Kolář: Ať si vezme prezident sochu Koněva na Hrad

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář by rád definitivně se sochou sovětského vojevůdce Ivana Koněva ve své městské části skoncoval. A to kvůli ničení sochy, nebo nově zástěny, která ji má podle něj chránit. Naopak mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček má postup radnice za hanění památky válečných hrdinů.

3. 9. 2019

Starosta Ondřej Kolář prý nikdy nebyl příznivcem odstranění sochy, svůj názor však po nedávných událostech změnil. „Poté, co se odehrálo v posledním týdnu, se k tomu už přikláním. Na Praze 6 nejsou lidé kteří chtějí, aby se z ní stalo poutní místo extremistů,“ řekl na úvod v Rozstřelu. 

Na pondělní nepovolené demonstraci za zachování sochy se podle Koláře objevili extremisté. „Ve chvíli, kdy vám na náměstí exhibují lidé, kteří mávají srpem a kladivem, mají sovětskou vlajkou, to jsou pro mě extremisté. Mrzí mě, že se prezident České republiky zastává extremistů.“

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček má na celou událost opačný názor. „Maršál Koněv pomohl zastavit holokaust. To je pro mě taková hodnota, kvůli které odmítám připustit, aby ta socha byla odstraněna. Každá osobnost historie má svoje kontroverze. Vzpomeňme na Ferdinanda Peroutku, také měl své období selhání. Mluvme o tom, ale to neznamená, že budeme kácet sochy,“ řekl Ovčáček. 

Kvůli zakrytí sochy maršála Koněva přišlo starostovi Kolářovi několik výhrůžek a musel dostat policejní ochranu. „Proč by zrovna v Praze 6 měla být socha, která někomu dává nárok, aby někoho jiného nazýval zrůdou?“ ptal se Kolář. „Mně takových emailů chodí stovky. Vy jste překročil Rubikon,“ vyčítal mluvčí Ovčáček starostovi zakrytí sochy plachtou. 

Sochu dejme do muzea, řekl Kolář

O sochu maršála Koněva projevilo podle starosty Koláře zájem několik muzeí. „Máme spoustu zájemců. Píše nám řada lidí z různých koutů republiky. Ozvala se nám i vojenská muzea. Stojí-li o to pan prezident, ať si ji umístí na Pražský hrad,“ řekl Kolář. Starosta Prahy 6 chce na místě vybudovat pomník, který bude připomínat jednotlivé vojáky, kteří pomohli osvobodit Československo. 

Podívejte se na celý pořad Rozstřel se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09)

Zdroj: iDNES.cz, 3.9.2019

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme