Kolář: Zeman rozvrací národ

29. 4. 2021

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (za TOP 09) je přesvědčen, že prezident Miloš Zeman ve svém vyjádření k výbuchu ve Vrběticích úmyslně zamlžoval informace. Zeman tím podle něj nahrává cizí mocnosti. Česko se musí co nejdříve zbavit velezrádného prezidenta, vyzval Kolář v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

Zatímco Rusové pokládají českého prezidenta Miloše Zemana za „naprosto rozumného“, v českém Senátu se diskutuje o tom, zda není hlava státu vlastizrádcem. Někteří senátoři dokonce zvažují, že na něj podají ústavní žalobu.

Podle Ondřeje Koláře je taková věc namístě. „Prezident ve svém projevu zamlžoval informace a zlehčoval vážnost celé situace. Hraje podivnou hru, při které nahrává cizí mocnosti. Česko se musí co nejdříve zbavit velezrádného prezidenta,“ řekl starosta Prahy 6, kterému v minulosti policie musela poskytnout ochranu kvůli obavám o jeho bezpečnost právě v souvislosti s údajnou hrozbou z Ruska.

Druhý host debaty, poslanec Jaroslav Foldyna (SPD), se však Miloše Zemana zastal a jeho projev v nedělní Partii na CNN Prima NEWS hájil. „Prezident připustil důvodné podezření. Jenže nemůžete někoho odsoudit bez přímých důkazů. Já žádné zatím neviděl,“ zmínil Foldyna.

Kolář reagoval, že je nutné rozlišovat trestně-právní a diplomatickou rovinu. „Český premiér a vicepremiér vystoupili s tím, že mají jasné důkazy, že se Rusko podílelo na výbuchu ve Vrběticích, a proto vyhostili osmnáct ruských diplomatů. I když mám vůči vládě své výhrady, tohle mi stačí,“ uvedl.

Politik z TOP 09 také zmínil komunikační rozpory mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a Zemanem. Babiš totiž po rozhodnutí vyhostit ruské diplomaty řekl, že má prezidentovu podporu. Zeman však po týdnu, co si chystal své vyjádření k události, uvedl, že existují dvě vyšetřovací verze a žádné důkazy o zapojení ruských agentů do výbuchu nemá.

Babiš ale v pondělí znovu zdůraznil, že v současnosti existuje pouze jediná vyšetřovací verze, která zahrnuje útok ze strany Ruska. Premiér prý tento fakt prezidentovi na pravidelné schůzce v Lánech už vysvětlil.

Zdroj: CNN Prima News, 28.4.2021

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme