Kolář: Rusko se snaží upevňovat svůj vliv

Odstranění sochy maršála Koněva z pražského náměstí bylo podle předsedy sněmovního bezpečnostního výboru Radka Kotena (SPD) zřejmě předražené. Praha 6 by podle něj neměla dělat zahraniční politiku, řekl v pořadu Události, komentáře. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) to odmítá a dění kolem sochy přičítá ruským velmocenským ambicím.

7. 5. 2020

O informacích, že do Prahy přicestoval agent ruských tajných služeb s jedem ricin a představuje riziko pro tři pražské politiky včetně Koláře, ve středu jednal bezpečnostní výbor sněmovny. Podle Deníku N tam šéf BIS Michal Koudelka tyto informace potvrdil. 

Předseda výboru Radek Koten (SPD) to ale blíže nekomentoval. Uvedl jen, že bezpečnostní složky podle něj pracují řádně. „V těch intencích, v jakých by měly pracovat, hrozby vyhodnocuje velmi dobře. Žádný stát nemůže existovat bez tajných služeb, jsou nutné pro to, aby náš stát byl chráněn před vnějšími hrozbami i před dalšími možnými útoky,“ prohlásil.

Také starosta Kolář vyzdvihl práci bezpečnostních složek. „Jsem rád, že to poslanec Koten potvrdil. Děkuji jim, díky nim se cítím bezpečný,“ řekl. Ani on ale informace Deníku N nepotvrdil: sám prý čerpá, co se jeho vlastního ohrožení týče, jen z veřejných zdrojů. 

„Byl jsem informován, že je zde riziko. Byla mi přidělena ochrana – kvůli čemu, to jsem se dozvěděl až z médií. Policie nemůže říkat všechno, protože ty informace podléhají nějakému režimu. Já nemám prověrku. Ale to neznamená, že by se ke mně chovala policie neslušně nebo mě omezovala,“ řekl Kolář. 

Starosta Prahy 6 také neupřesnil, zda se ještě skrývá na neznámém místě. „S policií se snažíme ten režim přizpůsobovat, abych mohl vykonávat své povinnosti,“ řekl.

Putinovský režim zastírá své problémy, tvrdí Kolář

Podle Koláře současné dění kolem sochy souvisí s geopolitickými ambicemi Kremlu. „Vidím snahu putinovského režimu pojistit si vliv hlavně doma. Mají svých problémů dost, ale chtějí navodit pocit, že jsou velmoc. Své sousedy považují za svou sféru vlivu. Tady jde o to, že Rusko se snaží upevňovat svůj vliv ve střední Evropě,“ prohlásil Kolář.

Podle Kotena ale starostové pražských částí dělají mezinárodní politiku, což jim nepřísluší. „Názory, které má pan prezident, se blíží těm názorům, které mám já. Narážím na starostu Řeporyjí, který vyhlašuje válku Rusku a nestará se o své povinnosti,“ řekl.

„Česká republika je suverénní stát, může si dělat vládní politiku, která je založená na tom, že komunikujeme se státy kolem nás a máme s nimi dobré vztahy. Jakákoliv konfrontační politika není podle mě dobrá. Hodnotím to, co jednotlivé kroky těch starostů přinesly dobrého státu. Máme takový názor, že nejsme proruští, ani proameričtí nebo proněmečtí,“ dodal Koten.

Naznačil také, že přesun sochy maršála Koněva z Prahy 6 do depozitáře byl předražený. „Mám zjištěno, že jeřábnické práce včetně vazačské vyjdou na 1500 korun za hodinu. A částka, která byla fakturována, byla přemrštěná, jednalo se o 270 tisíc korun. To jsou všechno oprávněné otázky,“ řekl Koten.

Podle Koláře byla cena adekvátní: „Je potřeba do ní započítat i pojištění té akce a sochy jako takové. Jestli jsem někde udělal chybu, tak to bylo moje nešťastné vyjádření v den odvozu sochy, za to se omlouvám,“ dodal.

Podívejte se na celý díl pořadu Události, komentáře se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem.

Zdroj: ČT24, Události, komentáře, 6.5.2020

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme