Kolář: Zeman zase jenom dokazuje, že je zlodědek. Po volbách si bude dělat, co se mu zlíbí

Na čtvrtém místě kandidátky SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nahradil exposlance Dominka Feriho starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. V rozhovoru pro deník FORUM 24 nastínil, jaké bude mít jako poslanec priority a jestli má ambice usednout také do čela resortu zahraničí. Hnutí ANO podle Koláře oslabuje, protože lidé vnímají, jakým způsobem kabinet Andreje Babiše řídil pandemii. Starosta také kritizoval slova prezidenta Miloše Zemana o koalici SPOLU. „Pan prezident se rád vyžívá v situacích, kdy může někoho pošťouchnout, nakopnout, vyvolat kontroverzi, o někom se vyjádřit neuctivě, až bych řekl nenávistně. Nenechal si to ujít ani v tomto případě,“ uvedl v rozhovoru.

7. 7. 2021

Na pražské kandidátce TOP 09 jste obsadil místo po exposlanci Dominiku Ferim. Jak teď zpětně po více než měsíci hodnotíte jeho kauzu?

Jeho reakce byla správná. On se k tomu postavil čelem – jako chlap. Byl obviněný ze sexuálního násilí, rezignoval na svůj mandát poslance a nebude dál kandidovat. Teď to šetří policie, on tím balvan sňal z naší strany a je to čistě jeho osobní věc.

Nedávno jste reagoval na ostré výroky prezidenta Miloše Zemana, které byly namířeny mj. na koalici SPOLU, kdy řekl, že když se spojí několik trpaslíků, pak vznikne velký trpaslík. Hovořil jste o prezidentovi jako o „zlodědkovi z Hradu“. Co jste tím myslel?

Pan prezident se rád vyžívá v situacích, kdy může někoho pošťouchnout, nakopnout, vyvolat kontroverzi, o někom se vyjádřit neuctivě, až bych řekl nenávistně. Nenechal si to ujít ani v tomto případě. Je to paradoxní – sám navrhoval, aby se ANO spojilo s ČSSD do předvolební koalice – to mu zjevně nevadí, ale když se jedná o jeho názorové oponenty, tak je to špatně.

Říká také, že si bude po volbách dělat, co se mu zlíbí, a jmenuje vítěznou stranu, nikoli koalici. Tím zase jenom dokazuje, že je zlodědek. Nepůsobí jako prezident sjednotitel, jako prezident všech, rozhodně nemůže být považován za pozitivní vzor.

Očekáváte tedy po volbách složitá vyjednávání ohledně podoby příští vlády?

Pokud se rozhodne po volbách jít svou vlastní cestou a bude si dělat, co chce, což už v minulosti několikrát dokázal, a pověří někoho, kdo volby nevyhraje, tak tím opravdu do situace hodí strašný šrapnel a jednání budou složitá – čekám spoustu tlaku a nepříjemností. Je to něco, v čem se vyžívá, a svým způsobem se na to těší, až zase rozvrátí společnost.

Co říkáte na jeho výrok, že jsou mu transgender lidé „bytostně odporní“? Právě ten pak citovala i zahraniční média.

Vždycky jsem si říkal, že nevidím důvod, proč by se v Praze měl konat průvod Prague Pride, protože sexuální menšiny u nás nejsou nijak utiskovány. Když to dělají v Moskvě, kde jsou homosexuálové a transgender lidi opravdu na blacklistu, tak je to v pořádku a podporuju to.

Ale obávám se, že poté, co si pan prezident pustil takhle nevhodným způsobem hubu na špacír, tak se debata otáčí úplně někam jinam. Měl by si uvědomit, že je prezident všech občanů – nejen vybrané skupiny. Tohle si vůbec nemůže dovolit. Nemusí s nimi souhlasit, ale nemůže říct, že tito lidé jsou ksindl, a takto se k nim chovat.

Občas na vaše výroky umí zareagovat i mluvčí prezidenta, pan Ovčáček. Jak hodnotíte jeho reakce – třeba o tom, že umíte „hlavně ničit a plivat jed“? Berete to jako stanovisko prezidenta?

Já to nemůžu brát jako stanovisko prezidenta. Pan Ovčáček je člověk, který naprosto nepochopil svoji roli, a musím říct, že my ostatní, kteří se pohybujeme ve veřejném prostoru, jsme mu na to skočili; polemizujeme s ním a reagujeme na jeho výroky. Je to nikým nevolený úředník, ale chová se, jako by byl politik, a napadá ty, kteří jsou ve volených funkcích. Tím porušuje to, k čemu na Hradě je. Svým způsobem mě ale vůbec nezajímá, jeho výroky mě nechávají naprosto chladným.

V nadcházejících volbách, zdá se, půjde o hodně. V jaké kondici je současná společnost a co bude v tomto směru úkolem příští vlády? 

To bude jeden z úkolů příští vlády a příštího prezidenta. Společnost je rozdělena v mnoha ohledech – máme třicet let po pádu komunismu a existuje spousta lidí, kteří se myšlenkově vrací k dobám minulým a říkají, že to dřív bylo dobré.

Má to nějakou logiku – část lidí během režimu vyrostla, dospívala, prožila produktivní část svého života a v té „nové době“, kdy je potřeba uspět v konkurenci, tak jako by nenašla svoje místo. Může být frustrovaná a vrací se myšlenkově do dob minulých, kdy „všechno bylo zaručené“ – to říkám s nadsázkou, ale těm lidem to tak připadá. Stačí, když máte jiný názor, a hned jste označován za nepřítele. Lidi odvykli spolu debatovat, tříbit názory a dobrat se k řešení. Místo toho se napadají a osočují.

Kandidujete do sněmovny a chcete se věnovat zahraniční a bezpečnostní politice. Znamená to, že byste mohl mít zájem o obsazení místa na resortu zahraničí? 

Já o tomto zatím nepřemýšlím, je na to brzo. Na ministerstva by měli jít lidé, kteří mají zkušenosti i jiné než jenom z místní samosprávy, což je můj případ. Jsem starosta, teď kandiduju na poslance a jsem realista – naše koalice má spoustu kvalitnějších kandidátů na ministra zahraničí, než jsem já.

Velkým tématem je v ohledu zahraniční politiky kauza Vrbětice. Reagoval byste podobně jako naši vládní představitelé – tedy vyhoštění části ruských diplomatů? Je to správný postup?

Tento postup je správný, ale neudělal bych prapodivnou rychlou tiskovou konferenci v sobotu večer a neutekl před dotazy novinářů, aby se to potom snažili nějak pytlíkovat a dávat zvláštní prohlášení. Už vůbec bych se nepouštěl do zvláštního dobrodružství jako pan vicepremiér Hamáček, který si o sobě myslel, že je James Bond a spasí Českou republiku tím, že se rozjede do Moskvy – s vědomím, že nám vyhodila do povětří muniční sklady a zabila dva lidi. Totálně selhal a z naší zahraniční služby udělal úplné kašpary. Diplomacii vůbec nepřipravil, proto potom byla i reakce našich spojenců vlažná.

Vláda nebyla schopná komunikovat s panem prezidentem to, co se stalo. On potom vystoupil v televizi, že si myslí své a je tam víc vyšetřovacích verzí. Pak do toho vstoupila ministryně spravedlnosti, kterou pan premiér nedokázal uhlídat. Kauza se úplně rozplizla a lidi vůbec nepochopili, co se stalo – a my jsme Rusům na zlatém podnose předali několik „tříštivých střel“, kterými do nás potom pálili. Nebyli jsme schopni je opětovat.

Co bude podle vás dál?

Ruská strana čeká, jak u nás dopadnou volby. Dřív nebo později bude potřeba s ruskou stranou začít jednat – vzájemné mlčení a sem tam nějaké okopání kotníků není z dlouhodobého hlediska výhodné ani pro jednu stranu.

Hovoří se o jakémsi restartu vztahů s Ruskem. Bude do toho, myslíte, prezident Zeman nějak zasahovat?

Příští vláda musí dát prezidentovi jasně najevo, kdo je tvůrce zahraniční politiky. Není to Pražský hrad, ale Strakova akademie. Zahraniční politiku dělá vláda prostřednictvím ministerstva zahraničí. Bohužel se stalo, že jsme teď měli ministry zahraničí, kteří nebyli úplně silní a nechali si velkou část agendy ukrást právě Hradem, kam se přenesla významnější část zahraničně-politické agendy.

Pan prezident si začal dělat, co chce, a když to spojíme s premiérem, který zahraniční politiku vůbec nechápe a vlastně se jí nevěnuje, tak to potom dá situaci, ve které jsme teď: česká zahraniční politika je nečitelná.

Je potřeba dát Rusku najevo, že patříme jinam – do západních struktur. Nějakou dobu bude trvat, než se definitivně podaří rozbít síť jejich kontaktů, ta je naprosto exkluzivní. Čtyřicet let jsme byli ve sféře jejich vlivu a spousta lidí, která v té době s nimi spolupracovala, tady pořád je.

Zpět k nadcházejícím volbám. Koalice posilují, Babišovo ANO ztrácí. Čím to podle vás je?

Je to nezvládnutou pandemií a tím, jak se vláda během ní chovala. Vláda nedala lidem naději, nebyla schopná uklidnit a provést je tou pandemií tak, aby je nepřipravila o živobytí. Podívejme se do Švédska. Oni si zvolili nějakou cestu, po které se vydali – a můžeme polemizovat o tom, jestli byla správná nebo ne, ale u nás jsme si vybrali tu nejhorší možnou. Nešli jsme rovně, ale zvláštně kličkovali a zkoušeli metodou pokus–omyl, co funguje nebo nefunguje.

Potom tady máme kauzy pana premiéra, který se zjevně dopustil dotačních machinací, a když je s tím konfrontován, reaguje hystericky. Staví svoje zájmy na roveň zájmů České republiky, což je nemožné. Podrývá autoritu u našich spojenců, Evropskou unii, kterou potřebujeme a kterou i on sám potřebuje, označuje za nějakého diktátora, který nařizuje, co máme dělat. Teď se ohání Viktorem Orbánem, což je šílené. Je řada věcí, kde vláda naprosto selhala, a já si myslím, že to lidi vidí.

Očekáváte tvrdou kampaň?

Naprosto. Po třiceti letech se dostáváme z postkomunistické éry a začíná éra nová. Dnešní vláda se opírá jednou nohou o komunisty, druhou o nácky. Na Hradě máme prezidenta, který si libuje v tom, že může každou chvíli někoho pozvracet – nenapadá mě jiný výraz, omlouvám se – a vyhovuje jim stav, kdy je Česká republika nečitelná, inklinující k východním mocnostem. Cítí, že jim teče do bot, ale vytvořily se tu síly, které mají navrch.

Je pro vás osobně přestavitelná pětikoalice s Piráty a Starosty?

Přemýšlím o tom často. Musím sám sebe přesvědčovat, že to představitelné je. S Piráty mám zvláštní vztah, ale předpokládám, že kolegové v Pirátsko-STANařské koalici jsou zodpovědní a po volbách se k tomu postaví jako dospělí lidé, kteří vidí, že situace je vážná, a a nebudou zkoušet bláznivé nápady, které občas rezonují – byť jsou některé fámy. Je potřeba se na to připravit, počítat s tím a přistupovat k tomu tak, že jsme my ti zkušenější, a je dobře, když k sobě budeme mít někoho, kdo má drive.

A co se týče příštího premiéra? Je tam pan Fiala za koalici SPOLU, v druhé koalici Pirátů a STAN pan Bartoš…

Pro mě je jednoznačná volba Petr Fiala, protože to je člověk – a nemyslím to nijak pejorativně vůči Ivanu Bartošovi – s mnohem většími profesními zkušenostmi, vedl velkou instituci, v politice se pohybuje déle než Ivan Bartoš, pro mě má něco navíc. A není to jenom z důvodu, že jsem součástí TOPky, která je součástí koalice SPOLU.

Co bude největší výzvou v nadcházejících volbách?

Nejsem ekonom, ale všichni vidíme, v jakém stavu se nachází stav veřejných financí. Je příšerný, tato vláda udělala do státní kasy obrovskou díru, kterou bude potřeba zalepit a zase to narovnat. Rozhodně to tedy bude nakopnutí ekonomiky, ale i zbavení se předsudků, že všetci kradnú, který z mého pohledu bohužel mají i Piráti. Potom také vrátit nám naše jméno ve světě. Jako malá země bychom si měli v zahraniční politice najít téma, kterému se budeme prioritně věnovat. Během prezidentování pana prezidenta Havla to byla lidská práva, a já si myslím, že nám to slušelo.

Pokud se dostanete do pozice poslance, budete i nadále starostou?

Znovu už kandidovat nebudu. Rád bych dokončil svůj mandát, zbývá mi rok a kousek a ten rok bych se chtěl věnovat přípravám pro svého nástupce. Byl bych rád, kdyby naše koalice, která tady funguje a je víceméně na půdorysu SPOLU + STAN, pokračovala i po komunálních volbách.

Zdroj: Forum24.cz, Tony Havlík, 3.7.2021

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme