Koalice dostala bianco šek. Teď ho nepromrhat

Místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek o koaličním vyjednávání

11. 6. 2010

V našem postmoderním světě plném zkratek a klamného pocitu, že se nám na současné civilizační úrovni nemůže nic stát, je volební výsledek pro politické strany, které slibují jen pot, dřinu a slzy, skutečným zázrakem.

Nejde ale jenom o jakési subjektivní hodnocení. Neméně důležitý je i vzkaz, který nám posílají finanční trhy. Se zadostiučiněním lze tak vítat zlepšení výhledu ratingu agenturou Fitch pro Českou republiku ze stabilní na pozitivní. Jednoznačně se ukazuje, že mezinárodní autority ocenily programy stran formující se středopravé koalice.

Rychlost reakce dokládá, že v případě vítězství levice mohla přijít stejně rychlá reakce opačným směrem, což by nás mohlo přiblížit vážným problémům s financováním státního dluhu. Ukázalo se, že řeči o nepřejícných ratingových agenturách, které se jako supi nedočkavě slétají na každou kořist, jsou jen socialistické bajky. Na zdravou a silnou kořist si žádný dravec netroufne.

Pozitivní výhled agentury Fitch může mít reálné dopady na sestavování rozpočtu. Lepší rating má totiž vliv na úrokové platby z našeho dluhu. Pozitivní signál může investory přesvědčit o stabilitě veřejných financí v Česku, což se projeví v tom, že nebudou požadovat tak vysokou rizikovou přirážku.

Nelze opominout ale ani mezinárodní souvislosti. Zlepšené hodnocení ratingové agentury Fitch přichází v době, kdy drtivou většinu změn ratingu tvoří jejich posun směrem dolů a kdy přiznání maďarské vlády, že stejně jako řecká lhala o skutečném vývoji veřejných financí, vrhlo stín i na další postkomunistické země.

Koaliční program nové vlády by měl mimo jiné odrážet již zmíněnou změnu postoje jedné ratingové agentury a být koncipován tak, aby Česká republika získala důvěru i u dalších agentur a na všech finančních trzích. Tři proreformní strany dostaly bianco šek a jen na nich záleží, zda jej nepromrhají. Tak jedinečná historická příležitost, jakou nám poskytli občané, se už nemusí dlouho opakovat. Nepromarněme ji.

 

Jaromír Drábek

Lidové noviny, 11. 6. 2010, Rubrika: Diskuse, Strana: 11

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme