nabádal, aby vystupoval v souladu s jednacím řádem. "To znamená, měl byste předložit například procedurální návrh," podotkl.

15. 5. 2013
ČTK