Kolář: Vláda Česko znemožnila před protivníky, spojenci i vlastními občany. Aktivity ruských tajných služeb pasivita, mlčení ani servilita nezastaví

21. 4. 2021

Česká republika je místem, kde mají ruské tajné služby téměř neomezené pole působnosti. To je důsledek servilní politiky vůči Rusku a dílem neschopnosti vrcholných českých představitelů s tím cokoliv dělat.

Rusko je bezpečnostní hrozbou, vede proti nám hybridní válku. Není to žádným tajemstvím pro nikoho příčetného. Nemám tedy žádné pochopení pro neuvážené výroky čelních představitelů našeho státu, které jsou vodou na mlýn kremelské propagandy.

Za normální situace by čelní představitelé v otázkách řešení krize s Ruskem postupovali v souladu s našimi spojenci, kteří jsou připraveni jednat s námi ve shodě a Českou republiku podržet. Jaké jsou jejich kroky v praxi? Liknavost a neschopnost formulovat požadavky naší svébytné země. 

Doposud našla Česká republika zastání u všech států EU i NATO. Nikdo z nich si však nedokáže vysvětlit, že česká hlava státu už čtvrtý den zarytě mlčí a situaci hodlá komentovat až s týdenním odstupem. 

Rychlá reakce prezidenta by v takové situaci utnula spekulace a posílila by naši pozici nejen před partnery, ale především před protivníky. Prezident ani vláda toho ovšem schopni nejsou. A za výsledek ohavné šlamastiky nesou svůj díl viny. Je nepochopitelné, že ve svých funkcích stále zůstávají lidé, kteří o zcela bezprecedentním útoku na českou svébytnost věděli dávno před tím, než s touto skutečností seznámili veřejnost. 

Je nepochopitelné, že tito lidé mohou otevřeně lhát o zjevných skutečnostech, a ještě více tím podkopávat naše postavení. Je nepochopitelné, že ve funkci ministra zahraničí zůstává člověk, který i s vědomím této strašné věci chtěl letět jednat do Moskvy, aniž by kdokoliv pořádně věděl, o čem.

Pozitivní na celé věci je asi jen to, že už si snad nikdo z této party nedovolí naše zpravodajce označovat za čučkaře. Jejich práce je totiž excelentní a nesmí být zpochybňována a zesměšňována.

Vláda, která není schopna okamžité a rychlé reakce, útok na vlastní zemi bagatelizuje a lidské životy přirovnává k obchodovatelné komoditě, nemůže mít ani špetku naší důvěry.

Celou věc řešíme na plénu sněmovny, ve výborech i v komisích. Ale především chceme zabránit tomu, aby vláda, která málem odevzdala Rusům Dukovany, nahrává jejich propagandě a podsekává jí svěřenou zemi na mezinárodním poli, dále rozhodovala o osudu naší vlasti a jejích obyvatel.

Ondřej Kolář, starosta Prahy 6

Zdroj: Forum24.cz, 21.4.2020

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme