Konec trafik pro politiky. Státní firmy by měli vést napříště jen odborníci

Vláda na svém středečním jednání odsouhlasila návrh ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který zavádí nová pravidla pro obsazování funkcí ve vedení státních podniků. Změnit by se mělo také odměňování jejich členů. Cílem návrhu, který je součástí vládní protikorupční strategie, je vyšší transparentnost a omezení klientelismu při obsazování postů ve vedení podniků, jejich dozorčích radách či představenstvech.

25. 7. 2012

Podle návrhu by měli být do orgánů státních, polostátních či městských podniků vybíráni zástupci státu, ale i územních samospráv na základě jejich odbornosti. Pravidla by měla také vymezovat, jaké kvalifikační či osobnostní nároky budou na uchazeče o funkci kladeny. Veškeré změny v kritériích by pak musely být zveřejněny.

Nová pravidla se mají vztahovat na všechny podniky a obchodní společnosti, v nichž má stát či územní samosprávný celek podíl včetně jejich dceřiných společností. Podle návrhu budou ministerstva a kraje do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona muset zveřejnit seznam dotčených podniků a obchodních společností. U každého státního podniku a u každé obchodní společnosti budou také charakterizovat jednotlivé funkce, kterých se výběr týká.

Celý článek naleznete zde.

jas, Novinky, ČTK

novinky.cz, 25. 7. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme