Kolář: Obávám se, že Bělorusko bude vtaženo do války

17. 10. 2022

Ukrajina žádá o prohlášení Ruska za teroristický stát. Měl by k tomu stát nebo Evropská unie přistoupit?

Podle mého názoru ano. Poslední dobou si často beru příklad z Litvy, která se ukázala jako velmi odvážný stát na to, že byla součástí Sovětského svazu. Dokázali se od Ruska v posledních měsících téměř úplně ve všem odstřihnout. A dokázali v parlamentu přijmout usnesení, které říká, že Rusko je teroristický stát a že Litva s ním nechce mít prakticky nic společného. Naše diplomacie zvolila trošku jinou cestu, opatrnější. Samozřejmě ve chvíli, kdy prohlásíte stát za teroristický, tak to s sebou nese spoustu věcí. Nesmíte s ním obchodovat, musíte přerušit diplomatické vztahy apod. Já si myslím, že unie by o tomto měla vést opravdu důkladnou debatu, zda Rusko prohlásit za teroristický stát nebo ne. Podle mého všechno ukazuje na to, že Rusko se jako teroristický stát chová.

Říkáte, že by o tom Unie měla vést debatu. A co Česko jako takové?

Česko by to mělo udělat. Myslím si, že v tomto bychom si z Litvy mohli vzít příklad. Naše diplomacie by mohla být odvážnější, trošku ostřejší, chovat se trošku jako jestřábi. Mně by to vůbec nevadilo. Ale jak říkám, nese to celou řadu důsledků, se kterými je samozřejmě nutno počítat. Byl bych rád, kdyby se ta diskuse otevřela a vážně vedla.

Jak čtete vyjádření Putina, že Rusko nebude dále masivně bombardovat Ukrajinu? Dá se mu věřit?

Putinovi nevěřím už dlouho ani slovo. Tomu člověku se nedá věřit. On to ukazuje od února každým svým prohlášením. Vždycky něco řekne a pak se stane úplný opak. Řekne, že nebude útočit na Ukrajinu, zaútočí na ni. Řekne, že tam bude jenom chvilku, jsou tam už tři čtvrtě roku. Já Putinovi nevěřím. Myslím si, že se snaží hrát nějakou hru, kdy se snaží ospravedlňovat svoje činy a válku. Trošku se obávám toho, že zanedlouho budeme svědky reálného vtažení Běloruska do té války. Do Běloruska se teď přesouvají ruské jednotky, byť zase Putin a Lukašenko říkají, že to je jenom proto, aby Bělorusko bylo více chráněno. Myslím si, že se pouze a jen připravuje půda pro to, aby z běloruského území došlo k dalšímu útoku na Ukrajinu, protože Putin se nedokáže smířit s tím, že na Ukrajině prohrává.

Důkazem budiž ta mobilizace, o které tvrdil, že nebude probíhat, kterou teď nazývá částečnou. Všichni víme, že se to týká až milionu mužů. Není to částečná mobilizace, je to úplná mobilizace. Snaží se získávat zbraně z bývalých sovětských republik. Teď v Astaně se k tomu celkem negativně vyjádřili ostatní státníci, kteří tam s ním byli. Putin se zkrátka a dobře dostává do mezinárodní izolace, a to i od lidí, od kterých by to nečekal. Od svých bývalých satelitů. Je mu to nepříjemné, snaží se proto nějakou podivnou rétorikou vytvářet dojem, že se nic neděje, že je všechno v pořádku, že můžeme být všichni klidní. Jenom, aby nabral dech a sílu na nové, další útoky na Ukrajině.

Také se spekulovalo o tom, že Rusko teď bude žádat jakési příměří, ale z mého pohledu by příměří byla jenom taktická přestávka, kdy by se Putin snažil dostat na frontu ty stovky tisíc mobilizovaných mužů, kteří se tam už teď po troškách dostávají, aby se snažil zvrátit ten konflikt ve svůj prospěch.

Zdroj: CNN Prima News, Partie, 16.10.2022

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme